Svartnestinden 1214 moh

Svartnestinden er en av de beste utsiktstoppene i Balsfjord kommune og er også et utmerket skifjell. Denne gangen gikk vi sommer-ruten til Svartnestinden som går via trimpostkassen på Hestnesaksla som har vært med på Ti på topp i Balsfjord. Her er turbeskrivelsen fra en sommertur til Svartnestinden.

Startstedet ved festhuset på Hestnes ligger ca 10 kilometer fra krysset på Kantornes. Ca 100 meter sør for festhuset er det en stor parkeringsplass og derfra er også starten av stien opp Hestnesaksla.

Stien følger sørsiden av Hestnesdalen opp til Hestnesaksla i lettgått terreng med god sti, stien er merket de første ca 400 høydemeterne til trimpostkassen som i følge turboka ikke er så veldig flittig besøkt nå etter at Hestnesaksla ble tatt av ti på topp programmet  i Balsfjord kommune. Vi var besøkende nr 2 og 3 i år. Klarte forøvrig å slite av kjede på et smykke jeg har fått hos min kjære mamma i området rundt postkssen, så om noen finner det blir jeg glad:)

Fra postkassen siktet vi oss inn mot sørryggen til Svartnestinden, vi kom oss opp til ca 800 moh før det ble mye traving i snø den siste biten mot toppen. På ca 1000 moh er det litt berg på ryggen, de klarte vi å ungå med å  gå litt vestover i flanken. Etter å ha kommet unna bergene gikk vi rett opp til toppen som har gjestebok og fantastisk utsikt over det meste. Herfra ser man topper på Malangshalvøya, rundt Balsfjorden og Lavangsdalen, Lenviks høyeste, Senjas høyeste, topper på Kvaløya og mange av de spennende toppene på den sørlige delen av Lyngenhalvløya.

Med mye snø i flanken gikk returen i en blanding av aking, og den nye klassikeren «pingvinen«.

Total distanse er litt i underkant av ei mil tur/retur og man går santlige 1214 høydemeter. I rolig tempo med en del snø fra 800 moh brukte vi ca 2,5 timer og og 1.5 time ned.

Svartnestinden
Ruten vi gikk
Svartnestinden fra Svartnes
Fra parkeringsplassen stater stien
Som er godt merket
Svartnestinden vises tidlig på turen
Petter studerer Svartnestinden
Opp Hestnesaksla
Påostkassen på Hestnesaksla
Blyantspisser med i postkassekittet
Utsikt mot Fugltinden
Svartnestinden fra ca 700 moh
Petter fotograferer vakre Balsfjorden
Noen meter fra toppen
Godt utvalg i posen til gjesteboken her også
Mot Jiehkkevarri
Balsfjorden
Den bratte østsiden til Svartnestinden