Stuora Nanna 1152 moh

Stuora Nanna ligger i Dividalen og byr på fin utsikt over Nasjonalparken. Vi besøkte Stuora Nanna under en langtur med overnatting på Dærtahytta der vi også besøkte Vestre Vanasvarri, Harvvesoaivi, Østre Buossir, Savkavarri, Vanasvarri og Bumannsberget. Her er turbeskrivelsen fra turen vår. Fortsett å lese «Stuora Nanna 1152 moh»

Istinden 1455 moh

Istinden ligger like ved grensen til Nordland og som områdets høyeste topp byr den på fin utsikt. Vi besøkte toppen i en lang tur med start fra Bones der vi også var innom Raudberget sine topper og Reavri. Her er turbeskrivelsen fra turen vår.

Fortsett å lese «Istinden 1455 moh»

Kistefjellet 1632 moh

Kistefjellet er en av de høyeste toppene i Troms. På turen vår til Kistefjellet som inkluderte en overnatting på Vuomahytta, var vi også innom fem andre topper: Namahisvárri 1217, Gisttatčohkka 1293, Kistefjellet sørtopp 1517, Bálggastatčohkka 1102 og Blåfjellet 1045. Her er turbeskrivelsen fra langturen vår i Indre Troms. Fortsett å lese «Kistefjellet 1632 moh»

Golddabakti 894 moh

Golddabakti ligger like ved Goldahytta, som igjen ikke ligger så langt unna Treriksrøysa. For å gå opp på Golddabakti er det ca 1.5 kilometer og 100 høydemeters ekstra gange på turen fra Galggo til Goldahytta. Her er turbeskrivelsen fra turen vår til Golddabakti, Goldahytta og Treriksrøysa.

 

Startstedet ved Galggo 540 moh, ligger bare noen hundre meter før grensa mellom Norge og Finland i Skibotndalen, vi parkerte på en stor parkeringsplass noen hundre meter på siden mot grensen i forhold til stien til Goldahytta.

 

Stien er som de andre stiene til turlagshyttene- av topp kvalitet og godt merket. Fra start går stien på Bossovarri 666 moh og videre mot Bossojohka som var turens crux. Med en del nedbør dagene før turen vat ikke det lett å krysse elven tørrskodd, så det endte med at gentlemannen i meg kledde av skoene, vasset elva og kastet steiner i elva til Helene som nekta å kle av seg skoene:) Etter å ha fått Helene tørrskodd over elva fortsatte stien opp mellom Goallaroainibba 1005 og Goallaroaivi 975 moh og turens høyeste punkt på 930 moh.

 

Fra skardet går turen i særdeles flatt terreng videre over det viddelignende området. Langs stien ligger det en del festninger fra bygningen av Lyngen-linjen som ble bygget på slutten av andre verdenskrig. Fra WikipediaLyngen-linjen er navnet på den siste forsvarslinjen Tyskland bygget i Lyngen i Troms på slutten av andre verdenskrig. Den skulle stanse russisk fremrykning mot Narvik. Den eneste veiforbindelse mellom Troms og Finnmark gikk gjennom Storfjord. Dersom veien sør for Skibotn ble sprengt, ville det være tilnærmet umulig å komme landeveien til sørligere deler av fylket. Spesielt øst for vatn 856 ligger det mye rester etter bygninger fra krigen.

 

Da vi begynte å gå ned sør for vatn 856 gikk vi innom Golddabakti, fra ryggsekkparkeringen til toppen var det like over 100 høydemeter og ca 1.5 kilometer tur retur ekstra å gå i veldig lettgått  terreng. Pa toppen er det en stor varde og fin utsikt mot det ikke alt for spennende området på finsk side. Det lå også en bunkers i vestsiden til Golddabakti, som de fleste andre bunkersene var også denne plagd med mye vann i kjelleren. Vi var nede på hytta etter ca 4.5 time i veldig rolig tempo i finværet. Distansen fra Galggo til Goldahytta er ca 14 kilometer, og med omveien via Golddabakti kom vi totalt på ca 16 kilometer.

 

På hytta ble det laget biff og etter hvert ble fristelsen for å besøke treriksrøysa såpass stor at vi ikke klarte å la muligheten gå i fra oss. I tett myggvær ble de 3 kilometerne østover mot treriksrøysa gått i rekordtempo. Stien til treriksrøysa er av samme gode kvaliteten som stien til Goldahytta. Grenserøysa noen meter fra treriksrøysa ble bygget i 1764, noe som er ganske imponerene m.t.p. hvor øde området var , og forsåvidt enda er.

 

Ellers var turen preget av fjelltur på Malla, kos, godt mat og svært mye mygg, det var omtrent umulig å bevege seg utenfor hytta og for hver mygg vi drepte inne kom det minst 10 nye inn- hvor de kom fra er vi usikker på. Myggsummingen i ørene må være på høyde med den værste torturmetoden som fins og det ble lite søvn. På returen gikk vi distansen på 14 kilometer uten stopp på 3 timer- forutenom de små stoppene vi måtte ha for å få hostet opp myggene vi spiste på vår vei. En grusom retur over fjellet og Helene var ikke så nøye på å ha tørre bein når vi krysset Bossojohka på hjemturen. Etter en kjip retur med 1.000.000 mygg etter oss over fjellet var moralen lav, men etter litt harryhandling på Kilipshalli var myggene glemt- iallfall fram til vi la oss hjemme og hørte myggsumming i hodet enda og vi måtte sjekke romvinduene for mygg noen ganger i løpet av natta..:)

Golddabakti fra Goldahytta
-

 

Ruten vi gikk

 

Fra startstedet ved Galggojavri.

 

Etter den merka stien til Goldahytta

 

Bossojohka

 

På det høyeste punktet på stien på ca 930 moh. Mellom Goallaroainibba 1005 moh og Goallaroaivi 975 moh

 

Ved vatn 844

 

-

 

Kreativ merking av stien. Her er ovnene fra Lyngenlinja blitt tatt i bruk som merking. Ved vatn 856 moh er det mye rester etter bunkerser

 

Golddabakti

 

Helene har startet på de 100 høydemetren til Golddabakti

 

Utsikt mot Goldahytta

 

På toppen med Kilpisjavri i bakgrunnen

 

.

 

Inspeksjon av en bunkers på Golddabakti, noe fukt i kjelleren.

 

Bare en liten nedoverbakke igjen til hytta

 

Hyttene

 

Kokken Helene

 

Grei hyttemiddag

 

På tur til treriksrøysa

 

Turens crux

 

-

 

Bare måtte klatre oppå treriksrøysa

 

-

 

Grensreøysa som ble satt opp i 1764.

 

Ikke bare vi som har møtt på mygg på Golda..:)

 

Klar for hjemreise

 

-

 

En av bunkersene ved vatn 856

 

-

 

Etter hvert ble ikke tørre føtter prioritert så høyt...

 

Moskkugaisi (Juoksavahnjunni) 1523 moh

Moskkugaisi sitt store platå har 3 topper på listen over de 65 høyeste toppene i Troms, med Juoksavahnjunni med sine 1523 moh som høyeste topp, de andre toppene er 1491 og 1483 moh. Vi gikk over hele platået i en lang dagstur på ca 35 kilometer og ca 1800 høydemeter med start fra Rostahytta og avsluting ved parkeringen i Signaldalen.Her er turbeskrivelsen fra turen vår over det store Moskkugaisimassivet.

 

Denne turen var «returen» fra turen vår over Isdalsfjella som vi gikk dagen før. På denne turen fikk vi med oss 5 topper på topp 100 listen over de høyeste toppene i Troms og 6 topper totalt. Som vanlig dagstur innom alle toppene skal du være i relativt god form for å kunne gjennomføre, vi fant ut at enkleste måte å gå disse utilgjengelige toppene på svenskegrensen var å gå over Isdalsfjella sørover og tilbake over Moskkugaisitoppene på returen. Noe som totalt ble ca 65 kilometer og 4100 høydemeter.

 

Fra Rostahytta fulgte vi stien mot Måskohytta ca 3 kilometer før vi gikk av den merkede turlagsstien og fortsatte offroad ca 2 kilometer i flatt terreng mot en bekkedal ned fra Moskkugaisimassivet ved Gaisseluohkka. Her startet vi på dagens eneste skikkelige motbakke med ca 800 høydemeter sammenhengende bakke. Opp mot 1000 moh var det stortsett gressbakke på østsiden av bekkedalen,  før de neste 400 høydemeterne gikk i stein langs en liten rygg på nordsiden av en renne som kom ned fra Moskkugaisi. På ca 1400 moh flater det ut og resten av tiden på platået ble preget av stein. Ca en kilometer før dagens første topp som var punkt 1491 satt i fra oss sekkene og fortsatte uten sekk en rask tur innom punkt 1491 som det neppe har vært veldig mange innom. Nydelig utsikt østover mot Sverige og nordover mot Pæltsan. Distansen fra Rostahytta er ca ei mil.

 

Den neste etappen mot punkt 1483 er på drøye 3.5 kilometer nordover med litt opp og ned, men storsett veldig flatt terreng.  Noen få snøfelt gjorde turen litt bedre med litt avbrekk fra all steinen på platået. Ca en time etter at vi var på 1491 sto vi på dagens andre topp. Her var utsikten best vestover mot Isdalsfjella, her var det ikke varde på det høyeste punktet, men et tappert forsøk på å samle noen stein var utført ca hundre meter unna. Vi bygde en «varde» etter at vi hadde spist lunsj på denne toppen som heller neppe har mange tobeinte besøkende.

 

Dagens siste topp og turens desiderte høydepunkt var  Juoksavahnjunni som har eget navn og er på den eksklusive listen over fylkets 51 topper over 1500 meter. Distansen mellom toppene er nesten 5 kilometer med en del  opp og ned og med en avslutningsmotbakke på ca 250 høydemeter som fin avveksling fra det flate distansen oppå Moskkugaisimassivet. Det høyeste punktet ligger noen hundre meter inn på norsk side, her var det tilogmed varde på toppen. Utsikten fra toppen er førsteklasses mot Pæltsan på svensk side som vi hadde tenkt å gå innom, men ble avlyst p.g.a. truende skyer og torden fra øst, noe som resulterte i en skikkelig rengskur på norsk side på returen. Fra toppen ser man Saana mot Kilpisjarvi og Signaldalenklassikere som Otertinden og Barras.

 

Fra toppen av Juoksavahnjunni gikk vi rett nordover mot Grenserøys R290B som er noen hundre meter unna det høyeste punktet, vi fortsatte nedover i slak stigning mot nesten 1200 moh før det blir brattere de siste ca 400 høydemeterne ned mot Isdalen. Vi gikk inn på turlagets løype som er i Isdalen å fulgte den ett stykke videre nordover mot  Gappohytta. Nede i Isdalen ble vi utsatt for tidenes rengskyll som ikke akkurat hevet moralen… Ca 2 kilometer før Gappohytta gikk vi i retning av punkt 844 for å spare ca 2 kilometer på en allerede lang tur, vet ikke hvor mye tid vi egentlig sparte på å gå av stien, men vi fikk krysset Barrasdalen greit før vi gikk inn på stien igjen som vi fulgte de siste 7-8 kilometerne ned til bilen. Fra toppen av Juoksavahnjunni er det drøye 15 kilometers gange.

Vi gikk turen 13. August 2012, vi brukte 10 timer og 35 minutter på turen i rolig tempo.

Pæltsan til venstre og høyeste punkt på Moskkugaisi til høyre. Bildet tatt fra Corrovahgaisi, høsten 2011
-
Rute del 1
Rute del 2 med svensk kart
Rute del 3
Nye Rostahytta nærmest, Høglikka i bakgrunnen
God sti videre inn Rostadalen
Broen over Iselva
Litt tåke nederst i Rostdalen
-
Moskkugaisi. Vi gikk opp bekkedalen i midten, for så å følge ryggen på høyresiden av renna opp til platået
Isdalen som turlagets løype fra Gappo til Rostahytta går gjennom
Litt elvevading
Ikke så veldig mange spennende turmål på svensk side
-
-
Moskojavri
På ca 1000 moh
Noen flate meter før de siste 400 høydemeterne før platået
-
På det enorme platået
Nordover mot 1483
Petter på tur mot 1491 uten sekk
Petter speider mot nordøst fra 1491
mot 1483
Tåke i Signaldalen
Mot Isdalsfjella som vi besøkte dagen før
Sånn passelig stort og flatt på topplatået
På tur mot 1483
-
1483
-
Fornøyd med "varden"
Mot 1523 og dagens siste topp
-
Pæltsan
Uvær i nabolaget
Signaldalen med bla Mannfjellet 1552 foran Lyngsalpene
En ny 1500-metring
Grenserøys 290 B
På tur ned fra 1523
Ned mot Isdalen
Moskkugaisi 1523 fra Isdalen
Stien i Isdalen
-
-
Tidenes regnskyll?
Barras
Barrasdalen under "snarveien" vår
-
Stien ned mot Rognli
Fint vær igjen
Ei kanonstilling fra WW2

 

 

 

 

 

 

 

Isdalsfjella (Njearrečazagáisi)1475 moh

Isdalsfjellas høyeste topp er en noe utilgjengelig topp med nesten 15 kilometer hver vei om du går toppen alene med start i Signaldalen eller Rostadalen. Vi gikk Isdalsfjellas høyeste topp sammen med Isdalsfjellas punkt 1443 og navnløs topp nord for rostahytta 1153 moh fra Signaldalen i en lang dagstur på drøye 30 kilometer og ca 2300 høydemeter med overnatting på Rostahytta. På returen gikk vi over Moskkugaisimassivet. Her er turbeskrivelsen fra etappe nr 1 på denne turen.

Fortsett å lese «Isdalsfjella (Njearrečazagáisi)1475 moh»

Galbarbakti 1070 moh

Galbarbakti like ved svenskegrensa, ca 16 kilometers marsj unna Dividalshytta og er nabotoppen til Derabakti der det vistnok ligger en stor skattegrav etter en rik same som gjemte unna sin enorme rikdom ved Derabakti. Haken med dette er at det er ca 16 kilometers marsj fra Dividalshytta og at det hviler en forbannelse på den som finner skatten. Galbarbakti har også mobildekning! Vi gikk Galbarbakti sammen med Julosvarri og Stohkkeborri. Her er turbeskrivelsen fra turen til disse toppene. Fortsett å lese «Galbarbakti 1070 moh»