Søndre Spiikaloapmi 1425 moh

Søndre Spiikaloapmi er en lite besøkt topp i Bardu kommune. Jeg kombinerte de to Spiikaloapmitoppene med Riehpecohkka i en tur på drøye 3 mil med start fra Sørdalen. Her er turbeskrivelsen fra turen min. Fortsett å lese «Søndre Spiikaloapmi 1425 moh»

Riehppecohkka 1459 moh

Riehppecohkka ligger i villmarken i Bardu kommune helt ved Svenskegrensen. Jeg kombinerte Riehppecohkka med de to Spiikaloapmitoppene som ligger nord for toppen i en tur på drøye 3 mil og mye «ufremkommelig» terreng. Her er turbeskrivelsen fra turen min. Fortsett å lese «Riehppecohkka 1459 moh»

Stuoragaisi 1523 moh

Stuoragaisi er en utilgjengelig 1500-meterstopp på kommunegrensen mellom Målselv og Bardu. Jeg var også innom en navnløs topp på 1180 moh på turen min som jeg delte opp i to like etapper- 18 kilometer på sykkel og 18 kilometer til fots. Her er turbeskrivelsen fra turen min. Fortsett å lese «Stuoragaisi 1523 moh»

Moskangaisi, midtre topp 1483 moh

Moskangaisi sin midtre topp ligger på et digert platå på svenskegrensen mellom Rostadalen og Signaldalen. Det svære Moskangaisimassivet har tre topper på listen, vi var innom de tre toppene i en lang dagstur på ca 35 kilometer og 1800 høydemeter med start fra Rostahytta og avslutning i Signaldalen. Her er turbeskrivelsen fra denne turen.

 

Bilder og turbeskrivelse

Moskangaisi sørtopp 1491 moh

Moskangaisi sørtopp ligger på et digert platå på svenskegrensen mellom Rostadalen og Signaldalen. Det svære Moskangaisimassivet har tre topper på listen, vi var innom de tre toppene i en lang dagstur på ca 35 kilometer og 1800 høydemeter med start fra Rostahytta og avslutning i Signaldalen. Her er turbeskrivelsen fra denne turen.

 

Bilder og turbeskrivelse

Moskkugaisi (Juoksavahnjunni) 1523 moh

Moskkugaisi sitt store platå har 3 topper på listen over de 65 høyeste toppene i Troms, med Juoksavahnjunni med sine 1523 moh som høyeste topp, de andre toppene er 1491 og 1483 moh. Vi gikk over hele platået i en lang dagstur på ca 35 kilometer og ca 1800 høydemeter med start fra Rostahytta og avsluting ved parkeringen i Signaldalen.Her er turbeskrivelsen fra turen vår over det store Moskkugaisimassivet.

 

Denne turen var «returen» fra turen vår over Isdalsfjella som vi gikk dagen før. På denne turen fikk vi med oss 5 topper på topp 100 listen over de høyeste toppene i Troms og 6 topper totalt. Som vanlig dagstur innom alle toppene skal du være i relativt god form for å kunne gjennomføre, vi fant ut at enkleste måte å gå disse utilgjengelige toppene på svenskegrensen var å gå over Isdalsfjella sørover og tilbake over Moskkugaisitoppene på returen. Noe som totalt ble ca 65 kilometer og 4100 høydemeter.

 

Fra Rostahytta fulgte vi stien mot Måskohytta ca 3 kilometer før vi gikk av den merkede turlagsstien og fortsatte offroad ca 2 kilometer i flatt terreng mot en bekkedal ned fra Moskkugaisimassivet ved Gaisseluohkka. Her startet vi på dagens eneste skikkelige motbakke med ca 800 høydemeter sammenhengende bakke. Opp mot 1000 moh var det stortsett gressbakke på østsiden av bekkedalen,  før de neste 400 høydemeterne gikk i stein langs en liten rygg på nordsiden av en renne som kom ned fra Moskkugaisi. På ca 1400 moh flater det ut og resten av tiden på platået ble preget av stein. Ca en kilometer før dagens første topp som var punkt 1491 satt i fra oss sekkene og fortsatte uten sekk en rask tur innom punkt 1491 som det neppe har vært veldig mange innom. Nydelig utsikt østover mot Sverige og nordover mot Pæltsan. Distansen fra Rostahytta er ca ei mil.

 

Den neste etappen mot punkt 1483 er på drøye 3.5 kilometer nordover med litt opp og ned, men storsett veldig flatt terreng.  Noen få snøfelt gjorde turen litt bedre med litt avbrekk fra all steinen på platået. Ca en time etter at vi var på 1491 sto vi på dagens andre topp. Her var utsikten best vestover mot Isdalsfjella, her var det ikke varde på det høyeste punktet, men et tappert forsøk på å samle noen stein var utført ca hundre meter unna. Vi bygde en «varde» etter at vi hadde spist lunsj på denne toppen som heller neppe har mange tobeinte besøkende.

 

Dagens siste topp og turens desiderte høydepunkt var  Juoksavahnjunni som har eget navn og er på den eksklusive listen over fylkets 51 topper over 1500 meter. Distansen mellom toppene er nesten 5 kilometer med en del  opp og ned og med en avslutningsmotbakke på ca 250 høydemeter som fin avveksling fra det flate distansen oppå Moskkugaisimassivet. Det høyeste punktet ligger noen hundre meter inn på norsk side, her var det tilogmed varde på toppen. Utsikten fra toppen er førsteklasses mot Pæltsan på svensk side som vi hadde tenkt å gå innom, men ble avlyst p.g.a. truende skyer og torden fra øst, noe som resulterte i en skikkelig rengskur på norsk side på returen. Fra toppen ser man Saana mot Kilpisjarvi og Signaldalenklassikere som Otertinden og Barras.

 

Fra toppen av Juoksavahnjunni gikk vi rett nordover mot Grenserøys R290B som er noen hundre meter unna det høyeste punktet, vi fortsatte nedover i slak stigning mot nesten 1200 moh før det blir brattere de siste ca 400 høydemeterne ned mot Isdalen. Vi gikk inn på turlagets løype som er i Isdalen å fulgte den ett stykke videre nordover mot  Gappohytta. Nede i Isdalen ble vi utsatt for tidenes rengskyll som ikke akkurat hevet moralen… Ca 2 kilometer før Gappohytta gikk vi i retning av punkt 844 for å spare ca 2 kilometer på en allerede lang tur, vet ikke hvor mye tid vi egentlig sparte på å gå av stien, men vi fikk krysset Barrasdalen greit før vi gikk inn på stien igjen som vi fulgte de siste 7-8 kilometerne ned til bilen. Fra toppen av Juoksavahnjunni er det drøye 15 kilometers gange.

Vi gikk turen 13. August 2012, vi brukte 10 timer og 35 minutter på turen i rolig tempo.

Pæltsan til venstre og høyeste punkt på Moskkugaisi til høyre. Bildet tatt fra Corrovahgaisi, høsten 2011
-
Rute del 1
Rute del 2 med svensk kart
Rute del 3
Nye Rostahytta nærmest, Høglikka i bakgrunnen
God sti videre inn Rostadalen
Broen over Iselva
Litt tåke nederst i Rostdalen
-
Moskkugaisi. Vi gikk opp bekkedalen i midten, for så å følge ryggen på høyresiden av renna opp til platået
Isdalen som turlagets løype fra Gappo til Rostahytta går gjennom
Litt elvevading
Ikke så veldig mange spennende turmål på svensk side
-
-
Moskojavri
På ca 1000 moh
Noen flate meter før de siste 400 høydemeterne før platået
-
På det enorme platået
Nordover mot 1483
Petter på tur mot 1491 uten sekk
Petter speider mot nordøst fra 1491
mot 1483
Tåke i Signaldalen
Mot Isdalsfjella som vi besøkte dagen før
Sånn passelig stort og flatt på topplatået
På tur mot 1483
-
1483
-
Fornøyd med "varden"
Mot 1523 og dagens siste topp
-
Pæltsan
Uvær i nabolaget
Signaldalen med bla Mannfjellet 1552 foran Lyngsalpene
En ny 1500-metring
Grenserøys 290 B
På tur ned fra 1523
Ned mot Isdalen
Moskkugaisi 1523 fra Isdalen
Stien i Isdalen
-
-
Tidenes regnskyll?
Barras
Barrasdalen under "snarveien" vår
-
Stien ned mot Rognli
Fint vær igjen
Ei kanonstilling fra WW2

 

 

 

 

 

 

 

Isberget 1357 moh

Isberget er en lite besøkt topp noen kilometer fra Svenskegrensen i Bardu. Isberget alene er en enkel topptur med en noe lang anmarsj enten via Budalen eller Isdalen. Vi gikk Isberget sammen med Blåfjellet, Snøhetta og Vesleklatten i en lang dagstur. Her er turbeskrivelsen fra denne turen. Fortsett å lese «Isberget 1357 moh»

Massiv V av Isskardet 1249 moh

Massiv V av Isskardet er en særdeles lite besøkt topp i Bardu med utgangspunkt fra Sørdalen. Alternativene for å komme til denne toppen som er lavere enn alle andre i omårdet er å gå over 2 1400 meterstopper eller inn Isdalen og opp mot Langfossbotnet. Toppen hadde ingen tegn til tidligere besøk. Jeg gikk denne toppen sammen med Sørgårdstinden og Svartskredtinden(punkt 1417). Her er turbeskrivelsen fra turen min. Fortsett å lese «Massiv V av Isskardet 1249 moh»