Store Haldi 1149 moh

Store Haldi eller Vuorašnjárggaháldi er den høyeste toppen i Alta kommune. De fleste stopper ved Nordlysobservatoriet på Halde, eller Sukkertoppen som ligger 907 meter over havet. Fortoppen er et meget populært turmål rundt Alta. Her er turbeskrivelsen fra turen min til Halde og Store Haldi. Fortsett å lese «Store Haldi 1149 moh»

Isfjellet 1375 moh

Isfjellet er den høyeste toppen i Kåfjord kommune. Tiltross for statusen som høyeste toppen i kommunen er det ikke veldig mange som besøker denne toppen, noe som kanskje ikke er så rart da «normalruten» inn Skardalen er på ca 26 kilometer.Vi gikk en kortere, men mye brattere rute opp til Isfjellet og vi fikk med oss Bievlavarri 1180 moh og Tverrfjellet 1283 moh i samme turen. I en perfekt verden skulle vi også fått med oss punkt 1247 på Gamanjunni, men korte dager i slutten av September gjorde at vi bare rakk tre topper. Total lengde på turen vår var ca 29 kilometer og 2300 høydemeter. Her er turbeskrivelsen fra denne turen.

 

Startstedet Skardalen ligger noen hundre meter på vestsiden av tunellen som er nærmest Manndalen. Startstedet ligger ca 8 kilometer fra Birtavarre. Vi parkerte i veikanten ved skogsveien som går på østsiden av elva i Skardalen.

 

Vi fulgte skogsveien en liten kilometer og 200 høydemeter inn Skardalen før vi siktet oss inn på den store markerte renna som kommer ned på sørsiden av punkt 776, her er det jevn bratt stigning hele veien opp mot ca 900 moh før det blir noe slakere den siste biten opp til det store platået til Isfjellet som starter på ca 1200 moh. Etter punkt 776 gikk vi litt mot venstre for å komme forbi det bratte partiet mellom 8 og 900 moh. Oppe med den første varden på platået er det ca en halv mil i flatt terreng til toppen av Isfjellet. Etter ca 8 kilometer, 3 timer og knappe 1500 høydemeter var vi på Kåfjords høyeste topp som har en diger varde. En rask rast ble unnagjort på toppen før vi gikk mot turens neste topp som var Bievlavarri.

 

vi fortsatte ca 2 kilometer forbi punkt 138 på sørsiden før vi begynte å gå ned i en førsteklasses steinur. Noen litt brattere partier, spesielt nederst mot dalen, men stortsett greit å gå. Nede i dalen fikk vi endelig fast underlag etter lang tid i stein med litt snø på over det svære platået til Isfjellet. Etterhvert begynte vi på de knappe 300 høydemeterne opp til toppen av Bievlavarri som ikke hadde noe særlig til fasiliteter, varden på toppen er en liten kilometer fra det høyeste punktet. Vi spaserte rett over toppen og fortsatte videre mot turens siste topp som var Tverrfjellet.

 

Vi gikk ned mot det navnløse vannet mellom Bievlavarri og Tverrfjellet på knappe 1000 moh før vi startet på den stigningen på 300 høydemeter opp til Tverrfjellet. På toppen av Tverrfjellet er det en liten varde. Med snø over 1000 moh tok turen litt lengre tid enn planlagt, så på toppen hadde vi valget mellom å rekke å gå Gamanjunni 1247 moh, å måtte gå ned en bratt rasrenne i mørket, eller å gå ned i Skardalen og ha muligheten til å følge sti i mørket. vi gikk for alternativ 2. Med til tider glatte steiner i skyggesidene pga frost gikk vi tilbake mot punkt 1087 før vi gikk ned dalen på østsiden av Tverrfjellet.

 

Vi fortsatte i retning av Bielvajavri, gikk langs vannkanten forbi vatnet, elva kunne krysses enkelt via en bro før vi fulgte delvis sti ned mot Skardalen. De siste  kilometerne ned Skardalen fikk vi ikk sett så veldig mye, men med god sti fra kobbergruvene som var i Skardalen gikk returen greit tiltross for begrenset sikt. Totalt brukte vi ca 9 timer på turen.

Isfjellet fra turen min på Nomedalstinden tidligere i sommer
-
Ruten vi gikk
Nordvestryggen til Isfjellet hvor vi gikk opp fra E6
Starten av skogsveien
-
Opp mot renna vi fulgte opp
Starten av renna
-
Christian speider over Kåfjorden fra punkt 776
-
-
Første varden på platået
I starten av den ikke veldig spennende etappen på 5 kilometer til toppen
-
Tommel opp for Isfjellet
Bievlavarri
Ned mot skardet mellom Isfjellet og Bievlavarri
-
Tverrfjellets imponerende østside
I det bratteste partiet
Endelig litt lett underlag etter noen timer i stein og snø på Isfjellet
Mot høyeste punkt på Bievlavarri
Christian er storfornøyd med bestigningen av Bievlavarri
På tur mot Tverrfjellet
Tverrfjellet og det navnløse vatnet
-
På tur opp mot Tverrfjellet med Cahppesjavri i bakgunnen
-
Tverrfjellet check
Mot Bievlavarri
Ned dalen på østsiden av Tverrfjellet. Ei vanvittig steinur på venstresida etter ras fra Tverrfjellet
-
Kåfjords beste steinur på høyresiden av Christian?
Tverrfjellet
Bievlajavri
-
-
Brua på øvre Tverrelva med utsikt mot ei jettegryte
-
-
-

Læigastinden (Leaiggasoaivi) 1332 moh

Læigastinden er den høyeste toppen i Gratangen kommune og er en fin utsiktstopp på fylkesgrensa mellom Troms og Nordland. Jeg gikk Læigastinden sammen med Britatinden 1014 og Stortinden 1150 moh i en tur på ca 18 km og ca 1800 høydemeter. Her er turbeskrivelsen fra turen til Gratangens høyeste topp med naboer.

Fortsett å lese «Læigastinden (Leaiggasoaivi) 1332 moh»

Langlitinden 1276 moh

Langlitinden er den høyeste toppen på Andørja og Skandinavias høyeste topp på en øy. Fra toppen skal man vistnok se til 25 forskjellige kommuner. Vi var også innom Kråkrøtinden 1187 moh på samme turen. Her er turbeskrivelsen fra turen til Ibestad sin kommunetopp og Kråkrøtinden.

Fortsett å lese «Langlitinden 1276 moh»

Løksetinden (Leakšogáisá) 1237 moh

Løksetinden eller Løksatinden er den høyeste toppen i Dyrøy kommune. Løksetinden er en av landets 85 topper med primærfaktor på over 1000 meter og er en fantastisk utsiktstopp. Vi gikk Løksetinden og Fakstinden i samme turen. Her er turbeskrivelse fra denne turen.

Fortsett å lese «Løksetinden (Leakšogáisá) 1237 moh»

Sieidenjunni 1130 moh

Sieidenjunni er en særdeles lite ekostisk topp på kommunegrensen mellom Nordreisa og Kvænangen midt på vidda nord for Reisadalen. Vi tok  «gullrekka» på vidda som inkluderer Sieidenjunni, Salbmecohkka og avsluttet med Kvænangens høyeste topp som er Beahcegealhaldi. Turen på ca 45 kilometer er en solid dagstur i lettgått terreng. Her er turbeskrivelsen fra denne trippeltoppturen på Vidda.

Fortsett å lese «Sieidenjunni 1130 moh»

Øksfjordjøkelen 1204 moh

Øksfjordjøkelen eller Ákšovuonjiehkki er Norges niende største isbre med sine 41 km². Øksfjordjøkelen er også den høyeste toppen i Finnmark fylke med sine ofifsielle 1204 meter over havet. På turen til Øksfjordjøkelen kan man stikke innom Loppatinden som p.d.d. er det høyeste punktet i fast fjell i Finnmark. Her er turbeskrivelsen fra turen min til Finnmarks tak. Fortsett å lese «Øksfjordjøkelen 1204 moh»

Store Kågtinden 1228 moh

Store Kågtinden ligger på øya Kågen og er den høyeste toppen i Skjervøy kommune. Store Kågtinden er den tredje høyeste toppen på en øy i Norge, bare slått av Møysalen på Hinnøya og Langlitinden på Andørja. Jeg har også gått toppen fra breen i nord. Her er turbeskrivelsen fra turen min til Store Kågtinden. Fortsett å lese «Store Kågtinden 1228 moh»

Vassdalsfjellet 1587 moh

Vassdalsfjellet er den høyeste toppen i både Balsfjord og Storfjord kommune og er på den eksklusive listen over 1500 meterstoppene i Troms. Vassdalsfjellet er en lang tur og har neppe veldig mange besøkende. Her er turbeskrivelsen fra den doble kommunetoppen. Fortsett å lese «Vassdalsfjellet 1587 moh»

Njunis 1717 moh

Njunis er den høyeste toppen i Målselv kommune og tredje høyest i fylket. Turen til Njunis er lang med solide  10,8 kilometer i i luftlinje fra startstedet til toppen. På toppen har forsvaret bygget en radarstasjon under den kalde krigen med en 9 km lang tunell fra Gården Frihetsli i Dividalen. Jeg gikk Njunis sammen med sørtoppen, Dreggfjellet og Bærhaugen. Her er turbeskrivelsen fra turen min. Fortsett å lese «Njunis 1717 moh»