Snøtinden 1377 moh

Snøtinden ligger på kommunegrensen mellom Bardu, Narvik og Lavangen. Toppen har en ganske kronglete anmarsj og har neppe mange besøkedene, tross fin utsikt i alle retningene. Her er turbeskrivelsen fra turen min til Snøtinden.
Fortsett å lese «Snøtinden 1377 moh»

Ystelifjellet 1089 moh

Ystelifjellet ligger på kommunegrensen mellom Lavangen og Gratangen kommune. Med sin primærfaktor på nesten 600 meter er utsikten herfra upåklagelig. Jeg var også innom Borturskartinden på samme turen. Her e turbeskrivelsen fra turen min. Fortsett å lese «Ystelifjellet 1089 moh»

Reitetinden 1262 moh

Reitetinden er den høyeste toppen vest for Lavangseidet og er en fantastisk utsiktstopp på kommunegrensen mellom Lavangen og Salangen. Reitetinden er på den eksklusive listen over de 85 toppene med primærfaktor over 1000 meter i Norge. Vi gikk Reitetinden sammen med sørøstre Reitetinden og Ånefinntinden i en noe utvidet ettermiddagstur. Her er turbeskrivelsen fra denne turen i et av de fineste områdene i Sør-Troms. Fortsett å lese «Reitetinden 1262 moh»

Rivtinden 1452 moh

Rivtinden er den råeste toppen i Sør-Troms og sannsynligvis også den vanskligste. Rivtind ble førstegangsbesteget i 1936 av Trygve Romsloe. I følge han minnet Pinakkelen om » en frastøtende obelisk som steg opp fra breen». Her er turbeskrivelsen fra turen vår til Rivtinden. Fortsett å lese «Rivtinden 1452 moh»

Høgtinden (Baikačohkka)1167 moh

Høgtinden er en lett tilgjengelig topp på kommunegrensen mellom Lavangen og Gratangen. Høgtinden er nok en av de raskeste turene på listen over de 666 1000-metringene i Troms fylke, med start på ca 370 moh og ca 3 kilometers gange til toppen. Her er turbeskrivelsen fra turen vår til Høgtinden.

 

Startstedet, ved den gamle E6 over Gratangsfjellet ligger halvannen kilometer vest for det høyeste punktet på Gratangsfjellet. Ved startstedet er det rikelig med parkerinsgplasser.

 

Etter å ha krysset E6 fant vi merking til en sti umiddelbart, stien førte oss over det slake myrområdet i starten av turen. Vi gikk turen i slutten av Mai, så det var ikke til å unngå å bli litt våt på beina over myrområdet. Etter å ha gått under høyspenten på ca 500 moh starter det en ganske bratt stigning opp mot  700 moh, her hadde vi mistet stien pga diverse omveier pga myr og snøpartier vi ville unngå. På 700 moh flater det ut igjen og vi fulgte den brede ryggen mot Høgtinden.

 

Langs ryggen kan man nyte den fine utsikten mot Spanstinden og Lægiastinden som er høyeste i de to kommunene Høgtinden ligger i. På ca 900 moh blir det brattere igjen og de siste ca 250 høydemeterne av turen. Mens man går den siste bakken begynner Rivtinden å komme til syne. Rivtinden er den toppen i Sør-Troms jeg har mest lyst til å gå, så håper på å få anledning til å bestige den i sommer. Etterhvert flater det ut når man kommer opp på platået til Høgtinden.

 

Fra toppen kan man nyte utsikt mot tidligere nevnte Rivtinden og det fine skifjellet Melkefjellet som ligger 7 kilometer lengre øst. Man ser også Drangen på Rolla og mange Narvikfjell- hvor ekspertinsen min er minimal på gjenkjenning. Varden trenger dog litt renovering…

 

På returen gikk vi en litt  kortere rute ned langs en bekk hvor vi kunne ake ned på snøpartiene i den nordvendte siden. I rolig tempo, med gode pauser og med feiring av topp nr 400 på listen min over 1000-metringene brukte vi ca 3.5 timer på turen. Totalt er turen på ca 6 kilometer og litt over 800 høydemeter.

 

Foto Helene Stelander Kjelden og Kent Hugo

Høgtinden fra E6
Ruten vi gikk
Fra start
Mens vi enda gikk etter den merkede stien
Høgtinden fra høyspenten
På tur opp mot ryggen
Unge Norheim på vei mot sin topp nr 400
En liten lokal flom
Helene foran Gratangsbotn
Læigastinden, Britatinden og Stiortinden
Turens bratteste 5 meter
Helene nyter utsikten mot Spanstinden
Rivtinden
Lykkelig selvutløserbilde
Helene med div trix
Trix 2.0
Mot Gratangsbotn
Retur langs snøfelt
Gikk ned langs bekken
Helene foran Høgtinden

Stortinden (Stuoračohkka) 1150 moh

Stortinden eller Stuoračohkka på samisk ligger på kommunegrensen mellom Lavangen og Gratangen. Jeg gikk Stortinden som siste topp på en tur  med tre topper, de andre toppene på turen var Læigastinden og Britatinden. Her er turbeskrivelsen fra denne turen. Fortsett å lese «Stortinden (Stuoračohkka) 1150 moh»

Britatinden 1014 moh

Britatinden ligger på kommunegrensen mellom Gratangen og Lavangen, og er en anonym nabo til Læigastinden som er den høyeste toppen i Gratangen kommune. Jeg gikk Britatinden sammen med Læigastinden og Stortinden i en tur på ca 18 kilometer og 1800 høydemeter. Her er turbeskrivelsen fra denne turen i Sør Troms.

 

Bilder og turbeskrivelse

 

Lavangstinden (Storfjellet)1266 moh

Lavanagstinden eller Storfjellet er en fin utsiktstopp på kommunegrensen mellom Lavangen og Gratangen. Vi gikk Lavangstinden som siste topp i en trippel sammen med Årsteinhornet og Tverrfjellet. Her er turbeskrivelsen fra denne turen.

 

Bilder og turbeskrivelse

Tverrfjellet 1266 moh

Tverrfjellet ligger mellom Årsteinhornet og Lavangstinden på kommunegrensen mellom Gratanen og Lavangen. Tverrfjellet er vel neppe den mest besøkte toppen i området. Vi gikk Tverrfjellet sammen med Årsteinhornet og Lavangstinden i en tur på ca 25 km og 1900 høydemeter. Her er turbeskrivelsen fra denne rundturen.

Fortsett å lese «Tverrfjellet 1266 moh»