Smuolkorassa 1174 moh

Smuolkorassa ligger på vidda mellom Skibotndalen og Kåfjorddalen og kan umulig ha mange besøkende med overlegg. Jeg kombinerte Smuolkorassa med «naboen» Marfevarri som ligger 5 km mot nordøst. Her er turbeskrivelsen fra turen min.

Fortsett å lese «Smuolkorassa 1174 moh»

Duolljehuipput 1082 moh

Duolljehuipput er vel en av de virkelige sære toppene på listen, og denne toppen kan umulig tiltrekke seg mange besøkende. Eventuelle Googlesøk vil stoppes av at det omtrent ikke fins et menneske som klarer å skrive navnet på toppen uten copy + paste. Her er uansett turbeskrivelsen fra turen min til denne godbiten på vidda mellom Skibotndalen og Kåfjorddalen. Fortsett å lese «Duolljehuipput 1082 moh»

Lávkaslubbu 1032 moh

Lávkaslubbu ligger lett tilgjengelig fra løypa til Lavkarittet over fjellet mellom Skibotndalen og Hatteng. Vi var innom Gasskamus Viessogasgáisi og Lulimus Viessogasgáisi på denne turen på ca 4 mil. Her er turbeskrivelsen fra turen vår. Fortsett å lese «Lávkaslubbu 1032 moh»

Goahteorotrassa, sørøstre topp 1426 moh

Goahteorotrassa sin sørøstre topp er den høyeste toppen i Goahteorotrassamassivet. Vi gikk de tre Goahteorotrassatoppene i en 45 kilometers tur med start fra Skibotndalen. Her er turbeskrivelsen fra denne turen i nærheten av Lavkaløypa.

 

Bilder og turbeskrivelse

 

Goahteorotrassa, nordvestre topp 1371 moh

Goahteorotrassa er en rekke med tre utilgjengelige topper like ved anleggsveien som Lavkarittet går etter fra Kitdalen til Skibotndalen. Turen er omtrent umulig å gå som dagstur uten å sykle anmarsjen med en lengde på drøye 45 kilometer. Her er turbeskrivelsen fra runden vår over Goahteorotrassatoppene.

 

Startstedet er det samme som vi brukte i fjorårets tur over Rihpogaisi sine topper, der Lavkarittløypa kommer ned til Skibotndalen. Parkeringen ligger ca 16 kilometer inn Skibotndalen i retning av Kilpisjarvi. Startstedet har merket parkering i forbindelse med sykkelløypa og har plass i massevis.

 

Anmarsjen på 15 kilometer og drøye 400 høydemeter går etter god anleggsvei inn mot og forbi  Lavkajavri på østsiden av vatnet. Turen er ikke brattere enn at selv en som ikke har rørt sykkelen siden fjorårets tur i samme området kom seg opp uten å gå av sykkelen. Etter ca 1 time og 20 minutter var de 15 kilometerne unnagjort og vi parkerte syklene på rundt 700 moh, ved den lille elven som kommer ned mellom 1371 og 1384 toppene til Goahteorotrassa.

 

Turen fortsatte til fots i retning av skardet mellom 1371 og 1384, i starten er det slak stigning i lettgått terreng opp mot 1000 moh, de siste 200 høydemeterne opp mot skardet blir brattere og underlaget blir stein. Den opprinnelige planen var å følge ryggen hele veien til toppen, men vi så fort at det kunne bli problematisk- så vi gikk for en løsere variant i sørsiden av Goahteorotrassa sin 1371 topp. Etappen på noen hundre meter var en av sesongens løseste. Etter hvert kom vi oss opp på sørvestryggen og den siste biten til toppen var uproblematisk.

 

På toppen er det en stor varde og en levegg bygd av stein og utsikten er upåklagelig. Vi brukte ca 3.5 timer til toppen inkl. sykkeletappen. Ferden videre mot 1384 gikk etter samme rute ned til skardet mellom toppene (ca 1170 moh), fra skardet er det halvannen kilometer i slak stigning opp til Goahteorotrassa sin midtre topp. Denne toppen var verken utstyrt med varde eller levegg.

 

Fra den midtre toppen og videre mot den høyeste toppen var det også en veldig enkel spasertur ned mot skardet på ca 1270 moh og opp på toppen. Distansen mellom toppene er drøye to kilometer. På toppen var det en liten varde og fin utsikt- spesielt mot stupene i nord og øst. Fra toppen ser man godbiter på vidda som Finands høyeste Halti og Saana som er Finlands svar på Besseggen.

 

Returen gikk over 1384 toppen og videre ned en bred renne i nordvestsiden av toppen. 13 Juni var det mye nsø i renna som gjorde returen enkel ned mot 900 moh. Da snøen tok slutt gikk vi inn på oppruten som vi fulgte ned til syklene. Etappen til fots er på ca 17 kilometer.

 

Etappen på sykkel ble unnagjort på ca 40 minutter og vi var nede etter like over 8 timer på tur.

 

1371 fra Lavkajavri
-
Del 1
Del 2
Lavkaløypa opp mot Lavkajavri
Lavkajavri med to av toppene våre til høyre
1384
-
Ivar og Geir
Mannfjellet med sine pinakler til høyre
-
Mot skardet mellom 1371 og 1384
-
1371 med ryggen vi valgte å unngå
Gikk i den løse sørsiden
Mot Skibotndalen
I skardet med 1384 i bakgrunnen
I sørsiden
-
Mot Signaldalen
Den siste biten mot toppen
-
-
Retur i sørsiden
1384- ikke så veldig spennende
På 1384 med ustikt mot 1426
-
Stupet mot nord
-
I snøfeltet ned fra 1384
-
-

Geasascohkka 1200 moh

Geasascohkka ligger på «vidda» nord for Skibotndalen på kommunegrensa mellom Kåfjord og Storfjord kommune, denne toppen kan umulig ha mange besøkende. Jeg gikk denne toppen sammen med Duolbarassa i en tur på ca 29 kilometer og 1800 høydemeter. Her er turbeskrivelsen fra denne godbiten på vidda. Fortsett å lese «Geasascohkka 1200 moh»

Rassanibba 1252 moh

Rassanibba er en utilgjengelig topp midt på vidda mellom Skibotndalen og Kåfjordalen. Med litt 13 kilometer hver vei er Rassanibba neppe veldig flittig besøkt. Hadde en plan om å besøke Duolbarassa og Geasacohkka på samme turen, men elendig sikt og sur vind gjorde at turen stoppet på Rassanibba og at toppen «desverre» kommer til å få seg et nytt besøk av meg i forbindelse med turen til naboene jeg ikke fikk besøkt på turen. Her er turbeskrivelsen fra turen min til Rassanibba.

 

Startstedet vi valgte er fra broen som Lavkaløypen krysser Skibotnelva. På kartet blir Dalmunningen det nærmeste stedsnavnet. Det er muligheter for å parkere noen biler her om vinteren, mens det er parkeringskapasitet til en Justin Bieberkonsert om sommeren.

 

Fra start siktet vi oss inn mot dalen til Lavvojohka som vi fulgte opp og forbi noen små vatn, de første par kilometerne ble brukt til å ta mestparten av høyden på turen. Vi fortsatte videre over Rovvojavri , Gakkamus Rovvejavri og videre over Bajimus Rovvejavri i særdeles flatt viddeterreng. Fra Bajimus Rovvejavri kunne vi avogtil se toppen til Rassanibba i tåka og det etterhvert trasige været som var under turen.

 

Etter nesten 3 timer og 13,3 kilometer var vi ved varden på Rassanibba- som nok på en bedre dag kunne gitt en fin utsikt, spesielt østover mot Haldi.Vi brukte like over 5 timer på turen totalt og lengden er noe over 27 kilometer etter ruten vi gikk. Er sikkert mulig å knappe inn en kilometer på svært god ruteplanlegging. På returen er det ikke veldig mye poeng i å kle av seg skifellene før man kan se ned mot Skibotndalen;)

 

Satser på å få litt bedre sikt på turen til nabotoppene- og kanskje det blir en ny tur til Rassanibba som trossalt er prinsen på vidda med bare Raisduottarhaldi foran seg på listen over de høyeste toppene i området. Giddet ikke å legge ruten til Rassanibba på 2 bilder da jeg ser det som lite sannsynlig at noen skal gå denne turen, så ruten er uten høydekoter- men om noen ønsker detaljert rute over turen kan det leveres på forespørsel:)

Rassanibba fra Rassavarnibba

 

-
Ruten vi gikk
Rune i starten

 

-

 

Ved Lavvojohka

 

Kurt koser seg i starten av turen

 

I godt driv i starten av den flate mila inn mot toppen

 

Mens vi enda hadde sikt

 

På de første småvatnene

 

-

 

På Rovvojavri

 

Reingjerde som fin avveksling på vidda

 

Siste biten mot toppen

 

Storfornyd med Rassanibba...

 

Flat retur

 

-

 

Rassavarnibba (Ráššavárnibba) 1060 moh

Ráššavárnibba er en ikke alt for eksotisk topp i Skibotndalen. Rassavarnibba ser simpel ut på kartet, men med en del små stup er det ikke så lett å gå korteste vei. Her er turbeskrivelsen fra turen til Rassavarnibba. Fortsett å lese «Rassavarnibba (Ráššavárnibba) 1060 moh»

Søndre Rihpogaisi 1410 moh

Søndre Rihpogaisi er en fantastisk utsiktstopp i nærheten av Skibotndalen. Vi gikk Søndre Rihpogaisi sammen med nordre Rihpogaisi og Ruskegaisi på en lang tur med anmarsj med sykkel via løypen til Lavkarittet. Her er turbeskrivelsen fra denne turen i Storfjord. Fortsett å lese «Søndre Rihpogaisi 1410 moh»

Nordre Rihpogaisi 1319 moh

Nordre Rihpogaisi er en av mange topper som ligger i området rundt løypen til Lavkaritten og er en topp som er grei å bruke sykkel under anmarsjen. Vi gikk Nordre Rihpogaisi sammen med Søndre Riphogaisi og Ruskegaisi. Her er turbeskrivelsen fra denne turen.

Fortsett å lese «Nordre Rihpogaisi 1319 moh»