Jiehkkevarri 1834 moh

Jiehkkevárri er fylkets høyeste fjell med sine 1834 meter. Turen over Jiehkkevarri regnes som en av Norges fineste skiturer. Det er flere alternativer for å bestige Jiehkkevarri og ruten via Holmbukttinden er den enkleste. Jeg gikk en litt utvidet Jihekkevarritravers som inkluderte sørtoppen. Her er turbeskrivelsen fra traversen min.

Tur til Jiehkkevarri via Holmbukttinden.
Tur til Jiehkkevarri via Holmbukttinden og ned Blåisen.
Tur til Jiehkkevarri via Sydvestbreen.

Startstedet for turen er Indre Holmbukta. Indre Holmbukt ligger ca ni kilometer fra kirken i Lakselvbukt og det er en stor parkeringsplass ved veien.

Fra parkeringen starter turen gjennom den glisne furuskogen i retning av Tverrelva. På ca 200 høydemeter er man ferdig med skogen, og ruten fortsetter etter en morenerygg på nordsiden av Tverrelva. På ca 500 moh dreier ruten nordover, og det blir brattere i den sørvendte siden- som under høysesongen på våren kan være utsatt for solskred. Etter ca 400 høydemeter med ca 35 graders stigning slaker det litt ut på ca 900 moh. Det litt slakere partiet varer i noen hundre høydemeter før det igjen blir brattere opp mot renna som man må forbi for å komme opp på nordryggen til Holmbukttinden. Renna som tar deg opp til ca 1300 moh er 35-40 grader bratt i knappe 100 høydemeter. Vi måtte av med skiene øverst i renna. Etter renna slaker det litt ut igjen, og det er slak stigning opp mot nordryggen på rundt 1400 moh.

Vi fulgte ryggen til toppen og kunne nyte utsikten mot de mange fantatiske nabofjellene , som f.eks Fugldalsfjellet , Jiehkkevarri og Lakselvtindene.

Fra Holmbukttinden må man ned ca 150 høydemeter. Dette partiet er etter en relativt smal rygg. Etter et slakt parti forbi noen hakk i fjellet der man har utsikt mot Laksvatn som er hjemplassen min starter en bratt stigning opp mot det store platået. Avhengig av snøforhold kan det være greit med stegjern og isøks. Dette er et parti der det ofte er bresprekker.

Oppe av det bratte partiet på rundt 1650 moh flater det ut og jeg gikk i retning av Jiehkkevarris sørtopp. Partiet mot  sørtoppen er småkupert. Om man inkluderer sørtoppen blir turen rundt 400 høydemeter og fire kilometer lengre. Den siste stigningen opp mot sørtoppen er ca 130 høydemeter. Fra toppen er det fin utsikt mot bl.a  Balggesvarri, Jiehkkevarri, Lakselvtindene.

Fra sørtoppen tok jeg sikte på Jiehkkevarri sitt høyeste punkt og startet etappen på ca tre kilometer. Denne biten går i slakt terreng før det avsluttes med en seig bakke på knappe 300 høydemeter før man står på den høyeste toppen i Troms.

På toppen tok jeg av skifellene og startet nedkjøreingen på drøye 400 høydemeter til salen mellom Kveita og Jiehkkevarri. Her er det en del sprekker og og stup på begge sidene. Jeg holdt meg på østsiden av den brede ryggen. Fra salen er det ca 325 høydemeter med jevn stigning før man når toppen av Kveita.

Fra Kveita går ruten videre mot pkt 1666 i småkupert terreng. Her er det greit å beholde skifellene på. Når man når punkt 1666 er det det to renner ned mot Fugldalsbreen og man velger den nordligste. Her er det relativt bratt 35 grader + ned til breen. Nede på breen er utfordringen å komme seg gjennom vindgryta i Fugldalsskardet som under mitt besøk var bratt og ca 15 meter dyp. Jeg kastet skiene ned og akte etter dem. Det bruker å være lettere å komme seg gjennom på vestsiden. Jeg bar skiene gjennom Fugldalsskardet og tok på skiene igjen på Fornesbreen og startet på den lange etappen på ei knapp mil ned til Fornes.

Den siste etappen var tung på førsteklasses sugeføre etter noen dager på rad med over 20 grader i midten av mai. Jeg holdt østsiden ned brekanten som gir en litt slakere rute ned til Fornesdalen.

Med rekordvarmen i det siste var Fornesdalen tung å gå i oversvømmelse , store elver og lite snø. Jeg holdt meg i vestkanten av dalen og endte flere ganger opp med å stå med vann til midt på lårene. Den siste kilometerne måtte skiene på sekken.

Jeg gjennomførte det som skal være Norges fineste skitur på 8t 55 min på sugende føre. En fantastisk tur i nydelig vær, men skulle nok ha vært noen dager tidligere ute for å sluppet unna alt vannet og skibæringen. En tur som virkelig anbefales!

Distansen på turen min er ca 30 kilometer og 2800 høydemeter.

Informasjon om Jiehkkevarri

travers
Rute
travers2
Rute del 1
traversj2
Rute del 2
traversj3
Rute del 3
jieht
Holmbukttinden fra startstedet
jieht1
Jiehkkervarri sørtopp
jieht3
Jiehkkevarri fra Fugldalsfjellet
jieht4
Kveita fra Fugldalsfjellet
jieht5
Ligger enda snø nesten helt fra veien 16. Mai
jieht6
Nærmer meg renna opp til Holmbukttinden.
jieht7
Folksomt idag….
jieht9
Fra ca 900 moh, videre opp renna
jieht10
Nesten oppe av renna
jieht11
På ryggen av Holmbukttinden
jieht12
ned fra Holmbukttinden.
jieht13
Sørtoppen fra Holmbukttinden
jieht14
Ned fra Holmbukttinden
jieht15
Den bratte bakken opp fra Holmbukttinden med bresprekkene
jieht16
Ryggen fra Holmbukttinden til Jiehkkevarri, ganske smal et parti
jieht17
Folksomt på Holmbukttinden
sydtopp
På sørtoppen med utsikt mot Jiehkkevarri
jieht18
Sporene mine mot sørtoppen
jieht19
På tur til hovedtoppen
jieht20
Kom en del folk på Jiehkkevarri like etter meg
jieht21
Utsikt mot Kveita
jieht22
Sprekker og stup like før salen
jieht23
Her ser man bedre at man må være forsiktig den siste biten ned mot salen
jieht24
På toppen av Kveita med utsikt mot Jiehkkevarri
jieht25
Lenangstindene
jieht26
Utsikt mot 1666
jieht27
Her ser man rennene mot Fugldalsbreen fra Fugldalsfjellet. Renna til venstre på bildet er den best egna å kjøre ned
jieht28
Ned mot Fugldalsbreen
jieht29
Renna
jieht30
Fugldalsskardet
jieht31
Ganske bratt ned her
jieht32
Fornesbreen med Tigertinden, Stortinden og Store Fornestinden
jieht33
Nesten ferdig med Fornesbreen
jieht34
Bekken ned fra breen
jieht35
Store Fornestinden og litt vann i Fornesdalen
jieht36
Endelig nede med grustaket etter en lang tur

Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *