Rostafjellet 1559 moh

Rostafjellet ligger på kommunegrensen mellom Balsfjord og Målselv og er offisielt det høyeste fjellet i Balsfjord. Nyere målinger viser dog at Rostafjellet er forbigått av Vassdalsfjellet som kommunens høyeste fjell. Her er turbeskrivelsen fra turen min til Rostafjellet.

Rostafjellet var oppgitt med en høyde på 1590 meter lenge, men senere målinger viser at fjellet er en god del lavere. De som har forsket på dette mener at det er skrevet feil høyde på overføringer av kart, og at brekuppelen var oppgitt til 1560 moh på et svenskt kart alt før det forrige århundreskiftet. Det høyeste punktet på fast fjell er varden som er mål til 1543 moh.

Startstedet for turen er ved Kongsvoll gårdsmuseum. Fra Øvergårdkrysset på E6 er det ca 31 kilometer hit. Det fins bra med parkeringsplasser her.

Starten av turen går etter en god og merket sti gjennom skogen i retning av Rostaaksla. Stien fører deg smertefritt gjennom skogen som ender rundt 450 moh, samtidig som man når Rostaaksla. Her dreier stien østover opp aksla. Starten av aksla er slak, før de siste ca 400 høydemeterne blir brattere. Det er merket og delvis sti helt opp til Rostakulen på 1274 moh der det er gjestebok.

Fra Rostakulen må man ned rundt 85 høydemeter i svært lettløpt terreng ned til skardet mellom toppene. Ruten følger ryggen videre og man må et kort parti i nordsiden av ryggen forbi ett hakk før man er tilbake på ryggen og ruten fortsetter langs kommunegrensen. Det er et litt brattere parti opp til platået og her er omtrent turenes eneste innslag av litt steinur. Ellers går turen i veldig lettgått terreng nesten helt fritt for stein.

På toppen finnes det gjestebok i varden på 1543 moh, og du har fin utsikt i alle retningene.

Turdata:

Dato: 5 August 2019
Distanse: 16,01 kilometer
Høydemeter: 1637
Tidsforbruk: 3:39 (2:15 opp)
GPS-plott fra gps3d.no

Rostafjellet fra Tamokdalen
Ruteforslag
Kongsvoll og starten
Mats foran LIlle Rostavatn
God sti og merking
Rostakulen
Ved en trimpostkasse
Brattere etter hvert opp mot Rostakulen
Mats er sekretær mens han studerer Rostafjellet
Nydelig terreng ned mot skardet
Toppen foran Mats
Siste bakken opp mot platået
Varden
Og breen som var noen meter høyere under vårt besøk
Lemetfjellet
Blåbærtinden
Lille Russetinden
Hattavarre
Den lille brekuppelen som er igjen
Retur
Ned Rostakulen