Tromsdalstinden (Sálašoaivi) 1238 moh

Tromsdalstinden regnes som byfjellet i Tromsø. Lokalbefolkningen kaller den for Tinden eller Tijn. Det samiske navnet er Sálašoaivi fra Sálaš som betyr fangst/bytte/rov og oaivi som betyr hode/øverste del av fjell. Her er turbeskrivelsen fra turen min til Tromsdalstinden.

Hvis man er avhengig av parkering for en tur til Tromsdalstinden er startstedet ved friluftsparkeringen over TUIL Arena i Tromsdalen. Her er det rikelig med parkeringsplasser. Med buss er Turistveien best egnet som startsted. Man kan også besøke Sherpatrappa/Fløya med samme utgangspunkt

Jeg har også gått Tromsdalstinden med ski fra Ramfjorden.

Turen starter med god skogsvei inn Tromsdalen. Med en skytebane som til tider er i drift er det «enkleste» å krysse elva etter et par hundre meter og følge veien opp dalen. Etappen etter veien er på nesten 4,5 kilometer og om man skal spare litt tid kan man sykle denne biten.

Ved skilting «Tromsdalstinden 4,5 km» er turen etter skogsvei over, og turen fortsetter etter god sti. Ruten dreier østover, og man må ned noen høydemeter for å  krysse Tromsdalselva igjen før man begynner å ta høyde gjennom skogen og i retning av tindfoten i enkelt terreng. Over skogen sikter man seg inn på fjellets nordvestrygg. Her er turens bratteste parti mellom 650 og 850 moh der stigningen er rundt 40 grader. Den gode stien gjør at de fleste føler seg komfortabel til tross for brattheten.

Over det bratte partiet slaker det noe ut og ruten følger ryggen videre i stort sett fast steinur med rødmerking til den store toppvarden som ble bygd rundt 1870 under Tromsø Krokeringen som grunnlag for Tromsø Amtkart som ble utgitt i 1874. Varden er en 1 ordens punkt som en av Norges vernede varder og har en diameter på rundt tre meter og er to meter høy. Varden ble restaurert i 1904 av Kåre S. Klingenberg, og det er sannsynligvis denne som står der i dag.

Det er gjestebok og fantastisk utsikt i alle retningene, med utsyn mot Kvaløya, Malangen, Lyngsalpene, Ringvassøy og mot Hamperokken og de andre toppene østover på Tromsø fastland.

På vei ned gikk jeg «vinterruta» som man også kan bruke på veien opp. Blir et par kilometer lengre, men er slakere. Her følger man Tromsdalstindens sørrygg ned til Salen på ca 750 moh. Det er delvis sti og rødmerket ned til Salen, her drier ruten nordover etter tydelig sti som tar deg ned til en liten bekk på rundt 500 moh. Denne følger man videre ned til skogsveien som man fulgte opp.

For samene er Tromsdalstinden et hellig fjell og fra gammelt ble det sagt at det fantes hemmelige dører inn i fjellet hvor det foregikk offerhandlinger.

Flest turer til Tromsdalstinden er det sannsynligvis meteorolog Oluf Lien som innehar. Oluf som faktisk er grandonkelen til Verdensmesteren fra Lommedalen, Magnus Carlsen. Oluf fikk seg respektable 453 turer til Tromsdalstinden, der 30 av turene vist nok var etter fylte 80 år.

Flest turer på et år er det Karl R Gephard som har med sine 114 turer i 1954. Karl nådde «bare» drøye 300 turer totalt. For øvrig var dette min 46 tur til Tromsdalstinden, så både Oluf og Karl kan ta det med ro ei stund til.

Turdata:

Dato: 1 Juli 2022
Distanse: 18,21 kilometer (ca 8,4 opp og 9,8 km ned)
Høydemeter: 1235
Tidsforbruk: 2:29 (1:28 opp)
GPS-plott fra gps3d.no

Tromsdalstinden
Ruteforslag
Fra starten ved friluftsparkeringen
Tromsdalstinden fra skytterbanen
Etter rundt 4,5 kilometer tar man av fra veien opp Tromsdalen og fortsetter på sti
Over skogen
Tromsdalstinden og nordryggen
Ned mot Tromsdalen
Utsikt mot nord fra nordegga
Storskardfjellet
Tromsøya
Varden
Hamperokken
Langlitinden
Mot Eiscat og Ramfjordmoen
Sør-ryggen som jeg løp ned
Ned mot Salen
Ramfjorden
Opp sør-ryggen
Stien følger bekken ned til veien


Kommentarer

2 kommentarer til “Tromsdalstinden (Sálašoaivi) 1238 moh”

  1. Kugo avatar
    Kugo

    Oppdatert turbeskrivelse

  2. Arvid Markus Johansen avatar
    Arvid Markus Johansen

    e stor IMPONERT

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *