Tromsdalstinden (Sálašoaivi) 1238 moh

Tromsdalstinden eller Tinden som den ofte blir kalt lokalt er et kjent landemerke i Tromsø by. Med sin fantastiske form og nærhet til Tromsø er Tromsdalstinden blant fylkets mest besøkte fjell. Her er turbeskrivelse til Tromsdalstinden.

Det vanligste starstedet for turen er ved skytterbanen som ligger knappe tre kilometer inn i Tromsdalen. Det er bra med parkeringsplasser her, men på dager med fint vær kan det være rift om disse. Et bra alternativ er sykkel, som i tillegg hjelper deg med anmarsjen etter skogsveien inn dalen senere.

Jeg har også gått Tromsdalstinden med ski fra Ramfjorden.

Starten av turen følger en god skogsvei drøye 2,5 kilometer inn Tromsdalen. I løpet av denne distansen tar man bare 140 høydemeter og denne biten er velegnet for sykkel.

Ved skilting «Tromsdalstinden 4.5 km» er turen etter skogsvei over, og fortsetter etter god sti. Ruten dreier østover, og man må ned noen høydemeter for å  krysse Tromsdalselva ved hjelp av en bro før man begynner å ta høyde gjennom skogen og i retning av tindfoten i enkelt terreng. Over skogen sikter man seg inn på fjellets nordvestrygg. Her er turens bratteste parti mellom 650 og 850 moh der stigningen er rundt 40 grader. Den gode stien gjør at de fleste føler seg komfortabel til tross for brattheten.

Over det bratte partiet slaker det noe ut og ruten følger ryggen videre med fast underlag til den store toppvarden der det er gjestebok og fantastisk utsikt i alle retningene med utsyn mot Kvaløya, Malangen, Lyngsalpene, Ringvassøy og mot Hamperokken og de andre toppene østover på Tromsø fastland.

Turdata:

Dato: 28. August 2015
Distanse: 13,2 kilometer
Høydemeter: 1237
Tidsforbruk: 1:48 (1:07 opp)
GPS-plott fra gps3d.no

 

Tromsdalstinden fra Rødtinden

 

Den mest brukte sommerruten
Tromsdalstinden fra Sautinden/Stortinden i Ramfjorden
Bommen ved skytterbanen
Tromsdalstinden fra krysset til Dalheim
Skilt der man går av skogsveien
Grei kvalitet på stien
Turens bratteste parti opp nordvestryggen
På ca 600 moh
Ned mot Tromsdalen
Over det bratteste partiet

 

På 900 moh flater det litt ut
Mot toppen
Toppen
Mot Tromsø
Varen som har sett bedre dager
Skamtinden bakerst i midten
Toppene rund Jægervatnet, bla Stortinden, Store Jægervasstinden og Trolltinden
Mot Ringvassøy
Mot Tromsø sentrum
På tur ned møtte jeg 3 kjekke representanter fra Ullsfjord SK