Sennedalsfjellet 1395 moh

Sennedalsfjellet er en av de beste utsiktstoppene og et meget bra skifjell på Tromsø fastland. Vi kombinerte Sennedalsfjellet med Tverrfjellet i en tur på knappe 20 kilometer og 2000 høydemeter. Her er turbeskrivelsen fra turen vår.

Startstedet for turen er ved bygdehuset i Ritabukta. Distansen fra krysset på Breivikeidet er drøye 20 kilometer. Det er en stor parkeringsplass ved bygdehuset.

Fra start gjelder det å komme seg opp på nordsiden av den dype elvedalen til Ritaelva. Ruten fortsetter i slakt terreng videre inn Ritadalen. På rundt 300 moh dreier ruten rett nord mot punkt 789 med drøye 100 bratte høydemeter opp mellom stupet under punkt 789 og en liten knaus. Her starter en slak etappe videre inn Andredalen og deretter Tredjedalen. Etter knappe 5 kilometer og 600 høydemeter er turens anmarsj ferdig. Med sen turstart valgte vi å starte med Sennedalsfjellet med hensyn til sola.

Herfra er det jevn stigning i nærheten av 30 grader hele veien, med et litt brattere parti like under toppen. Vi startet å ta høyde opp mot 850 moh mellom Tverrfjellet og Sennedalsfjellet, her dreier ruten vestover mot dagens første turmål. Etter rundt sju kilometer på tur nådde vi toppen til Sennedalsfjellet som må ha en av fylkets beste utsikter. Her ser man det meste av Tromsøområdet og Lyngsalpene med bl.a Store Durmålstinden, Fugldalsfjellet og Jiehkkevarri rett over Sørfjorden.

Med himmelske forhold kjørte vi ned til 900 moh der man kan velge om man skal til Tverrfjellet eller Sennedalsfjellet der vi tok på skifellene igjen. Vi startet stigningen opp gryta Det er slakt i starten, før det blir litt brattere mellom 1000 og 1100 moh, deretter er det jevn stigning på drøye 20 grader opp til fjellets østrygg som vi nådde på 1350 moh. Deretter er det en tilnærmet flat etappe med nydelig utsikt til man står ved den store varden på toppen.

Vi returnerte ca samme veien ned til 700 moh, deretter prøvde vi å holde litt høyde i Tredjedalens nordside for å unngå så mye staking på returen.

Turdata:

Dato: 8.April 2017
Distanse: 18,11 kilometer
Høydemeter: 1959
Tidsfobruk: 4:45 (2:37 til Sennedalsfjellet og 1:19 mellom toppene)
GPS-plott fra gps3d.no

Sennedalsfjellet fra starten av Tredjedalen
Ruteforslak
På nordsiden av Ritaelva
Vi gikk opp mellom berget og knausen på høyresiden av hodet til Petter
Grei utsikt etter kort tid på tur
I Andredalen med Sennedalsfjellet bakerst i midten
Lille Rieppetinden og Store Rieppefjellet
Toppen i midten
Tverrfjellet i bakgrunnen
Lakselvtindene
Saltdalstindens 1324 topp
Balggesvarri i midten
Elise er på terningkast tre
Topphenget til Sennedalstinden bak
Lavangstinden og Karltinden på den lange ryggen til høyre
Mot Lyngsalpene
Jiehkkevarri og Holmbukttinden
Holmbukttinden og Blåisen som er en meget fin rute opp til Jiehkkevarri