Massiv V av Gjømmerdalsbreen 1174 moh

Massiv V av Gjømmerdalsbreen er en av mange navnløse og fine alpine topper i området rundt Gjømmerdalsbreen. Toppen byr på litt enkel tinderangling og fin utsikt over det fineste området på Tromsø fastland. Vi var også innom Tverrfjellet og 974 på turen vår.

Startstedet for turen er Laksvatn. Parkering fins ved skolen.

Starten av turen går etter lysløypen som ligger bak skolen. Etter noen hundre meter etter lysløypa følger ruten den merkede stien som går til Balsfjords ti på topp til Gjømmerdalsbreen. Når man nærmer seg Storelva dreier ruten opp mot dalen. Man følger elva mellom Tverrfjellet og Gjømmertinden før man dreier opp på breen. Den siste kneika opp mot breen blir litt brattere.

På breen flater det ut og vi siktet oss inn på eggen like nord for skardet mellom Tverrfjellet og 1174. På drøye 1030 meter tok vi av skiene og fortsatte den siste biten opp til eggen til fots. Den siste biten til eggen er 35-40 grader bratt.

Ryggen byr på et par hundre meter med enkel tinderangling mens man kan nyte utsikten i alle retningene. På toppen er det en liten varde.

Vi tok korteste vei uten å følge ryggen til Tverrfjellet. Her fikk vi oss drøye 150 høydemeter ekstra. Fra skardet kom vi oss opp til toppen med  skiene på. Tverrfjellet har mye av samme utsikten som 1174, men med litt mer havutsikt.

Mot 974 satset vi på ruten som ga oss færrest ekstra høydemeter og vi tok på fellene igjen på drøye 800 moh. Fra toppen er utsikten førsteklasses, spesielt mot Lynsalpene i øst. Ned fra toppen har man to alternativ. Ned en bratt renne mot øst eller tilbake til breen via oppruten. Ved å kjøre renna får man knappe 100 høydemeter opp fra vannet sør fra toppen før man kommer inn i oppruten igjen.

Turdata:

Dato: 24 februar 2018
Distanse: 20,41 (8,1 til 1174)
Høydemeter: 1697
Tidsforbruk: 4:55 (2:15 til 1174)
GPS-plott fra gps3d.no

1174 fra Tverrfjellet
Ruteforslag
Mot Gjømmertinden og Tverrfjellet fra Lysløypa
Stien til Storelva
Mats foran Hatten
1174 fra brekanten
På eggen
Mot Andersdalstinden, Snømannen og Svartnestinden
Mot 1220
Blåtindens bakside foran Mats
Startet stigningen opp mot Tverrfjellet
Ryggen like under toppen
1174
Jihekkevarri og Lakselvtindene bak 974 
Svartnestinden, Snømannen og Andersdalstinden
1174
Tverrfjellet
1220
974
Mot øst
Vannet sør for 974 og stigningen på returen