Store Lenangstinden 1625 moh

Store Lenangstinden er en av de virkelige kremtoppene i Lyngenalpene og med sin primærfaktor på 1575 meter har Store Lenangstinden den fjerde høyeste i Norge. Toppen byr på utfordringer i form av en lang anmarsj, bratte snørenner og luftig egg. Her er turbeskrivelsen fra turen til Store Lenangstinden.

Startstedet Koppangen ligger ca 17 kilometer fra Lyngseidet. Her er det er en skituristparkeringsplass med god kapasitet her. Jeg har også gått Tafeltinden,  Store Koppangstinden, Østre Lenangstinden, og de to Struptindene med samme utgangspunkt.

Den første drøye kilometeren går i slakt før man sikter seg inn på Koppangsdalen på nordsiden av Koppangselva. Etter hundre bratte høydemeter slaker det litt ut igjen før neste bratte parti opp mot Koppangsvatnet på 411 moh starter. Når man kommer til vatnet åpner dalen seg og den noe klaustrofibiske starten i den trange Koppangsdalen har du plutselig et stort område å bevege deg på.

Fra Koppangsvatnet er det jevn stigning opp mot Koppangsbreen og videre opp mot ca 900 moh der Koppangsbreen og Strupbreen, som forøvrig er Lyngsalpenes største isbre på ca 14 km² møtes. Her starter et litt brattere parti på rundt to hundre høydemeter.

Deretter dreies ruten i retning av det store snøfeltet mellom vesttoppen uten oppgitt høyde på kartet og Store Lenangstinden. Når man når 1200 moh begynner det å bli brattere og her er det ofte en sprekk mellom fjellet og breen. Det har gått greit å krysse denne de gangene jeg har vært på Store Lenangstinden.

Renna som fører opp til eggen starter på rundt 1300 moh og er rundt 40 grader bratt i starten mens den blir litt brattere etter hvert som man tar høyde. Jeg har både fulgt denne store markerte renna til eggen og tatt noen små renner som tar deg nærmere toppen på vei opp. Det enkleste er nok å følge den store renna helt opp til toppeggen selv om eggen er svært luftig.

Ved å følge «hovedrenna» til eggen er det en hammer med engang man når eggen som kan omgåes på begge sidene av eggen, dog meget luftig. Ellers er eggen «Grei» å gå tross høy skåre på luftighetsskalaen.

Fra toppen kan man nyte en rå utsikt i alle retningene med en del rå nabotopper som Store Jægervasstinden, Tvillingtinden , Støvelfjellet og Stortinden.

Vi returnerte samme ruten med en svipptur innom Tafeltinden.

Turdata:

Dato: 28 April 2017
Distanse: 20,15 kilometer
Høydemeter: 1669
Tidsforbruk: 5:18 inkl tafeltinden (3:15 opp)
GPS-plott fra gps3d.no (Et tidligere gps-plott bare til Store Lenangstinden)

Store Lenangstinden fra Strupbreen
Ruteforslag
I starten av Koppangsdalen
Dagens første bratte bakke
ved siden av Koppangsvatnet
Like før Koppangsbreen
Ned
Store Lenangstinden og Østre Lenangstinden
Den største borgen ever på Strupbreen?
Tafeltinden
Renna vi gikk opp i midten av bildet
I starten av renna
Etter hvert dreier den ut mot høyre mot toppeggen
I skardet
Mot Østre Lenangstinden
Mats like under toppen
Grei utsikt
Store Jægerasstinden med to stykker på toppen

Med los på Tafeltinden

Her vises renna vi gikk opp
Utsikt over Strupbreen
Arja og Mats på Tafeltinden med Store Koppangstinden i bakgrunnen