Tafeltinden 1395 moh

Tafeltinden er et veldig populært turmål i et av de fineste områdene i Lyngsalpene. Det skal dog sies at populariteten skyldes beliggenheten og omgivelsen og ikke skikjøringen. Her er turbeskrivelsen fra turen min til Tafeltinden

Startstedet Koppangen ligger ca 17 kilometer fra Lyngseidet og det er en skituristparkeringsplass med god kapasitet her. Jeg har også gått Store Koppangstinden, Store Lenangstinden, Østre Lenangstinden, og de to Struptindene med samme utgangspunkt.

Den første drøye kilometeren går i slakt før man sikter seg inn på Koppangsdalen på nordsiden av Koppangselva. Etter hundre bratte høydemeter slaker det litt ut igjen før neste bratte parti opp mot Koppangsvatnet på 411 moh starter. Når man kommer til vatnet åpner dalen seg og den noe klaustrofibiske starten i den trange Koppangsdalen har du plutselig et stort område å bevege deg på.

Fra Koppangsvatnet er det jevn stigning opp mot Koppangsvatnet og videre opp mot ca 900 moh der Koppangsbreen og Strupbreen, som forøvrig er Lyngsalpenes største isbre på ca 14 km² møtes. Her starter et litt brattere parti på rundt to hundre høydemeter.

På turen min ble jeg fristet til å ta noen hundre ekstra høydemeter i en fin flanke litt øst for Tafeltinden før jeg fortsatte videre mot toppen. Man runder toppen og angriper de korte topphenget på rundt 100 høydemeter fra nord. Her er det rundt 35 grader bratt et kort parti før man følger ryggen til toppen mens man kan nyte utsikten mot en del av Lyngens råeste fjell som de tidligere nevnte naboene, Store Jægervasstinden, Trolltinden, Tvillingtinden, Trollvasstinden, Istinden, Store Kjostinden, Støvelfjellet og Støveltinden i tillegg til Gullrekka til Kåfjord med Giilavarri, Nordmannviktinden, Rissavarri, Engnestinden, Sorbmegaisa og Storhaugen. Det er en liten varde på toppen. Jeg returnerte samme ruten og det gjelder å få all den farten du kan før de to flate etappene på breen om du skal unngå mye staking.

Turdata:

Dato: 9 Februar 2017
Distanse: 18,78 km ( ca 16 med bare Tafeltinden)
Høydemeter: 1622 (Ca 1450 med bare Tafeltinden)
Tidsforbruk: 3:40 (2:53 opp med ca 30 min ekstra for noen hundre høydemeter bonusskikjøring)
GPS-plott fra gps3d.no

Tafeltinden fra en tur til Østre Lenangstinden
Ruteforslag
Etter noen meter med skog åpner det seg og man kan nyte synet av Goalborri
Opp mot Koppangsdalen
Dagens første bakke
Den trange delen av Koppangsdalen
På 400 moh tar utsikten seg opp
Store og Østre Lenangstinden
Starten av Koppangsbreen og Store Koppansgtinden
Noen topper på sørsiden av Koppangsbreen
Lenangstindene igjen
Store Koppansgtinden
Flere av de navnløse toppene på sørsiden av breen
Tafeltinden og bakken jeg ble fristet til å ta noen ekstra høydemeter i
Koppangsbreen til høyre og Strupbreen til venstre av Store Koppansgtinden
Eggen på sørsiden av breen fra bonusturen min
Renna som fører deg til eggen på Store Lenangstinden
Ruten til Tafeltinden går like til venstre for den mørke pinakkelen i bildet
Tafeltinden
Det korte bratte topphenget
Store Jægervasstinden og Trolltinden
Trolltinden
Eggen jeg var oppe å så på
Tvillingtinden
Store Jægervasstinden og Trolltinden
Lenangstindene
Støvelfjellet
Strupbreen og Kåfjordfjellene
Mot de populære Kåfjordfjellene fra den første kneika

 

 


Kommentarer

4 kommentarer til “Tafeltinden 1395 moh”

  1. 😉

  2. Takker. Skylder på at æ har blitt vranglært over tid. Skal rette opp i det 🙂

  3. Super beskrivelse, men bare en liten påminnelse 🙂 Per definisjon er det ikke et alpint landskap i Kåfjord. Dette finner du i Norge kun på Lyngenhalvøya, Sunnmøre og ett område i Jotunheimen. Dette var de eneste plassene toppene stod over isen i siste istid. Derfor de spisse toppene og navnet alper. Fjellene i kåfjord er fine, men kan derfor ikke betegnes alper.

  4. Oppdatert turbeskrivelse

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *