Nallangaisi 1595 moh

Nallangaisi er en av Lyngenhalvøyas virkelige kremtopper. Toppen ble førstegangsbesteget i 1899 av Elisabeth Main og Josef og Emil Imboden. Nallangaisi er en krevende topp med lang anmarsj og veldig bratte partier på alle alternative ruter. Vi valgte å bruke ruten fra vest som ble klatret første gang i 1983 av Geir Jenssen og Bjørn Arntzen. Alternativt kan man gå fra Steindalsbreen. Her er turbeskrivelsen fra turen vår.

Startstedet i Holmbukta ligger ca 23 kilometer fra krysset i Laksvatn. Sent på sesongen er det mulig å parkere ved starten av skogsveien man følger i starten av turen, mens man tidlig på sesongen må parkere på nordsiden av broen over Storelva. Jeg har også besøkt Titinden, Kristianstinden, Sagbladet, Goverdalstinden og komboen Balggesvarri og Vestre Balggesvarri herfra.

Fra start fulgte vi skogsveien rundt en kilometer før vi siktet oss inn mot elva som vi forsøkte å følge oppover mot gapahuken med trimpostkassen som ligger ved moreneryggen ca tre kilometer inn dalen. Deretter fortsetter ruten mellom Balgessvarri og Titinden i slakt terreng. Ei knapp mil inn i turen når man Rundvatnet og her starter stigningen.

Derfra siktet vi oss inn mot fantastiske Sfinxen til vi rundet den bratte nordvestryggen til Nallangaisi. Her fra ser man renna vi fulgte opp. Med tur i midten av Mai og mange soltimer i renna var det gått mange ras og skiene ble satt igjen før vi startet på renna på rundt 1000 moh.

I starten er renna 35-40 grader bratt og ganske bred, før den smalner og blir brattere et kort parti rundt 1200 moh før den utvidere seg igjen opp mot rundt 1420 moh. Her gikk vi ut av renna og opp på vesteggen til Nallangaisi. Partiet opp til eggen var skikkelig bratt og akkurat der vi kom opp på eggen var det en hammer på eggen som gjorde det vanskelig å komme seg videre da alternativet var å ramle ned i renna igjen.

Vi tok fram tauet og sikret rundt hammeren i fra en svært luftig standplass. Etter en god times jobb med 5 høydemeter var vi endelig oppe på eggen. Vi møtte en ny hammer rundt 1480 moh som vi kunne unngå ved en travers i sørsiden før vi kom opp på eggen igjen. Resten av veien opp er forholdsvis grei og samme ruten som når man går opp fra sør.

Toppen er luftig, og det er fantastisk utsikt mot toppene på Lyngenhalvøya. Nallangaisi har vært min drømmetopp siden et besøk på Imbodentinden i påska i 2009, så det var utrulig godt å endelig stå på toppen av Nallangaisi som er et av de råeste fjellene utseendemessig i Lyngenalpene.

Nedturen gikk etter samme rute som oppturen, med en rappell i turens vanskeligste parti. Vi i var griseheldige som hadde medvind på skaren i Goverdalen og den knappe mila fra skiparkeringen til bilen ble unnagjort på under timen.

Turdata

Dato: 12 Mai 2010
Distanse: 23,17 kilometer
Høydemeter: 1803
Tidsforbruk: 11 timer
Gps-plott fra gps3d.no

nallan1
Rute
nallan2
Ruten den siste biten
nallann
Nallangaisi på Jarle Nilsen sitt 3D kart
nalllls
Vi klatret Bjørn Arntzen og Geir Jenssen sin rute i vestsiden av Nallangaisi.
nalla2
Nallangaisi sin sørside fra Imagaisi
nalla1
Nallangaisi fra Store Lakselvtinden
imag17
Nallangaisi og Sfinxen fra Ellendalen
nall1
Starten av Goverdalen går etter god sti
nall2
Bjørn langs Storelva, Titinden over hidet til Bjørn
nall3
Litt amerikansk villmarkfølelse
nall4
Fra Goverposten er det enda mange kilometer igjen før du starter stigningen…
nall5
Sagbladet og Goverdalstinden ser bra ut!
nall6
Ned Goverdalen
nall7
Nallangaisi
nall8
Etter mange flate kilometer begynte vi å bli motløse, noe som vises godt på Bjørn på det her bildet tatt på Rundvatnet like før lunsjpausen vår
nall9
Under Nallangaisi
nall10
Måtte traversere over mange ras for å komme oss inn i renna
nall11
Starten av renna
nall12
Sfinxen
nall13
På et sånt her føre så vi ikke noen grunn til å ta med skiene videre opp renna
nall14
Ned renna som var 35-40 grader i starten
nall15
Oppover renna
nall16
Nedover, begynner å få litt luft under oss
nall17
Kom litt tåke rundt toppen når vi nærmet oss
nall18
Vi klatret opp på eggen i midten av bildet
nall19
Bjørn på tur opp mot eggen
nall20
Begynte å bli litt brattere….
nall21
Opp en liten hylle før eggen
nall22
Bjørn på tur opp mot eggen, bratt på slutten, men heldigvis ikke så langt å ramle ned. Akte faktisk ned det her partiet på returen!
nall23
Bjørn på tur opp mot cruxet
nall24
Cruxet, bratt og utrolig luftig før man var oppe på eggen. Brukte over timen før vi var oppe på eggen
nall25
Måtte improvisere litt med tauet og karbabinern vi hadde med….
nall26
Solnedgang over Balggesvarri sin 1522 topp
nall27
Oppe på eggen
nallll
Eneste punktet vi måtte ut av eggen, traverserte rundt den her i sørveggen
nall28
Bjørn traverserer i sørveggen, ca 45 grader her
nall29
Bjørn på tur opp mot eggen
nall30
Ned sørveggen
nall31
Nedover eggen
nall32
Toppen av Nallangaisi bakerst
nall33
Toppen
nall34
Bjørn like under toppen av Nallangaisi
nallantopp
Kent Hugo på toppen av Nallangaisi
nall35
En fornøyd Bjørn
nall36
Eggen
nall37
Sporene våre mot toppen
nall38
Traversen i sørveggen med Sfinxen i bakgrunnen
nall39
Like før vi skulle ned i renna igjen
nall40
Ingenting er som å ake 55 garder bratte snørenner:)
nall41
Nedover renna
nall42
En del store steiner i Goverdalen
nall43
En lang retur som gikk raskt på skare og medvind

 


Kommentarer

2 kommentarer til “Nallangaisi 1595 moh”

  1. Gratulerer igjen! Når jeg leser rutebeskrivelsen din så ser det ut til at dere har nådd toppeggen et godt stykke lengre ned enn det vi gjorde. Vi måtte ikke klatre ut i sørveggen for å nå toppen. Mener at vi nådde toppeggen ovenfor denne hindringen på 1480 som du skriver om, dvs. like før selve toppen, ca. der du har tatt bildet med underteksten «Toppen». Mener å huske at vi brukte bare et par minutter til toppen etter at vi hadde nådd eggen.
    Vi slet heller ikke så mye for å nå eggen. Vi hadde nok bedre snøforhold enn dere. Og vi klatret kanskje en variant høyere opp som nok var litt lettere enn deres rute.

  2. Gratulerer igjen! Når jeg leser rutebeskrivelsen din så ser det ut til at dere har nådd toppeggen et godt stykke lengre ned enn det vi gjorde. Vi måtte ikke klatre ut i sørveggen for å nå toppen. Mener at vi nådde toppeggen ovenfor denne hindringen på 1480 som du skriver om, dvs. like før selve toppen, ca. der du har tatt bildet med underteksten «Toppen». Mener å huske at vi brukte bare et par minutter til toppen etter at vi hadde nådd eggen.
    Vi slet heller ikke så mye for å nå eggen. Vi hadde nok bedre snøforhold enn dere. Og vi klatret kanskje en variant høyere opp som nok var litt lettere enn deres rute.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *