Lille Russetinden 1527 moh

Lille Russetinden er en av fylkets 51 topper over 1500 meter og med landets 16. høyeste primærfaktor på hele 1268 meter har toppen en vanvittig utsikt. Her er turbeskrivelsen fra turen vår.

Vi valgte å gå toppen via Kjusakdalen og dermed følge ruten til Balsfjord turlag fra Kjusakdalen til Russeneset. Startstedet er merket og det er en stor parkeringsplass 100 meter fra stiens start. Startstedet ligger fem kilometer fra Nordkjosbotn.

Den første drøye halvannen kilometeren går etter en førsteklasses sti på østsiden av Kjusakelva. Det er en godt besøkt trimpostkasse her med bålplass og egen kaffekjele. Det er også bro over elva. Deretter er det god sti til en hytte ca tre kilometer inn dalen.

Deretter blir stien gradvis dårligere, men det er godt merket og hugd trase videre inn dalen. Etter rundt fire kilometer krysser man elva igjen og  ruten fortsetter på vestsiden av elven.

Etter 6,5 kilometer gikk vi ut av stien og krysset Kjusakelva enda en gang, før vi startet på den brede og ikke minst lange nordvendte bakken til Lille Russetinden. Her venter knappe 1100 høydemeter med jevn stigning over knappe tre kilometer. Opp til 1200 moh er underlaget stort sett lyng og mose, før det blir steinur den siste biten.

På toppen er det to varder og det må være en av toppene der man ser flest fjell fra i fylket? Man ser Senja, Kvaløya, Ringvassøya, Andørja, Lyngsalpene, Storfjord, Balsfjord, mye av Indre Troms og et stykke inn i Sverige i området rundt Abisko.

Vi returnerte samme ruten med unntak av et bad i Laksvatnet ved hytta tre kilometer inn i turen.

Turdata

Dato: 6 August 2020
Distanse:19,5 kilometer
Høydemeter: 1701
Tidsforbruk 3:59 (2:18 opp)
GPS-plott fra gps3d.no

Lille Russetinden
Ruteforslag
Starten av turen
Brua etter trimpostkassen
Lille Russetinden ca 1/3 inn i turen
Dalsfjellet
Havvelvatnet
Innertinden og Lille Istinden
Starten av den lange bakken til Lille Russetinden
Ned dalen mot start
Lille Istinden
De sylskarpe Markenestindan i midten
Steinur nærmere toppen
På toppen
Vassdalsfellet som er høyest i Balsfjord og Storfjord i midten
Mot Hattavarre
Jiehkkevarri
Ned Markenesdalen
Tamokdalen foran Rostafjellet
Mot Store Russetinden som er i midten
Rørtinden
Lille Russetinden
Mot Raudtindan fra Laksvatnet