Njunis 1717 moh

Njunis er den høyeste toppen i Målselv kommune og tredje høyest i fylket. Turen til Njunis er lang med solide  10,8 kilometer i luftlinje fra start. På toppen er det en radarstasjon av typen SindreII  som ble bygget under den kalde krigen og det går en 9 kilometer lang tunell fra gården Frihetsli opp. Vi kombinerte Njunis med sørtoppen, Dreggfjellet og Bærhaugen. Her er turbeskrivelsen fra turen vår.

Startstedet Øvre Divifoss er noen hundre meter fra veiens ende i Dividalen. Distansen fra Øverbygd er 42 kilometer. De siste seks kilometerne har bomavgift på 50 kroner. Ved Øvre Divifoss er det en stor parkeringsplass.

Starten av turen går etter god sti ned mot Divifossen og det er broer over fossen. Noen hundre meter etter broene faller stien i kvalitet over et myrområde med litt bringebærkratt og bregner, før den tar seg opp igjen. Stien tar deg greit gjennom skogen og man ender noen hundre meter nord for Nesen 689 moh.

Over skogen forsvinner stien etter hvert og vi tok kurs på sørryggen til Njunis sin laveste topp. Denne lange slake etappen går i variert terreng, litt myr med knehøyt kratt og en del fint løpbart viddeterreng inn mot foten til Njunis.

Ved sørryggen til Njunis på rundt 1200 moh blir viddeterrenget byttet ut med bratt steinur. Spesielt mellom 13 og 1500 moh er det bratt, før det slaker ut den siste kilometeren til sørtoppen hvor det er en liten varde.

På veien mot Njunis  må man ned ca 110 høydemeter før man starter stigningen på rundt 200 høydemeter til det høyeste fjellet i Indre Troms. På toppen er det en gigantisk radarstasjon og man kan se store deler av Målselv og Bardu og Kebnekaise som er den høyeste toppen i Sverige.

Neste topp på turen er Dreggfjellet, men først måtte vi innom Njunis sin sørtopp en gang til. Vi løp ned snøpartiet sør for nordøstryggen i retning mot Nattfossdalen og nede på rundt 1100 moh startet vi stigningen mot Dreggfjellet. En småkupert etappe i steinur på et par kilometer i steinur senere sto vi ved varden på Dreggfjellet. Herfra er utsikten meget fin mot nord og øst.

Deretter sto dagens siste topp Bærhaugen for tur. Her startet vi med en bratt og løs nedstigning i østsiden til Dreggfjellet. Etter en kjip etappe i bratt ur med grus kom vi ned til mose og lyng som ble underlaget til Bærhaugen. Vi besteg toppen via sørvestryggen og fra toppen kunne vi nyte utsikten mot nord og øst ved den firkantede varden.

Vi løp ned sørsiden til Bærhaugen før vi fulgte en slags hylle sørover i retning av Nesen og stien vårs. Her er det en del kratt, myr og noen dype bekkedaler som gjør at snittfarten ble lavere enn ønsket på etappen på rundt seks kilometer.

Turen ble avsluttet med et bad i en av jettegrytene ved Øvre Divisfoss.

Turdata

Dato: 1 August 2020
Distanse: 30,61 kilometer (13,2 km hver vei om du bare skal til Njunis)
Høydemeter: 2475
Tidsforbruk: 6:32 (2:54 til Njunis)
Gps-plott fra gps3d.no

Njunis fra sørtoppen
Ruteforslag
Den gode stien ned mot Øvre Divisfoss
Øvre Divisfoss
Stien
Over skogen med utsikt mot Bærhaugen
Dreggfjellet
Njunis sin sørtopp kom etter hvert til syne
Mot Kistefjellet
Like før sørtoppen
Njunis og skaret
Ned mot vatnene under Giimariehppi og Anjavassdalen
Kistefjellet og Vouma
Fra venstre: Arja, Mats og Sindre
Mot Høgskardfjellet
Isbreen under Botnskardet
Dreggfjellet
Like før skaret
Tilbake mot Njunis og sørtoppen
Det høyeste punktet på Dreggfjellet bakerst
Kistefjellet
Bærhaugen
Mot Jerta
I den bratte østsiden til Dreggfjellet
Ryggen vi fulgte opp til Bærhaugen
Frihetsli
Veien ned fra Bærhaugen