Søndre Istinden 1483 moh

Søndre Istinden er like fin fra området rundt Setermoen som Vestre Istinden er fra Heggelia. Toppen nåes enklest via den «vanlige» Istinden etter en til tider luftig egg.  Jeg gikk Søndre Istinden sammen med vestre Istinden, Tolvtinden, Tindfjellet og Middtinden. Her er turbeskrivelsen fra turen min.

Startstedet Iselvmoen ligger 4 kilometer fra avkjøringen fra E6 ved Elverum. Startstedet er skiltet og det er god kapasitet på parkeringsplassen.

Stien starter på sørsiden av Tindelva i bratt terreng som gjør at man tar høyde raskt. På rundt 500 moh er man ferdig med skogen og terrenget flater ut videre inn mot Tindhola. Etter et par hundre høydemeter mot Tindhola dreier ruten opp mot Stormofjellet og deretter følges nordvestryggen til Toppen.

I starten er ryggen slak med mye gress og lyng før det etter hvert blir brattere og fin fast steinur videre til toppen. Etter halvannen time var jeg på toppen av Vestre Istinden og kunne nyte en av de beste utsiktene i Midt-Troms. Det er gjestebok på toppen.

Neste stopp på turen min var Tolvinden. For å komme meg dit fulgte jeg ryggen et par hundre meter sørover før jeg gikk ned på ryggen mellom Istinden og Tolvtinden. Ryggen er til tider luftig, men det er muligheter for å gå av ryggen i de luftigste partiene. Jeg gps-målte den vardeløse toppen til 1424 moh før jeg returnerte til ryggen til Istinden.

Tilbake på ryggen mellom Istinden startet jeg med å følge ryggen slavisk , men etter hvert som jeg nærmet meg sørtoppen ble det litt luftig og jeg gikk litt ned i vestsiden for å unngå så mye klyving. Her er terrenget skikkelig løst. Jeg returnerte opp på ryggen igjen like før toppen. Her var det en søkkvåt gjestebok og en stor varde.

Turens fjerde planlagte topp var Tindfjellet. Her gikk jeg ned en renne mot sørøst i svært løst terreng. På ca 1000 moh slaker det ut og herfar er det bare rundt en halv kilometer etter på en gresskledd haug før man når den vardeløse toppen.

Terrenget til turens siste topp: Midttinden er av samme type som Tindfjellet. Etter et par enkle kilometer sto jeg ved et gammelt liggende trigpunkt ved en liten varde. Hit hadde jeg brukt ca 4 timer og 45 minutter.

Fra turens siste topp var det rundt 8 kilometer i luftlinje til startstedet, det som var problemet er at man i praksis må over Tindfjellet igjen og rundt Søndre Istinden før man er tilbake ved start. Jeg gikk over Tindfjellet og rundet Søndre Istinden i lett terreng før jeg startet nedstigningen imot Tindebekken i et stort rasområde. Etter hvert ble elvedalen veldig bratt og i kombinasjon med bregner som var høyere enn meg, noen stup og vått berg ble dette en etappe som sto til terningkast 1. Da jeg etter hvert kom velberget ned med lav moral gjenstod det ca 5 kilometer etter grusvei og senere asfalt tilbake til parkeringen.

Første besøk: 4 August 2010

Tidsforbruk: 7,5 timer

Rute
Grei standard på stien
Istinden
Gikk opp på ryggen til høyre i bildet
Oppå ryggen
Greit å finne fram…
På 1100 moh
Nedover mot startstedet
Like før toppen
Tolvtinden fra Vestre Istinden
Søndre Istinden
Ryggen mot Tolvtinden
Ryggen til Tolvtinden
Høydemeterne opp til Tolvtinden så omtrent slik ut
Den luftige eggen til Søndre Istinden
Tilbake på ryggen mellom Vestre og Søndre Istinden
Giddet ikke å følge eggen, så gikk litt ned i vestsiden
På tur opp mot eggen
De site meterne til toppen, rimelig luftig egg
De to gresskledde hauene som sto fr tur, Tindfjellet til høyre og Midttinden til venstre
Fin løs steinur ned fra Søndre Istinden
Tindfjellet og Midttinden så omtrent slik ut….
Midttinden fra Tindfjellet
Ryggen mellom Tindfjellet og Midttinden
Utsikt mot Søndre Istinden, vestre Istinden og Tolvtinden fra skardet mellom Tindfjellet og Midttinden
På returen rundt Tindfjellet
Under Søndre Istinden
ned langs elva som skulle lage kvalme for meg lengre ned….
Gigantisk ras….
På tur ned mot elvedalen….Prøv å unngå denne!
En del trerester i bunnen av dalen
5 km retur etter vei