Julosvarri er en enkel topptur med utgangspunkt fra Dividalshytta. Høyeste punktet på Julosvarri ligger ca 8 kilometers gange fra hytta og med en høydeforskjell på ca 500 moh er det aldri spesielt bratt. Vi gikk Julosvarri sammen med Stohkkeborri og Galbarbakti. Alle disse toppene er relativt avsideliggende, og rundturen fra Dividalshytta via disse toppene var på ca 33 kilometer+ 14 kilomtere tur/retur Dividalshytta. Her er turbeskrivelsen fra turen innom disse tre flate og øde toppene som neppe kommer til å bli besøkt igjen av undertegnede….–
–
Startstedet ved veiens ende i Dividalen ligger ca 2 timers kjøretur fra Tromsø. Du må ha med deg 50 kr i «bompengeavgift» for å benytte deg av statskogs vei videre fra Frihetsli.
–
Den første etappen på ca 7 kilometer følger stien til Dividalshytta som blir eid av DNT. Denne stien er i meget god forfatning med planker over myrpartier og elver, samt at den er umulig å komme bort ifra. Fra Dividalshytta følger man stien som går mot Havgahytta, denne er ikke av samme kvaliteten som stien til Dividalshytta, men er av grei standard. Når vi bærmet oss Julosjohka begynte vi å skrå inn mot gryta foran Julosvarri og gikk omtrent korteste vei mot toppen.
–
På toppen av julosvarri var det en stor varde og utsikt mot de litt mer spennende fjellene på andre siden av den brede Dividalen. Neste stopp på ruten var Stohkkeborri som var ca 5 kilometers gange mot nordøst. Ned fra Julosvarri måtte vi gå omtrent rett nordover for å unngå stupet på østsiden før vi trasket mot skardet mellom punkt 992 og 1087 på Stohkkeborri i mose og lyng.
–
Toppen av Stohkkeborri hadde ikke varde, men til gjengjeld var utsikten inn mot Sverige upåklagelig. For å komme videre til neste topp som var Galbarbakti som nesten ligger på svenskegrensa var det ytterligere ca 4 kilometer gange. Litt bratt ned på nordsiden av toppen tilStohkkeborri, før det var lett gange videre mot dagens siste topp. Vi skrådde under punkt 1000 før vi gikk rett mot toppen som hadde en liten varde og finsk telefondekning. Så om du sitter på Dividalshytta og har ringenød er dekningen bare ca 13 kilometer i luflinje unna:)
–
På returen gikk vi sør for punkt 1000 og nord for Derabakti, der det vistnok skal ligge begravd en stor skatt. I følge sagnet skal en meget rik same som het Dera ha laget en stor skattegrav som ingen til nå har funnet. Haken med dette er at det skal hvile en forbandelse på den som finner skatten. Dette området var og er brukt til reindrift. Tidligere når samene fulgte etter reinen på beite var det mye samisk aktivitet i dette området.
–
Videre fortsatte vi nord for Beassejavri og hadde kurs mot Litle Jerta. Store deler av denne etappen gikk i myr. Vi var riktignok omtrent så våte og kalde som det overhodet var mulig å bli alt etter ca 10 minutter av denne turen, så det var en yderst liten gi f… holdning på returen da vi vasset gjennom myrene på turen som foregikk i pissregn, liten kuling og 1 varmegrad… Når vi kom inn på stien som kommer fra Gappohytta under litle Jerta fulgte vi den ned til Dividalshytta der vi umiddelbart startet intens klestørking. Returen fra Galbarbakti var på ca 16 kilometer.
–
Første besøk: 10 Oktober 2010
Tidsforbruk: ca 8 timer + 1,5 timer hver vei til Dividalshytta.
Legg igjen en kommentar