Massiv N av Meaccevaggejavri 1006 moh

Massiv N av Meaccevaggejavri er en bortgjemt topp, man må gå forbi første rekken med fjell og over rekke nr 2 og 3 bare for å få sett toppen,  ca 1600 høydemeter og godt over 20 km gange for å komme til en navneløs topp på like over 1000 meter trekker neppe mange besøkende. Toppen hadde ikke noen spor etter tidligere besøkende, potensielt en førstegangsbestigning? Her er turbeskrivelsen fra turen min til denne navneløse toppen.

Startstedet ved grustaket i Sjøvassbotn ligger ca 45 minutters kjøretur unna Tromsø, parkering her er ikke noe problem.

Kryss Turelva, på høyresiden av elva følger du delvis sti opp til Turelvdalen. Det er litt lett klyving over noen berg på turen opp til Turelvdalens start på ca 300 moh.  Fulgte Turelvdalen innover og gikk opp en renne mellom punkt 900 og punkt 825. Litt løs stein i renna, men stortsett mose og lyng opp mellom disse toppene. Videre bakover gikk turen i terreng som bar preg av å være nedtint isbre, litt opp og ned før stigningen opp mot punkt 770 startet. En del traversering i bratt steinur med under punkt 770. Litt enkel klyving opp til punkt 770. Derfra var det ned ca 200 meter igjen for å komme seg rundt vatnet. Her var det noen bratte og våte partier nede met vatnet.

Etter å ha rundet vatnet startet den siste stigningen på ca 400 moh, til tider bratt og stortsett mose og grus opp til toppen. På toppen var det ingen tegn til tidligere besøk og en spennende utsikt mot mange av de ukjente toppene i området. En spennende topp for de som liker å besøke ukjente topper. Denne toppen var oppgitt til 992 meter inntil for noen få år siden, men har nå blitt 1006 moh og er blant de mest «øde» toppene i Tromsø kommune med lang anmarsj fra alle mulige startsteder.

På returen valge jeg en litt annen rute, gkk mot Gjømmerdalsbreen på vestsiden av punkt 919. Fulgte breen på returen og gikk på en kant på østsiden av Gjømmertinden over Turelvdalen.   Her var det antydning til sti enkelte steder. Bakken ned til Turelvdalen ble veldig bratt, så måtte klipe meg fast i lyng og småbsuker på turen ned til Turelvdalen. Ellers var denne ruten kanskje marginalt bedre en ruten jeg gikk til toppen.

Første besøk: 19 September

Tidsforbruk: ca 6 timer

1006
Rute
Fra startstedet. Sieidi ti høyre
Litt knotete terreng å gå opp til Turelvdalen med liggende skog og berg
En foss i Turelva