Sørgårdstinden 1467 moh

Sørgårdstinden er en av mange spennende topper i Sørdalen i Bardu. Sørgårdstinden er en relativt grei topptur på barmark, vinterstid er den muligens noe vriden gjennom den bratte skogen opp fra Iselvdalen? Jeg gikk Sørgårdstinden sammen med Massiv Ø av Isskardet 1417 og Massiv V av Isskardet 1249 på en litt over 20 kilometers tur med ca 1800 høydemeter. Her er turbeskrivelsen fra turen.

Startstedet Strømseng ligger innerst i Sørdalen er litt i overkant 2 timers kjøretur unna Tromsø. Vi fikk lov hos en hyggelig bonde å parkere ved fjøset mens vi var på tur.

Den første delen går etter god skogsvei inn Isdalen. Etter ca 1.5 kilometer er deler veien seg, den ene delen som blir en sti går opp mot en hytte som ligger ved Storfloget, mens skogsveien fortsetter inn Isdalen. I starten var det litt vanskelig å følge stien gjennom  til tider bratt skog, men etterhvert var stien grei å følge opp til hytta.

Fra hytta gikk vi videre opp mot Kufjellet før vi siktet oss inn på ryggen til Sørgårdstinden. Ryggen var grei å gå, tiltross for at det kunne se ut som det var noen litt vanskelige partier fra Kufjellet. Fra ca 1250 moh flatet ryggen ut og det var i overkant av en kilometer slak stigning til toppen.

Videre mot punkt 1417, som også er blitt kalt for Svartskredtinden tenkte vi å følge ryggen slavisk, men like før skardet mellom toppene ble ryggen umulig å gå, så vi måtte gå ned en bratt bakke i sørsiden for å komme under stupet på ryggen så vi kunne fortsette turen mot Svartskredtinden. Fra vi kom til skardet var det enkel gange til toppen som ikke bar preg av alt for mange besøkende.

Neste topp som var punkt 1249 kan det umulig ha vært mange besøkende på, ingen tegn til tidligere besøkende og med sin beskjedne høyde og utilgjengelighet er det neppe mange som finner denne fristende. Bakken fra 1417 ned mot Isskardet så bratt ut hele tiden mens vi gikk mot 1249, men det var greit å gå hele veien. Fra skardet var det også her enkel gange til toppen.

På nedturen valgte vi å gå ned mot Isbreen ved Langfossbotnet, der vi fulgte Iselva ned mot Langfossen på nordsiden. Litt knotete å gå ned ved Langfossen, men ellers var det veldig greit terreng å gå i. Da vi kom ned til Isdalselva fulgte vi skogsveien ned til startstedet.

Sørgårdstinden fra Kufjellet
Rute
Storfloget fra starten av skogsveien
Storfloget
Stien opp mot Storfloget
Rune under hytta
Isberget og Snøhatten
Sørgårdstinden
Rune på tur opp mot ryggen i perfekt bakkeløpteknikk!
Melhuskletten som ikke regnes som «egen» topp på lista mi. Melhuskletten er nok oftere besøkt en Sørgårdstinden
Ryggen ble litt smalere etterhvert
Rune like under topplatået
En flat transportetappe til toppen
Rune på toppen av Sørgårdstinden
Toppen av Rivtinden ser grim ut!
En del fjell å velge i…..
Utsikt mot 1417 toppen
kent Hugo studerer Snøhetta
1417 fra ryggen
Måtte forlate ryggen for å komme iss videre
Tilbakeblikk på hakket i ryggen
1417 fra skaret
På toppen av 1417
Melhuskletten til venstre og Sørgårdstinden
Videre mot 1249
1249
Nede i Isskardet
1417 fra Isskardet
kent Hugo på toppen av 1249
1417 fra 1249
Ned mot breen i Langfjordbotnet
Rune oppfor breen
Breen
Ned en litt knotete side ved Langfossen
Langfossen
Inn Isdalen
Fulgte elva etter traktorvei ned til startstedet

Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *