Biellogaisa 1510 moh

Biellogaisa er en av Lyngenhalvøyas 1500 metringer, men med sin lange anmarsj er det nok langt fra Lyngenhalvøyas mest besøkte fjell. Biellogaisa er en lang skitur med fantastisk utsikt, så for toppturentusiasten er det en topp som absolutt er verdt et besøk. Her er turbeskrivelsen fra turen min til Biellogaisa.

Ved start er det to alternativer, enten innerst i Djupen eller ved Skogly i Lakselvdalen. Fra Skogly blir det i overkant av 1 kilometer kortere hver vei, men litt småkuppert terreng som krever sitt på returen. Innerst i Djupen er det en stor parkeringsplass, mens det er en liten avkjøring ved Skogly. Vi gikk for korteste alternativ.

I starten gikk vi over et jorde og gikk mellom Forramohaugen og Snåtti. Etter 3 kilometer veldig slakt terreng runder du Rypedalsaksla og kommer til Rypedalselva. Vi krysset elva umiddelbart, fulgte så en rygg på østsiden av elva før vi etterhvert begynte å ta litt høyde opp under Durmålstinden. Etter ca 6 kilometer i slakt terreng var vi på ca 450 moh, før det ble litt brattere opp mot skardet mellom Durmålstinden og Biellogaisa på 622 moh.

Fra starten av den lange ryggen på hele 730 moh er det i underkant av 30 grader nesten hele veien, med noen litt brattere partier mellom 800 og 1000 moh, under vårt besøk var ryggen steinhard og avblåst var fryktelig tungt å gå opp her, selv med skarejern. Oppe på fortoppen på 1356 moh var det en varde. Fra fortoppen kjørte vi ned i overkant av 80 moh før vi satt fra oss skiene ca på det laveste punktet mellom 1356 og hovedtoppen. Fra vi satt skiene fra oss var det i underkant av 1,5 kilometer til toppen  som ikke akkurat egnet seg til å gå på ski, uten at den i Lyngenmålestokk var veldig luftig.

Den første tredelen av eggen var såpass bred at vi gikk med staver, men etterhvert ble det litt brattere og smalere, da ble stavene byttet ut med stegjern og isøks. Tre ganger måtte vi traversere litt i sørveggen for å komme oss opp på den «vanskligste» delen av eggen, vi hadde hele veien spor fra Eivind Smeland & co sitt besøk på Biellogasia fra sist uke å følge, noe som gjorde turen veldig enkel. På de siste 500 meterne mot det høyeste punktet var det veldig enkelt å gå på det store topplaået.

På den vardeløse toppen var det fin utsikt i alle retninger, noe som var akkurat som forventet med Biellogaisa sin store primærfaktor på 1055 meter. Etter ca 4 timer var vi på toppen etter en ca 11 kilometers tur.

På returen fulgte vi samme rute ned mot skardet, men da ryggen far fortoppen var utrulig avblåst utgikk det å gå opp de 80 høydemeterne til fortoppen igjen, så vi kjørte rett ned skardet etter en løype vi hadde memorert på turen ned eggen. Det var også noen renner rett ned fra hovedtoppen som kunne kjøres ned, men da burde man nok gått de opp også, da det nok ville vært litt trøblete i det bratteste partiene på eggen med ski og staver på sekken.

Vi så et litt større bergparti inne ved østveggen til fortoppen til Biellogaisa der det var snø hele veien, men det var skikkelig bratt ned og det er vel en rute som krever bombesikre snøforhold da det på det bratteste ikke var langt unna 45 grader med en del stein og stup i løpet av det første 300 meterne ned fra skardet.

Nede med skardet mellom Durmålstinden og Biellogaisa gikk resten av turen med til å holde høyest mulig linje for å unngå så alt for mye staking ned Rypedalen før vi etter å ha krysset elva fikk noen skikkelige pulshopp da vi kjempet oss opp de mange småbakkene før vi kom til Forramohaugen ogendelig kunne hvile ned den siste biten til bilen.

Vi brukte 5, 5 timer på turen, fordelt på ca 1700 moh og 21 kilometer.

Biellogaisa fra Guhkkesgaisi
Rød rute opp, blå rute ned
Biellogaisa 1510 fra Durmålstinden 1265. Vi kjørte på venstresiden inntil det svarte berget helt til høyre i bildet
Slakt og åpent terreng opp mot Forramohaugen
Durmålstinden 1265
Rundet Rypedalsaksla. Fortoppen til Biellogaisa helt bakerst
På ryggen på venstresida av elva
Ned Rypedalen mot Djupen
Guhkkesgaisi eller Langdalstindene. 1302 til venstre og 1580 bakerst
I den lange Rypedalen traff vi på skisporene fra Eivind Smeland sitt besøk i forrige uke
I en lang travers med venstrefoten øverst under Durmålstinden 1265. Biellogaisa 1356 i midten av bildet
Rune litt lengre fram på ventrefoten øverst traversen
Første glimt av hovedtoppen
Like før skardet mellom Durmålstinden og Biellogaisa
Biellogaisa
Ryggen opp til pkt 1356
I skardet
Rune i starten av ryggen
Biellogaisa og skardet vi kjørte ned
Sol over Piggtinden og Durmålstinden 1342
Piggtinden
Rune beundrer Piggtinden
Skarejernspor fra sist uke
Ned Rypedalen
Biellogaisa
Steindalstindan
Lakselvtindene, Imagaisi og Durmålstinden
Rune like under fortoppen
Rieppetinden
Varden på fortoppen med 1510 i bakgrunnen
I skardet mellom toppene
I starten var eggen bred og veldig lettgått
Etterhvert ble det smalere
Etterhvert ble det litt småklyving langs eggen
På litt ca 1350 moh
Sporene til Eivind Smeland sitt turfølge
Sørsiden
Rune på eggen
Her ble stavene satt igjen
En tur ut i sørveggen for å komme videre
På tur opp på eggen igjen etter en tur i sørsiden
Etterhvert flatet eggen ut
Hakket som vises godt fra toppene på nordsiden
Travers i sørsiden, rimelig bratt ned mot Jekkivatnet…..
På topplatået
Unge Norheim speider etter nye turmål
Mens Rune kjører frekke ablegøyer
Bilde av nedkjøringsplassen, kjørte ned like før det svarte berget i midten av bildet
På returen
Fra nedkjøringen som var ganske bratt
Rune svinger seg ned
Nedover
Nede fra det bratteste partiet. Mye sikting for å komme seg ned uten å havne utfor stup
Rune med en telemarksving
Kjørte ned renna i midten av bildet