Store Fornestind er et imponerende skue fra Ullsfjordferga under turen fra Svensby til Lyngseidet. Toppen ble førstegangsbesteget i August 1898 av Geoffrey Hastings , William.C. Slingsby og Walter Perry Haskett-Smith. Anton Giæver på Lyngseidet hadde veddet tre flasker champagne på at tinden var ubestigelig. Store Fornestinden er en av Lyngsalpenes kremtopper. Her er turbeskrivelsen fra turen min
Startstedet for turen ved veiens ende ved Fornes. Fra Lakselvbukt er det ca 30 kilometer etter en vei av bedrøvelig standard. Vi fikk henvist parkeringsplass øverst i grustaket hos noen hyggelige grusarbeidere.
Starten av turen gikk over en steinbro hjullastere over Forneselva. Vår erfaring er at det er best å følge elva hundre meter oppover før man starter den ca tre kilometer lange traversen under Litle Fornestinden.
Den første kilometeren gikk i åpen skog, før de to neste gikk i bratt terreng over flere tidligere ras og hard skare. Absolutt en fordel med skarejern og siden Bjørn ikke hadde det med satt vi skiene fra oss og fortsatte turen til fots.
Etter drøye tre kilometer rundet vi østryggen til Litle Fornestinden på ca 350 moh og fortsatte videre opp gryta. Vi fulgte gryta i i jevn stigning opp til 600 moh før det blir brattere. Kanskje rundt 35 grader bratt herfra.
Vi startet på den første renna vi så på rundt 700 moh, noe som var det dårlig valg da sola tinte snø og sendte stein ned renna. Renna vår avsluttet i et stup hundre høydemeter og vi traverserte oss 100 meter vestover til en ny renne som vi entret på rundt 800 moh. Denne renne var bredere og førte oss helt til toppen. Renna er drøye 40 grader + bratt
På ca 1250 moh traverserte vi mot vest for å følge renna som går opp mot fortoppen med 1440 meterskoten, Den «nye» renna er brattere, vil tippe bortimot 50 grader i snitt i ca 200 høydemeter.
Oppe i skardet mellom toppen med varden (1440 moh) som vises fra Bensnes og hovedtoppen var det noen få bratte høydemeter før vi kom opp på det store topplatået til Store Fornestind. På toppen var det en relativt stor varde og fantastisk utsikt mot både kjente og ukjente Lyngenfjell på begge sidene av Lyngenhalvøya.
På returen fulgte vi samme ruta som opp, med unntak av den «feile» renna vi startet med.
Legg igjen en kommentar