Massiv Ø av Tamokfjellet 1381 moh

Massiv Ø av Tamokfjellet er ikke det mest populære toppturmålet i Tamokdalen, men med 3 kilometer i luftlinje til toppen, ingen anmarsj og 1130 høydemeter nedkjøring uten et stavtak er også denne toppen et kanon skifjell i topptureldoradoet Tamokdalen. Som de fleste andre toppene i Tamokdalen har denne toppen lengre partier i skredutsatt terreng. Her er turbeskrivelsen fra denne navneløse Tamoktoppen.

 

Startstedet noen hundre meter forbi Vingstad ligger ca 1 time og 15 minutters kjøretur fra Tromsø. Det var en parkeringsplass ved veien omtrent rett under skredbekken som jeg brukte til å parkere i. På parkeringen viste GPS’en 250 moh.

 

Den 27 Mai når jeg gikk denne turen kunne skiene taes på 5 meter fra veien, noe som vi må anse som helt greit på slutten av skisesongen da man ofte må ty til skibæring. I starten er det slak stigning i ca 500 meter før man ser skredbekken tydelig. Jeg fulgte skredbekken i starten, med noen turer på nordsiden av Skredbekken. Som navnet tilsier er dette neppe plassen å være på skredfare 5, med mange meter med over 30 grader helling opp til det flater ut på ca 875 moh. Etterhvert gikk jeg på nordsiden av skredbekken til 800 moh, før jeg gikk etter skredbekken de siste høydemeterne til det flatet litt ut. På mere snø hadde det kanskje vært greit å holdt nordsiden av skredbekken helt opp, men med noen bare partier syns jeg det var enklest å gå med skiene på beina.

 

Fra 875 moh gikk jeg nordover  mot ryggen som går til toppen. Det er det litt slakere opp mot 1000 moh, før det blir brattere igjen, fra 1100-1200 moh er det ca 35 grader, før det flater ut de i underkant 200 siste høydemeterne. På den vardeløse toppen er det på litt bedre forhold en under min tur fantastisk utsikt mot de fleste av de kjente skitoppene i Tamokdalen.

 

På returen fulgte jeg samme veien som opp, bortsett fra at jeg konsekvent holdt meg i skredbekken. Fra 800 moh var det pudder og under var det et sugende føre, kanskje på tide med glider på skiene… Totalt brukte jeg ca 2 timer på turen.

 

Det er også en del alternative nedkjøringer, de fleste er en del brattere en ruten jeg gikk: de 2 rennene ned mot Lemmetskardet på det første bildet, den loddrette krever riktignok rapell for å komme seg ned i renna, og er vel for viderekommende….:) Det går også an å kjøre ryggen mot Lemmetfjellet og følge forskjellige renner ned mot Lemmetskardet. Eller ned mot Vassdalen via en renne i skardet mot Tamokfjellet.

Fra Lemetfjellet
Rute
Den loddrette renna bruker de ivrige å kjøre ned på ski og snowboard…. Den renna som går på skrå mot venstre er litt mer human
Toppen fra startstedet til Tamokfjellet
Fra startstedet
10 meter fra parkeringen
Framme med Skredbekken
Etterhvert var det enklest å følge venstresiden av Skredbekken
Nedover
På ca 750 moh
Like før det flater ut
Ned Skredbekken
Fulgte ryggen på venstresiden opp mot toppen
Eterhvert ble lett duskregn i starten byttet ut med litt lett snø
På ca 1000 moh
Ned mot Tamokdalen
Toppen
Topp nr 250 ble feiret med Urge
Lettet litt på nedturen
Tamokfjellet
Pudder i slutten av Mai
Klar for Skredbekken
Litt sugende føre ned Skredbekken
Fulgte Skredbekken hele veien ned
Med skiene på til jeg var 5 meter fra bilen er ikke værst i slutten av Mai!

 

 


Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *