Massiv V av vestre Vaggasblåisen 1178 moh

Massiv V av vestre Vaggasblåisen er en topp med få eller ingen besøk på Lyngenhalvøya. Med godt over 10 kilometers anmarsj og uten navn er dette neppe en topp som får den vanlige mannen i gata til å gå av hengslene. Toppen var også relativt vanskelig på ruten vi gikk opp, med bratte snørenner, noen opptak og en luftig egg. Vi gikk 1178 Vaggasblåisen sammen med Kvasstindfjellet i en 10.5 timers tur på ca 25 kilometer og ca 1700 moh. Her er turbeskrivelsen.

Startstedet ved veiens ende inn mot Nord Lenangen ligger 34 kilometer fra fergeleiet på Svensby. Fra Tromsø må du regne med å bruke ca 1,5 time med fullklaff med Ullsfjordferga. Ved veiens ende er det parkeringsplass med plass til en god del biler.

I starten av turen fulgte vi scooterløypa eller restene av scooterløypa etter det snøsmeltevennlige været som har vært i det siste inn de 5 flate kilometerne inn mot Nordlenangsbotn før vi etterhvert begynte å ta litt høyde opp mot Raudtinddalen. Etter ca 8 kilometer gange var vi litt forbi Nedre Raudtindvatnet og var klar for lunch på 300 moh etter 2 timer på tur. Etter lunchen begynte vi å ta litt mere høyde og de neste litt i overkant av 3 kilometerne førte oss opp på litt over 700 moh i en lang travers forbi Kvasstindfjellet og mot 1178 toppen vi skulle besøke.

Vi beholdt skiene på opp mot starten av renna på litt i overkant av 800 moh i en bratt snøbakke før vi parkerte skiene og byttet til stegjern og isøks. Uten sikt var det vanskelig å velge renne, vi prøvde å bruke gps’n til å finne riktig renne, men det var ikke så lett. Renna vi valgte ut hadde et isparti i starten,så vi måtte gå ca 70 meter i en annen renne før vi traverserte over i den renna vi hadde valgt ut. Renna førte oss på eggen i en lang ca 45 grader bratt snøbakke, bare avbrutt av noen få partier der det stakk litt stein opp av snøen.

Oppe på eggen trodde vi at vi var like under toppen, noe som skulle vise seg å være feil. I starten av eggen fikk vi et lite opptak før vi kom opp å så at det var minst to «topper» som var høryere en den vi var på og i følge gps’en var det 80 meter til toppen. Eggen var smal og luftig, en plass måtte vi ake oss overskrevs over eggen. Den siste biten opp til toppen hadde lite snø, så det var litt arbeid for å finne gode tak med isøksa før vi endelig kunne juble for å ha besteget denne toppen. Kanskje var dette det første besøket her? Ingen varde på den lille toppen som bare hadde plass til en av oss i gangen.

På returen valgte vi en renne som vi ikke så som spesielt fristende på turen opp p.g.a. noen ispartier ved innsteget. Men den kom opp like ved toppen og ar vel på ingen måter værre en renna vi gikk opp. Også denne renna var ca 45 grader. Nede ved skiene holdt vi omtrent samme rute som når vi gikk opp rundt Kvasstindfjellet. Vi var nede på 637 moh før vi kledde på skifellene igjen og startet på turen til dagens skimessige høydepunkt.

De første i underkant av 200 høydemeterne var i slak stigning før vi startet på den fine skibakken opp mot toppen. Den brede renna på ca 300 moh var i overkant av 35 grader bratt og inneholdt pudder som nådde oss over knærne. Med kladdende skifeller ble det etterhvert gamping i snøbakke til fots med skiene på sekken. Oppe på ryggen var det forholdsvis enkel spasering til toppen av Kvasstindfjellet. Vi satt en god halvtime på toppen å ventet på at det skulle lette, men etterhvert ble det såpass kaldt at vi ikke giddet å vente lengre.

Skibakken var akkurat så bra som forventet, og vi hadde det riktig så trivelig ned denne bakken. Kanskje toppen må med i en bok om gode skifjell med over 10 milometers anmarsj? Nede fra Kvasstindfjellet holdt vi litt høyde rundt Kvasstinden før vi fulgte ca samme løype som på turen opp. Nede med Nordlenangsbotn lettet været og det var storsett helt blå himmel resten av turen…

1178 med zoom fra Kvasstindfjellet
Rute
Rute
Snart sesongavslutning på skisesongen i Nord Lenangen
ETter ca 3 kilometer ser vi Kvasstinden
Starter snart på Raudtinddalen
Tilbake mot start
Eivind i Raudtinddalen. Dagens andre topp sees bak til venstre. Bare ca 4 kilometer igjen til første toppen nå:)
En rygg ned fra 1178 vi måtte runde
I en bratt travers før renna til 1178
Raudtinddalen
STort utvalg av renner, uten sikt viste det seg at det ikke var så lett å velge riktig. Vi gikk for den til høyre, med overgang til nr2 fra høyre etter 70 meter. Kom ned den til venstre for Eivind
Antydning til at været skal lette
I renna
Bytting av renne her
LItt vanskeligere når det er lite snø i rennene
I 45 grader bratte renner er ikke stein favoritten…
Oppe på eggen. Like i underkant av 100 meter igjen til toppen nå
På tur opp på eggen
Eggen mot sør
Eivind klatrer litt for å komme seg på eggen
Den særdeles luftige eggen, kanskje like greit med begrenset sikt
Her aker Eivind seg over et smalt parti
En liten travers i siden før toppen som er like bak Eivind nå
Under toppen
På toppen som var så liten at man måtte sette overskrevs på den…
På returen, vi vurderer å ta en annen renne ned
Ned renna som fristet oss mer enn den vi kom opp
Retur i den nye renna, som nok ville vært et bedre valg å gå opp tiltross for noen ispartier i starten
Bestndig arti med en kant i renna som gjør at man ikje ser videre nedover
Men det gikk bra. Her er skiene på og den bratte traversen ned mot oppstigningen til Kvasstindfjellet
PÅ tur opp mot Kvasstindfjellet. Var nede på 638 moh før vi startet på stigningen som tilsvarer en liten tur på Rødtinden
Den fantastiske skibakken opp til toppen
I starten av den 300 høydemeter lange skibakken på gjennomsnittstigning på litt over 35 grader
Med 30 cm pudder og skifeller som kladdet ble denne bakken etterhvert utført uten ski
Nedover denne for dagen fantastiske skibakken
Oppe på ryggen som var noe bredere enn på dagens første topp
Dagens første topp
Med litt mer zoom
Toppbildet med Vaggastinden bak øksa
Klar for turens høydepunkt
Eivind koser seg i starten av renna
Skibakken vår
Det begynte å lysne litt for sent under dagens tur
Eivind kjører ned med Storgalten og Storurdtinden i bakgrunnen
Nord- Fugløya
Tverrbakktinden som er den høyeste toppen i Nord Lenangen
Store Vaggastinden 1400 og Nordre Vaggastinden 1092
Kvasstinden med Raudtinddalen og toppene vi var på
Nord Lenangen

Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *