Østre Guhkkesgaisi/Langdalstinden 1308 moh

Østre Guhkkesgaisi er en av avløperne til den mer kjente og besøkte 1580 toppen til Guhkkesgaisi. Østtoppen er et lite besøkt fjell på Lyngenhalvøya. Med god skogsvei noen kilometer i starten ble dette debuten min med sykkel på topptur. Her er turbeskrivelsen fra turen min til Østre Guhkkesgaisi og Stalloborri.

Startstedet ved Elvevollen i Storfjord ligger ca 1 time og 30 minutters kjøretur fra Tromsø. Like etter broen over Elvevollelva går det en liten vei oppover, der parkerte vi og startet turen.

Starten av turen går etter en veldig god skogsvei med litt stigning, noe som gjorde at vi tok sykkel me. De ca to kilometerne med sykling gikk unna på ca 10 minutter. Da skogsveien tok slutt la vi fra oss syklene og vi gikk det siste stykket opp mot Nervatnet etter meget god sti/firehjulingvei. Med Nervatnet er det en lite besøkt trimpostkasse, fra Januar til slutten av Juni var det bare 8 stk som hadde skrevet seg inn i boka. Videre fra Nervatnet er det bare vanlig sti opp mot Øvervatnet sine hytter. På turen opp mot Øvervatnet har man en fin foss å hvile øynene på mens man trasker videre innover Elvevolldalen.

Ved Øvervatnet ligger det en del hytter, og stien ble etterhvert borte når vi passerte de siste hyttene, Turens førstecrux var å passere Tverrelva som på denne tiden av året nok var en del større enn normalen. Et halvhjertet forsøk med sats fra tett kratt endte med en våt venstrefot før vi kunne fortsette videre inn Elvevolldalen og turens virkelige crux; krysningen av Elvevollelva. Etter å ha fulgt elva et stykka fant vi ut at det var lurt å krysse elva der den hadde 4 løp og noen små holmer. Skoene og sokkene ble tatt av og de to første krysningene gikk greit, men de to siste var utrolig kalde og det kom et feminint hyl fra undertegnede etter å ha krysset det siste elveløpet.

Etter å ha krysset elva gikk vi et stykke videre opp Elvevolldalen før vi startet å gå på skrå opp mot «skardet» mellom Østre Guhkkes og Stalloborri. Her var det overraskende greit å gå med stortsett bare gress og lyng der det var bart og resten snøbakker av behagelig bratthet. Oppe i skardet var vi på like i underkant av 800 moh, der ble lunchen inntatt før vi startet stigningen opp mot breen etter en snøbakke. Denne bakken ble endel brattere og var kanskje bortimot 40 grader på det bratteste.

Oppe med breen på noe over 1000 moh er var det bare en lang snøbakke på 300 høydemeter og 500 lengdemeter igjen. Denne bakken som ble gradvis brattere hadde vel bortimot 45 graders bratthet den siste biten opp mot toppen. De siste meterne mot toppen hadde litt klyving etter fast fjell. På toppen var det en liten varde og mye tåke. Eivind som hadde vært på Stalloborri valgte å vente litt på toppen i håp om bedre sikt, mens jeg hastet videre mot Stalloborri.

Ned fra toppen var det litt baklengsgåing i starten av det bratteste partiet før det ble aking ned mot skardet og starten av breen mellom 1214 og Østre Guhkkes. Derfra var det en ganske bratt travers i fjell og etterhvert snøbakke for å komme seg inn mot ryggen som går fra 1214 mot Stalloborri.

Fra skardet mellom 1214 og Stalloborri var deten grei marsj i slak steinur opp mot det høyeste punktet på Stalloborri. På toppen av Stalloborri var det en varde og restene av et trigpunkt. Fra Stalloborri går det en liten renne oppe på fjellet man kan følge ned mot Elvevolldalen. Ut fra topplatået var den særdeles bratt og jeg torte ikke å gå ned der uten å kle på meg de medbrakte stegjernene for første gang idag. Denne renna var nok bortimot 50 grader i starten før den slaket litt ut. Holdt stortsett snøbakker hele veien ned mot Elvevollelva som ble krysset på samme sted- denne gangen med gamarsjer, goretexbukse og sko!

Resten av turen fulgte samme ruten som på turen opp. De 2 kilometerne på sykkel ble unnagjort på i underkant av 5 minutter. Totalt brukte vi litt i underkant av 6 timer på turen som ble gjort 23. Juni.

Østre Guhkkesgaisi fra Ellendalstinden
Rute

 

Østre Guhkkesgaisi fra skardet mellom denne toppen og Stalloborri
Utmerket vei i starten gjorde at vi tok med sykkelen
Etter 2 kilometer på sykkel ble veien til en god sti
Nervatnet
Den fine fossen fra Øvrevatnet til Nervatnet
Øvervatnet med dagens to turmål til venstre og i midten
God sti helt de siste hyttene ved Øvervatnet
Forbi vatnene er dalen åpen og lettgått
Opp mot skardet mellom toppene
Eivind med Østre Guhkkesgaisi foran seg
Oppe i skardet. Vi fulgte snørenna i midten opp til breen på østsiden av 1487 toppen til Guhkkesgaisi
Ned mot moreneryggen i skardet mellom Stalloborri og Østre Guhkkesgaisi
Like før breen
Toppen fra breen
På breen med en lang og drøy snøbakke igjen til toppen
Litt tåke når vi nærmet oss toppen
Etter noen hundre høydemeter i en lang bakke benyttet jeg meg av litt klyving i stein den siste biten mot toppen
Mens Eivind sverget til snøbakken som etterhvert begynte å bli bratt
Eivind kommer opp på toppen
Ryggen ned mot der vi kom opp på breen
Unge Norheim på toppen av Østre Guhkkesgaisi
Bilde av Stalloborri tatt 50 meter under toppen
Ryggen mot 1487 toppen til Guhkkesgaisi
Etter breen var det en bratt travers ut mot ryggen som går mot Stalloborri
Tilbake mot moreneryggen som traversen startet fra
Her er Eivind på tur ned fra Østre Guhkkesgaisi
Stalloborri som ikke er et typisk Lyngenfjell….
Slak stigning og mye stein opp mot toppen
Høyeste punkt som har restene etter et Trigpunkt, men ikke oppgitt høyde på toppen. GPS målte til 1096 moh
Gikk den en skikkelig bratt renne mot Elvevolldalen for å møte Eivind der vi krysset elva
Stalloborri fra Elvevollelva
Ned mot Øvervatnet
Steindalstindens vesttopp på 1511 moh
Stalloborri. Gikk ned snøfeltene hele veien
Etter å ha krysset Tverrelva havnet i i kratt som i følge Eivind var helt på høyden med det beste i utlandet…

 


Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *