Istinden hevdes å ha Lyngens beste utsikt, noe som neppe er langt unna sannheten. Istinden er som naboen Store Kjostinden et fantastisk skifjell. Her er turbeskrivelsen fra turen vår.
Startstedet ved rassikringene i Storurda eller ura ligger 5 kilometer fra Lyngseidet. Det er mange parkeringsplasser i forbindelse med rassikringene i urda.
Da vi gikk turen i månedskiftet mai/juni var det fritt for snø opp mot breen på rundt 560 moh. Vi fulgte da ryggen til rassikringene på østsiden så langt vi kunne. Deretter fant vi sporadisk sti videre opp til breen og trikset er å holde seg i nærheten av mose og lyngpartiene for å slippe unna den løse steinura.
Da vi bikket over kanten på Storurda på 560 mog var det bare å kle på oss skiene og spasere videre. Vi gikk på østsiden av stupet under Festingen 1399 moh og fortsatte på på østsiden av Urdkjerringa. Stigningen er jevn opp mot 1000 moh før det blir brattere de siste 500 høydemeterne. På 1000 moh er det drøye 30 grader mens det blir gradvis brattere etter hvert som man nærmer seg toppen og den siste biten er drøye 40 grader bratt.
Vi siktet oss inn mot en en ryggformasjon i snøbakken i front av Istinden som vi fulgte. Etter å ha fulgt ryggen et stykke tok vi en travers mot nordøst mot en renne som fører til toppen. Renna hadde noen skavler i toppen og vi måtte ut i en smalere og brattere renne i øst like under toppen. Denne renna var fri for skavler og førte oss helt opp på toppen.
Fra toppen er det 360 grader panorama mot alle godbitene i Lyngen, og utsagnet om at Istinden er Lyngens beste utsiktstopp er ikke langt fra sannheten.
Vi returnerte samme ruten og fikk en del veldig fin skikjøring under besøket vårt. Ved besøk på Istinden sent på sesongen er en tidlig start veldig lurt for å unngå sørpeskred i den sørvendte toppen i et terreng der det er veldig dumt å bli tatt i et skred.
Jeg gikk denne turen med Petter Bjørstad som satser på å gå alle 85 toppene i Norge med primærfaktor over 1000 meter.Totalt brukte vi ca 7 timer på turen i svært rolig tempo for min del.
Legg igjen en kommentar