Massiv NØ av Isskardbreen er en ukjent Lyngentopp, som ligger like ved den mer kjente Trollvasstinden. Denne lite besøkte og navneløse toppen ved Isskardbreen er krevende med bratte bakker og en luftig egg den siste biten mot toppen. Her er turbeskrivelsen fra Massiv NØ av Isskardbreen.
Startstedet på turen vår var med den nedlagte butikken på Storsteinnes, da elva på våren ikke er så enkel å krysse. Senere på året kunne man nok gått fra Svensby eller etter Traktorveien opp til Trollvatnet. Vi fant god plass til bilen vår langs en vei på øversiden av veien. Fra Tromsø tar turen litt i overkant av 1 time med ferga.
Den første biten gikk etter god traktorvei før det etterhvert ble sti, mens den siste biten av de ca 3 kilometerne inn mot Dalbotnurda måtte gåes i skog og steinur. Med skiene på sekken var dette en tung anmarsj. På ca 260 moh i Dalbotnurda var det endelig på tide å kle på seg skiene. Den første kilometeren var i slakt terreng før det ble bratt opp mot Isskardbreen. Vi holdt helt til høyre for å komme oss opp brefallet. Opp mot breen var det bratt i ca 200 moh før det flatet ut når vi kom opp på breen.
Breen er forholdsvis snill, men siden vi hadde tau med brukte vi det mens vi krysset den i overkant av 2 kilometer lange Isskardbreen. De drøye 2 kilometerne opp mot innsteget til renna gikk i slak motbakke. Vi parkerte skiene på litt i overkant av 1000 moh før vi gikk den siste biten til fots. Under vårt besøk var det nok med isøks, men stegjern burde være med på en sånn tur.
I renna var det et litt skummelt parti der det vart lite snø som lå på sva, der måtte vi liste oss forbi før vi kunne gå resten av den ca 40 grader bratte renna. Oppe i skardet ble vi møtt av en fantastisk utsikt i midnattsol mot Stortinden, Tvillingtinden, Store Jægervasstinden og Store Lenangstinden m.m. Den ca 100 meter lange eggen var på enkelte steder luftig med stive randoneestøvler. Den siste biten mot toppen gikk på sva med lite feste for skiskoene, men det gikk en et loddrett stup ned på nordsiden som vi kunne holde oss fast i mens vi traverserte mot toppen. På toppen var det en stor varde og fantastisk utsikt mot mange av klassikerne i Lyngen.
På returen gikk vi stortsett samme rute som på turen opp, bare at vi holdt en litt lavere rute de siste 3 kilometerne med skiene på sekken for å slippe skogen og steinura.
Totalt brukte vi ca 7 timer på turen.
Legg igjen en kommentar