Raigegaisi / Raikiskaisa 1369 moh

Raigegaisi eller Raikiskaisa er en fantastisk utsiktstopp i Kitdalen i Storfjord kommune. Raigegaisa er med på Storfjords versjon av Ti på topp og må være en av fylkets mest krevende turer i Ti på topp. Her er turbeskrivelsen fra turen min.

Startstedet ved Steinbakken i Kitdalen ligger ca seks kilometer inn Kitdalen. En liten kilometer forbi broen over Stordalselva/Didnojohka/Vankanjohki er det et lite grustak der det er parkering.

Tror det enkleste er å følge veien noen hundre meter vestover til de første husene på østsiden av broen og følge skogsveien opp de knappe to kilometerne den varer. Deretter er det sti videre inn Stordalen. Det er en del liggende skog etter ras over stien, men ellers veldig grei å følge.

Etter hvert som man kommer inn Stordalen kan man  velge om man går en mer direkte og brattere rute eller om man følger dalen et stykke videre for en slakere variant. Jeg fulgte dalen rundt fem kilometer før jeg tok høyde like etter et stup og kom opp på en hylle på ca 750 moh. Fulgte denne  5-600 meter i sørvestlig retning før jeg begynte å ta høyde igjen.  Ruten videre går opp i skardet mellom punkt 1271 og 1369.

Etter en tur med stort sett lyng og mose som underlag blir det mer steinur og grus opp til skardet. På drøye 1200 moh slaker det ut og jeg tok meg en tur innom punkt 1271 for utsikten sin del før jeg fortsatte til Raigegaisas høyeste punkt der det er postkasse og fantastisk utsikt over store deler av løypa til Lavkaritten og Storfjords fjellverden.

Jeg returnerte ca samme ruten, bortsett fra at jeg tok den brattere varianten ned til Stordalen istedenfor å følge hylla.

Turdata:

Dato: 21 Juli 2019
Distanse: 16,53 kilometer
Høydemeter: 1306
Tidsforbruk: 3:20 (2:05 opp)
GPS-plott fra gps3d.no

Raigegaisa
Ruteforslag
Raigegaisa fra start
Stordalen
Otertinden i midten
Sauer som slapper av i 25 pluss
Gikk opp etter berget til høyre i bildet
Gikk opp i det laveste punktet
Toppen av Raigegaisa
Isbreen i nordøstsiden av Raigegaisa
Didnojiehkki
Mye snø på platået
Gaskasuorggigáisi
Østryggen
Deler av traseen til Lavkarittet
På vei ned i den brattere varianten
Skogsveien

Kommentarer

Ett kommentar til “Raigegaisi / Raikiskaisa 1369 moh”

  1. Oppdatert turbeskrivelse

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *