Børingsfjellet 1045 moh

Børingsfjellet har merket rute og har vært med på Sørreisa sin variant av ti på topp de senere årene. Vi fortsatte til Børingstinden og løp en omvei på returen for å få med oss Skøvassåsen i tillegg. Her er turbeskrivelsen fra turen vårs.

Startstedet for turen er ved nordenden av Skøvatnet (180 moh). Her er det en busslomme og startstedet er merket med et lite skilt der stien starter. Distansen fra Sørreisa er rundt 16 kilometer.

Turen starter med rundt to kilometer i sørvestlig retning i en ganske slak etappe med ganske mye myr. Ruten dreier deretter nordover og man må opp over skogen før det blir tørt. Her følger ruten en ryggformasjon i retning av skaret mellom Søre Børingsfjellet og punkt 836.

På 800 moh starter en travers ut mot vestryggen og man når ryggen etter 150 nye høydemeter. Den siste biten til toppen følger ryggen og man kan nyte utsikten mens man spaserer til varden. Fra toppen ser man bl.a. Hjerttinden som er høyeste toppen i Sørreisa.

Etter at vi skrev oss i boka fortsatte vi langs ryggen og etter rundt 250 meter gikk vi ned mot ryggen som fører mot Børingstinden. Det er et hakk der vi gikk ned og med litt snø og is i nordsiden ble det litt kyving før vi var nede på ryggen.

Ryggen mellom toppene har noen hindringer den første halvdelen og vi måtte gå litt opp og ned for å finne veien. Fra punkt 916 blir det enklere og den siste biten til toppen går i en gressbakke med antydning til dyretråkk.

Fra toppen er det førsteklasses utsikt i alle retningene og spesielt mot Senja. Man ser Vassbruna som er høyeste toppen i nye Senja kommune. Børingstinden er «dimmetoppen» til soldatene som er på Gumpen leir under Høggumpen.

Vi fortsatte noen hundre meter etter ryggen mot Børingen, men med tidligere nevne snø og is i nordsiden ble forsøket avbrutt da det ble ganske luftig og vi gikk ned den bratte gressbakken i sør. Vi løp deretter noen kilometer ned på sørsiden av Børingselva i ei blanding av lyng og myr.

Etter at vi rundet vestryggen til Børingsfjellet dreide vi i sørlig retning mot Skøvassåsen og en etappe på rundt tre kilometer i skog ventet før vi sto ved varden.

Fra toppen løp vi i retning mot skogsveien fra gården Brattli og fulgte den ned til asfalten, der turen ble avsluttet med en drøy kilometer tilbake til bilen.

Turdata

Dato: 18 September 2021
Distanse: 19,04 kilometer. (5 til Børingsfjellet og 7,7 til Børingstinden)
Høydemeter: 1630
Tidsforbruk: 4:12 (1:09 til Børingsfjellet og 2 timer til Børingstinden)
GPS-plott fra gps3d.no

Børingsfjellet
Ruteforslag
Starten av stien
Mot Stortinden 1022 og Snøfjellet 1119 moh
Skredtinden foran Hjerttinden
Topphenget på Børingsfjellet
På vei mot vestryggen
På vestryggen
Børingstinden
Ryggen videre fra toppen
Børingshola
Toppen
Gikk ned i hakket i eggen
Ryggen videre
Høggumpen og Gumpen leir

 

Børingsfjellet
Mot Kistefjellet og Finnsnes
Toppen
Dyrøya
Mot Børingen
Blåvatnan
Den stupbratte nordsiden mot Blåvatnan
Mats på toppen av Børingstinden
Toppen av Børingstinden
Veien vårs ned
Børingsfjellet
Ned dalen langs Børingselva
Høggumpen
Skøvassåsen
Skøvassåsen
Børingsfjellet
Snøfjellet
På skogsveien