Massiv mellom Vaggasblåisene 1175 moh

Massiv mellom Vaggasblåisene 1175 er en forholdsvis enkel topp i Lyngenmålestokk med en noe lang anmarsj om man ikke har båtskyss. Vi kombinerte denne navneløse toppen med den litt mer krevende Nordre Vaggastinden i en dobbeltopptur i dette området med lite toppturaktivitet. Her er turbeskrivelsen fra denne spennende Lyngenturen.

 

Det beste alternativet for denne turen er å få båtskyss fra Koppangen til Vakkasjarga, alternativet er en tur på ca 30 kilometer fra Nordlenangnen. Vi fikk båtskyss hos Hans Otto Larsen og samtidig muligheten til å oppleve den fantastiske østsiden av Lyngenhalvøya på nært hold fra båt for første gang for min del. Turen fra Tromsø til Koppangen tar ca 1 time og 30 minutter om man tar Ullsfjordferga.

 

Båtturen fra Koppangen tok ca 20 minutter og på den turen fikk vi studert østsidens av Lyngen sine fantastiske tinder og det grønne vannet fra Strupbreen i Strupen, samt ruter til mange av de utilgjengelige toppene på Lyngens østside. Vi ble satt i land ved Vakkansjarga i en liten vik som neppe har alt for mye menneskeaktivitet.

 

Starten av turen gikk i tett skog på sørsiden av Vakkasjohka før vi etter et noen hundre meter kom inn på noen dyretråkk før det flatet ut videre inn mot moreneryggen til Austre Vaggasblåisen. Opp mot moreneryggen var det ikke overraskende mye stein, men det var enda snøfelt vi kunne følge opp på moreneryggen. Fra moreneryggen måtte vi gå en liten travers i et bratt snøfelt før vi kom opp på Austre Vaggasblåisen.

 

Austre Vaggasblåisen viste seg å være en snill isbre uten sprekker, så turen over breen gikk uten tau. På noen steiner på isbreen la vi igjen klatre/breutstyret før vi begynte på  den bratte bakken opp mot skardet som skiller austre og vestre Vaggasblåisen. De siste ca 100 høydemeterne opp til skardet som skiller Austre og Vestre Vaggasblåisen var bratt, kanskje bortimot 40 grader på det bratteste. På bløt sommersnø gikk det greit å gå med bare isøks opp. Oppe i skardet var det fast steinur de siste par hundre høydemeterne mot toppen. På toppen var det en liten varde og fantastisk utsikt mot alle de spisse tindene i nærheten.

 

Returen gikk ned mot skardet og litt aking ned mot flaten på Austre Vaggasblåisen. På breen var vi på ca 650 moh før vi startet på anøbakken opp mot skardet mellom Store Vaggastinden og Nordre Vaggastinden var også ca like bratt som skardet på dagens første topp. Den siste biten opp mot skardet gikk i særdeles løs stein/grus. Oppe i skardet satt vi igjen stegjern og isøks før vi kledde på oss klatreselene.

 

I starten var den et ca 350 meter lange eggen grei å gå med litt klyving og lett klatring. Det skal sies at denne toppen ikke er noe for deg som har antyning til høydeskrekk… Etter ca 100 meter på eggen møtte vi et svaparti på noen meter som vi på den grove Lyngenstein gikk usikret på det tørre føret før vi kom til turens crux som var noen bratte hødemeter vi klatret opp i en liten svakhet i fjellet. Her ledet Eivind an med tau. Etter turens crux var det stortsett lett klyving langs den utsatte eggen før vi var på toppen av Nordre Vaggastinden.

 

På toppen av Nordre Vaggastinden var det en liten varde og litt dårligere utsikt enn på dagens første topp da Store Vaggastinden ødela utsikten sørover, uten at det ødela gleden av å ha kommet seg opp på Nordre Vaggastinden. Ned fulgte vi samme ruten langs eggen. Nede i skarde ble det noen hundre høydemeter med aking på goretexbuksa før vi kom til et bratt parti på ca 500 moh. Her er det mulig å gå nordover for å komme seg ned. Resten av returen gikk etter samme ruten som da vi gikk opp.

 

Totalt brukte vi ca 7 timer på denne turen på ca 11 kilometer og ca 1600 moh.

 

1175
Rute
Nordre Vaggastinden fra Nordlenangsbotn
Nordre Vaggastinden fra Spåknes
Lenangstindene og Koppangsbreen fra starten av båtturen
Strupen
Støvelen
Renna eieren av Lyngen Lodge kom ned på ski for noen år siden
Store Reindalstinden
Vakkasnjarga
Stranda på Vakkasnjarga med utsikt mot Uløya
Nordre Vaggastinden i midten
Relativt tett skog i starten
Vakkasjohka
På ca 200 moh flatet det ut og vi fant dyretråkk vi kunne følge
Nordre Vaggastinden i midten og renna vi gikk ned
Nordre Vaggastinden
Et lite vatn på ca 300 moh
ydelig farge på Vaggasvatnet
På moreneryggen før vi kom inn på Auste Vaggasblåisen
Dagens førrste turmål
Eivind Smeland foran 1175
Nordre Vaggastinden. På bildet var turens crux det bratte opptaket tidlig på eggen
En del fine pausesteiner på breen
Nordre Vaggastinden
På tur opp til skardet som skiller austre og vester Vaggasblåisen
Steinur fra skardet til toppen
Eivind leker seg litt i fast Lyngenstein
Reindalstinden foran Støvelfjellet
Eivind like før toppan av 1175 med to av Vaggastindene bak
Noen av de spennende toppene i Nordlenangen. Nordausttinden fremst, Stortinden, Hattetinden, Tverrbakktinden, Storurdtinden
Nordre Vaggastinden fra toppen
Eivind på toppen av 1175
Eivind ser mot toppene sørover på Lyngenhalvøya
Ned mot skardet mellom isbreene
På breen med Nordre Vaggastinden foran
Like under skardet mellom nordre og store Vaggastinden
1175
Uløya
Mot toppen
I starten av eggen
.
.
Eivind under turens crux
Svapartiet på eggen
På jakt etter en plass å komme opp
Noen meter til vesntre fant vi løsningen
Toppen
Eggen ned mot skardet
Ned mot start
Store Vaggastinden
På toppen med utsikt mot Nordlenangen
Nede i skardet
Snøbakken ned mot start
Nordre Vaggastinden
.
Et syn Robinson Cruise nok kunne tenkt seg. Her kommer Hans Otto for å hente oss etter 7 fantastiske timer i Lyngen

 

 

 

 


Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *