Blåtinden 1180 moh

Blåtinden er Balsfjords best besøkte topp, og er med på ti på topp både i Tromsø og Balsfjord kommune. Blåtinden er en fin topptur både sommer og vinter. Her er turbeskrivelsen på en noe alternativ rute jeg har studert litt en stund. Blåtinden via «ansiktet»  eller en «Trynetravers» til den sovende soldat.

 

Siden jeg bor på Laksvatn startet turen fra døren hjemme, og fulgte den gode stien som går opp fra skolen på Laksvatn og opp langs sørsiden av Korselva opp mot 400 moh. Når stien ved tar slutt gikk jeg inn mot skardet mellom Blåtinden og Hatten i en liten bekkedal. Noen hundre meter før Hatten startet oppstigningen mot ansiktet til soldaten fra litt i overkant av 600 moh. De 100 første høydemeterne var bratt og måtte gåes i litt sikksakk mellom bergpartier før det flatet litt ut de neste 100 høydemeterne opp mot en morenerygg som ligger der renna fra Gjømmerdalen kommer opp, her var det en ganske bratt travers før jeg kom meg opp på moreneryggen.

 

Fra moreneryggen var var det småbratt og litt sikksakk mellom berg for å komme seg opp til haken på Soldaten, her bygde jeg en liten varde på 957 moh før turen gikk videre til underleppa. Turen til underleppa gikk greit uten de store vanskelighetene. Underleppa 987 moh hadde dårlig tilgang på stein, noe som gjorde at varden her ble liten. Ned mot munnen 955 moh gikk også greit, før oppstigningen til overleppa 999 moh krevede en god del klyving. Her var det litt mere stein, så her ble det også bygget en varde.

 

Turens vanskligste punkt var fra overleppa til nesen på 1010 moh, her var den stortsett klyving/klatring hele veien. På nesen var det høyste punktet mosekledd og med en stein under som man enkelte steder så de noen hundre høydemeterne rett ned i Gjømmerdalen gjorde at jeg ikke torte å bygge varde her. Fra nesen var det greit å komme seg inn på normalruta til Blåtinden.

 

På denne litt spesielle ruten på Blåtinden brukte jeg ca 2.45 opp inkl vardebygging og 4 timer totalt på turen. Denne ruten er vel neppe en kandidat som ti på topprute, men for den fjellvante er det en spennende varriant

 

Ansiktet
Ruten
Fra Gjømmedalen
Sovende soldat fra Hatten
På 500 moh
I bekkedalen i skardet mellom Hatten og Blåtinden
På 800 moh
På moreneryggen
En del klyving og sikksakk mellom berg opp mot haken
Varden jeg bygde på haken
Fra haken mot resten av ruta
Småbratt ned mot Gjømmerdalen
Underleppa
Overleppa fra underleppa
Ned mot munnen
I munnen mot Gjømmerdalen
Mot overleppa
Mot underleppa
Klyving opp mot overleppa
Mot nesen
På overleppa
Tilbakeblikk fra overleppa
Opp mot nesen
Turens crux opp mot nesen
Fra nesen inn mot normalruta
Den siste bratte gresstraversen før normalruta
Mot ansiktet fra normalruta
Den enorme varden
Lavangsdalen
Baksiden av ansiktet er rimelig bratt…
Nesen
Varden på overleppa
Ansiktet med litt zoom
Nesen
Munnen
.

 


Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *