Trolldalstinden 1173 moh

Trolldalstinden er den nest høyeste toppen på halvøya som de mer kjente Kvænangstindan ligger på. Trolldalstinden er en av de enkleste toppene på denne halvøya som har mange kvasse egger og bratte daler. For turen til Trolldalstinden hadde vi en basecamp i Trolldalen under ett lite toppraid på kommunegrensa mellom Nordreisa og Kvænangen. Her er turbeskrivelsen fra turen til Trolldalstinden.

 

Med en teltvillig turkamerat hjemme på ferie ble vi enige om å utnytte det fantastiske langtidsvarslet med en 4 døgns telttur i Trolldalen i Kvænangen for å få noen av toppene som er lengt unna. Fra Laksvatn er det ca 21 mils kjøretur til Oksfjordhamn. Med en god lunsj på Bios ble det ca 3,5 timer i bil før vi var klar til å starte turen. Etter å ha pratet med noen fastboende fikk vi lov til å parkere på en parkeringsplass ca 200 meter før Arildseng. Fra området rundt Arildseng går det opp noen firehjulingveier mot Arildstad, og videre opp langs Arildselvdalen av varrierende kvalitet over myrområdene etter Arildstad.

 

Over myrene mistet vi firehjulingveien og det ble litt kjipere å gå med tung ryggsekk. Etter ca 5 kilometers marsj inn dalen fant vi firehjulingveien igjen ved Trolldalselva, og vi satt opp telt mens vi enda var i skogen, noe som viste seg å være totalt mislykket da det var sinnsykt mye små blodsugende insekter som hadde en forkjærlighet for å bite rundt sokkekantene våre. Basecampen ble raskt revet og vi satset på å gå videre inn Trolldalen på jakt etter en plass med litt vind. En god kilometer lengre opp i dalen etter firehjulingvei fant vi en perfekt teltplass under punkt 431 med tilgang på både vind, utsikt og vann på ca 280 moh. Vi kastet opp teltet i en fei og startet på Trolldalstinden som var viktig mtp kartleggingen av ruten til de to brattere toppene av den fantastiske rekken av Kvænangstindene som er på topplisten min.

 

Vi startet med å krysse elva før vi startet i en bratt renne opp mellom Trolldalstinden og punkt 746. De første par hundre høydemeterne gikk vi etter renna, før vi etterhvert gikk på ryggen på østsiden av renna. Bakken opp fra Trolldalen er nok bortimot 40 grader bratt i snitt. Litt klyving for å komme opp mot den slakere vestryggen til Trolldalstinden. Oppe på ryggen var det en drøy kilometer med slak stigning med fantastisk utsikt i alle retningene og en usedvanlig løs steinur før vi sto på toppunktet på Trolldalstinden. Varden på Trolldalstinden var enorm og utsikten fra toppen var alldeles fantastisk med kveldssol og utsikt både mot Lyngen, Kvænangstindan, Øksfjordjøkelen og toppene på Skjervøy. Hurtigruta fikk vi også sett fra toppen. Vi tok oss en runde nordøstover på toppen for å komme til stupet på nordsiden for å få tatt en nærmere titt på  Store Kvænangstinden og nabotoppen.

 

På returen fulgte vi samme ruten som vi gikk opp. Vi brukte ca 3 timer tur retur på Trolldalstinden fra basecampen vår i Trolldalen.

Trolldalstinden fra Trolldalsvatnan
Rute anmarsj
Rute fra basecamp
En godt oppakket Kurt er klar til start
Veien opp til Arildstad
Arildselva
Etter å ha krysset Trolldalselva kom vi inn på firehjulingveien igjen
Kurt på tur opp mot teltplassen
Camp Trolldalen
Trolldalselva
På tur opp renna
Utsikt ned mot basecampen
Ned mot start
-
Oppe på vestryggen
Utsikt mot Skjervøy
-
Første glimt av Kvænangstindan
Sol over Store Kågtinden
Varden
1054 som vi gikk noen dager senere i midten av bildet
Fra toppen mot en fortopp
Valantinden
Oppå den store varden
Kurt ved varden
Den fantastiske rekken av Kvænangstindan
Store Kvænangstinden
-
-
De to Kvænangstindene på listen min
Ryggen mellom Trolldalstinden og Kvænangstindan
-
-
Hurtigruten på tur fra Skjervøy
-
Trolldalselva