Øksfjordjøkelen 1204 moh

Øksfjordjøkelen eller Ákšovuonjiehkki er Norges niende største isbre med sine 41 km².  Øksfjordjøkelen er den eneste isbreen i Europa som kalver direkte i havet og er også den høyeste toppen i Finnmark fylke med sine 1204 meter over havet(2011). Her er turbeskrivelsen fra turen min til Finnmarks tak.

Jeg og Sondre Kvambekk som samler på kommunetoppene i Norge bestemte oss for å ta Finnmarks høyeste topp sammen med noen Tromstopper i løpet av 3 døgn i telt i Nord-Troms/Finnmark. Vi kjørte fra Tromsø til Øksfjord på ettermiddagen. Vel fremme i Øksfjord slo vi opp telt «midt» i sentrum, klar til å ta førsteferga neste morgen til Tverrfjord. Ferga gikk 07.45, og vi satset på retur med 16.15 ferga. Her er Fergeruten.

Av mange mulige startsteder valgte vi Tverrfjorden, som  er den enkleste ruten. Fra fergeleiet tok vi første avkjøring til venstre og kjørte til veiens ende. Det er knappe 3 kilometer hit og det er mulig å parkere noen biler.

I starten av turen er det god sti opp mot – og videre på Tverrfjordvatnets sørside. Etter en kilometer er det en liten bekkedal som kommer ned fra det navnløse vannet vest for Storetinden, her går det sti på østsiden av bekkedalen. Oppe ved vatnet, er det etter å ha prøvd begge alternativene- desidert enklest å gå på østsiden. Etter vatnet er det en skikkelig steinur med mose, som på det noe fuktige underlaget var grusom å gå på. Fra vatnet fulgte vi dalen inn  mot skardet mellom punkt 940 og punkt 826 til det endte i et stup. Herfra skal det vistnok være fantastisk utsikt, noe vi ikke fikk testet ut.

Fra skardet måtte vi ned i underkant av 100 høydemeter, før vi var klar til turens bratteste punkt opp mot breen. De første 100 høydemeterne gikk i løs steinur, deretter ble det litt lett klyving de neste 100 høydemetrene. Her er det tydelig at det ikke er så lenge siden isbreen har forsvunnet. Denne biten består stort sett av sva og vi fulgte en liten bekk fra breen.

Vi nådde breen noen hundre meter sør for punkt 931.. Under vårt besøk i slutten av August så breen såpass «snill» ut at seler og tau ble igjen i sekken mens vi gikk videre med stegjern. Distansen fra brekanten til toppen var drøye fem kilometer. De første 100 høydemetrene på breen er bratt og vi måtte hoppe over noen få små sprekker før det flatet ut på rundt 1100 moh.

De siste fire kilometerne er tilnærmet flat over det store platået. Vi rundet like sør for nunatakken/Loppatinden som stikker opp fra breen på 1175 moh,. Noe som da var det høyeste punktet i fast fjell i Finnmark. Fra Loppatinden er det rundt tre flate kilometer til Øksfjordjøkelen. Det siste stykket mot toppen hadde noen sprekker som krevde noen nye hopp.. Vi GPS-målte toppen til ca 1200 moh med to GPS’er.

Vi returnerte samme ruten med en avstikker innom Loppatinden. Her var det en stor varde og en søkkvåt gjestebok. Vi tok en god pause på toppen i håp om at det skulle lysne som Yr hadde lovet. Noe som ikke skjedde.

Et eventuelt nytt besøk på Øksfjordjøkelen blir som vårskitur.

Turdata

Dato: 24 August 2011
Distanse: 22 kilometer
Høydemeter: 1410
Tidsforbruk: 7:25

Øksfjordjøkelen fra Valantinden
Rute
Fra parkeringen så ikke været veldig oppløftende ut
Tverrfjordvatnet
På turen opp fant vi ikke stien…
Like før det lille vatnet
Ved vatnet, her er det veldig greit å gå på venstresiden….
Her er vel et bra eksempel på hvorfor høyresiden ikke er den beste alternativet
Ned mot vannet
Verdens glatteste stein
Noen snøflekker på veien mot skardet var fin avveksling fra ur
I skardet
I en førsteklasses steinur før stigningen mot breen
Ca 100 høydemeter med berg før breen
Det enkleste her er muligens å følge bekken
Sondre satset på en klyverute
Ned mot skardet fra breen
I starten av breen. I overkant av 30 grader og blåis
En av ganske få sprekker vi måtte gå rundt
Loppatinden inne i tåka
Loppatinden
Bare tre kilometer og 40 høydemeter igjen til toppen….
En liten kilometer igjen
Tommel opp for Øksfjordjøkelen
Sondre har landet etter å ha hoppet over ei sprekk, her burde jeg muligens hatt kameraet i sportsmodus:)
Mot toppen fra Loppatinden
Varden på Loppatinden
Det lysnet ikke mer enn det her mens vi var på toppen
Litt blå himmel
Det siste bratte stykket ned fra breen
Mot breplatået
Endelig lettet været
Ned dalen med verdens glatteste steinur
Favoritten min fra turen
Det lille vannet
Ned mot Tverrfjordvatnet
Her ser man stien på venstresiden av bekkedalen
Tverrfjordvatnet
Mot Øksfjordjøkelen fra fergeleiet mens vi ventet på ferga. Mulig vi var litt tidlig ute….
Noen bilder på turen fra Øksfjord til Alteidet. Fint vær 2 timer etter vi kom ned…