Stortinden / Garjelgaisi 1512 moh

Stortinden eller Garjelgaisi på samisk er en av Lyngsalpenes 27 topper over 1500 meter. Stortinden er kanskje den toppen man legger mest merke til når man tar ferga over Ullsfjorden med sitt fantastiske utseende. Her er turbeskrivelsen fra turen til Garjelgaisa.

Startstedet Kobberneset ved Jægervatnet ligger 12 kilometer fra fergeleiet på Svensby. Det er god parkeringsplass ved bommen som også er starten for en tur til Store Jægervasstinden og Jægervasshytta.

Den første halvannen kilometern går etter hytteveien som går mot noen hytter ved Jægervatnet. Da veien endte fortsatte vi offroad gjennom skogen i en flat etappe på ca 2.5 kilometer til Forholtelva. Denne etappen inneholdt mye tett kratt og sikksakkgåing mellom tett bjørkeskog, noe som holder farta nede.

Etter å ha krysset Forholtelva åpner terrenget seg og man kan virkelig kose seg på tur. Vi krysset vatn 234 før vi startet på dagens første skikkelige motbakke. Vi traverserte i nordøstsiden av Stortindaksla i bratt terreng på 35-40 grader i et par hundre høydemeter opp mot 500 moh før det flater ut.

Her starter man stihningen opp til og etter Forholtbreen i jevn og relativt slak stigning opp til 850 moh. Her starter renna vi fulgte opp mellom punkt 1393 og Stortinden. Renna på rundt 500 høydemeter er vel drøye 40 grader i snitt og det blir brattere øverst. Etter en den lange snøbakken i skyggen var det godt å komme opp i sola igjen på skardet på ca 1330 moh.

Det første som slo oss da vi kom opp i skardet var at de som førstegangsbesteg toppen i 1899 via nordvestryggen måtte hatt seg en veldig krevende tur. Eggen fra punkt 1393 endte med en hammer på 30 meter like, mens østsiden så håpløs ut å traversere i, mens vestsiden også er veldig bratt. De hadde gått for løsningen i vestsiden og tydeligvis lyktes.

Vårs rute mot toppen så dog enklere ut, selv om det var et parti som så bratt ut på avstand. Opp mot 1380 moh var det greit før de neste 20 høydemeterne var bratt-  kanskje bortimot 50 grader med snø med litt is under. Heldigvis var dette  partiet ikke så eksponert med en stor bratt snøbakke under istendefor stup. Etter denne bratte etappen var det  greit opp mot 1450 moh. der ble vi møtt av en liten snødekt hammer i veggen. Her traverserte vi oss ca 10 meter østover. Etter denne traversen var det kom vi oss greit opp og videre til topps.

Fra toppen er det en vanvittig utsikt mot det meste av Lyngsalpene, med nabotopper som Tvillingtinden, Store Jægervasstinden, Store Lenangstinden, Trollvasstinden på den nordlige delen og en del av de spennende toppene på den sørlige delen mot Kjosen, samt Jihekkevarri og topper på Tromsø fastland.

Returen gikk etter samme ruten. Totalt brukte vi ca 6 timer og 45 minutter på turen. Stortinden krever minimum stegjern og isøks(er). Hver vei er distansen ca 8.5 kilometer.

Foto Edvin Mellergård og Kent Hugo Norheim

Edvin sin turrapport(på engelsk)

Garjelgaisa
Garjelgaisa fra Jarle Nilsen sitt 3D kart
Ruteforslag
Close up
Edvin fra start
FOran Jægervasstindene og Trolltinden
Ved vatnet før dagens første skikkelige motbakke
Nesten oppe med breen
På flata før breen. Trolltinden til venstre og Forholttinden innerst
På Forholtbreen
Opp mot 1393
Her ser vi starten av renna
Renna
I den brede renna.
Oppe i skardet kom vi endelig i sola igjen
Mot turens bratteste parti
Hammeren nordvestryggen stopper i etter fortoppen
Utsikt mot fortoppen og Ullstinden
På 1450 moh møtte vi det her, her måtte vi traversere 10 meter østover før vi kom oss videre
Traversen østover
Like under toppen
Fra toppen
Mot Breivikeidet
Tvillingtinden og skisporene fra turen vår dit
Store Jægervasstinden med spor mot skitoppen
Edvin koser seg med Melkesjokolade på toppen av Garjelgaisa
Unge Norheim på toppen av Garjelgaisa med Jægervasstindene og Lenangstinden i bakgrunnen
Retur fra toppen
I det småisete partiet på returen
Kent Hugo i det bratteste partiet på returen
Edvin i skardet
Edvin på ski som en liten prikk under renna. Toppen til venstre
Nede ved det lille vatnet
Store Jægervasstinden til venstre, Trolltinden, Forholttinden og Garjelgaisa
Retur i Lyngens tetteste skog
Garjelgaisa fra mål
En noe sliten Kent Hugo er nede fra Stortinden

Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *