Østre Lenangstinden 1575 moh

Østre Lenangstinden naboen til Store Lenangstinden og ser rå ut fra Strupbreen. Østre Lenangstinden har en bratt og sørvendt toppflanke som skaper litt trøbbel for bestigninger på dagtid. Her er turbeskrivelsen fra turen min til Østre Lenangstinden.

Østre Lenangstinden er en av toppene jeg har hatt mest problemer med og det skulle fire forsøk til før jeg kom opp. Etter å ha blitt tatt i et solskred påska 2010 og litt skrednerver i ettertid ble det to snuturer før jeg endelig kom opp.

Startstedet ved veiens ende i Koppangen ligger ca 18 kilometer fra Lyngseidet. Disse 18 kilometerne er etter en grufull vei som ikke har blitt påspandert mye vedlikehold etter krigen. Det er skiparkering i Koppangen med bra kapasitet.

Starten av turen er den samme som når man går til Tafeltinden som er områdets mest besøkte skitopp. Se Tafeltinden for detaljert anmarsj. Kort fortalt, man starter med en flat kilometer inn Koppangsdalen før man starter stigningen på nordsiden av elva. Man følger den trange dalen til 500 moh før terrenget åpner seg når man nærmer seg Koppangsbreen

Deretter gjenstår det rundt ei halv mil langs Koppangsbreen og deretter Strupbreen før man når det bratte sørvendte snøbakken til Østre Lenangstinden. Stigningen starter rundt 1200 moh og det er såpass bratt fra start at vi satt igjen skiene med en gang. I starten er den knappe 400 høydemeters bakken rundt 40 grader før den gravis blir brattere etter som man nærmer seg eggen. Er nok minst 55 grader helt oppe under eggen.

Vi kom opp på eggen ca 50 meter fra toppen og det første jeg hørte fra Edvin som kom først opp var «wow». Etter et svært luftig parti i starten av  eggen var det «greit» å gå eggen til toppen med unntak av et lite kort parti der vi måtte klatre noen meter ned fra eggen.

Toppen som vi fikk nyte i midnattsol har en top notch utsikt mot de mange rå toppene i området som Store Lenangstinden, Tvillingtind, Store Jægervasstinden, Store Veidalstinden, Støvelfjellet osv.

Vi brukte ca 4.5 timer til toppen og 6 timer og 15 totalt med pauser. Turen er på ca 20 kilometer totalt. Turen krever minimum stegjern og 2 isøkser.

Foto Edvin Mellergård og Kent Hugo Norheim

Edvin sin rapport (Engelsk)

Østre Lenangstinden
Ruten vi gikk
Østre Lenangstinden fra Strupskardet
Edvin sine skifeller for anledningen
Et forsøk på å krysse elva tidlig over noe vi var en bro, men det viste seg at det var en lasterampe for rein
Den første flate kilometeren før Koppangsdalen
Stigningen opp mot Koppangsvatnet
Like før Koppangsvatnet
På drøye 400 moh ser man Østre Lenangstinden
Ved Koppangsvatnet
Edvin foran Koppangsvatnet og Store Koppangstinden
Edvin demonstrer bruk av kreative skifeller
Store Koppangstinden
Kent Hugo studerer store og østre Lenangstinden fra Koppangsbreen
Tafeltinden med skygge
Skiparkeringen
Tvillingtindens to topper
Store Lenangstinden
Etterhvert begynte det å bli bratt
Ned den bratte sørflanken
Like under eggen
Kent Hugo på eggen
Midnattsol fra eggen
Eggen
Edvin like under toppen
Ned i sørsiden
Store Lenangstinden fra toppen
Store Jægervasstinden
Edvin på toppen
Mot Struptindene og Støvelfjellet
Edvin på returen
En måling ca midt i bakken
Edvin som en liten prikk foran den store sørflanken
Noen få meter med skibæring før nedkjøringen mot Koppangen
Ganske fint i Koppangen kl 0230