Lille Jægervasstinden >1400 moh

Lille Jægervasstinden ligger litt nordvest for Store Jægervasstinden og mangler høyde på kartet. Litle Jægervasstinden havner i skyggen til sin mer berømte nabo, som er en av Lyngens mest populære topper. Vi gikk Lille Jægervasstinden sammen med Store Jægervasstinden i en lang dagstur. Her er turbekrivelsen fra denne turen.

Startstedet er det samme som ved et besøk på Store Jægervasstinden. Ved bommen ved Kobbeneset er det en stor parkeringsplass. Fra Ferga på Svensby tar kjøreturen drøyt 15 minutter.

Med en tur såpass sent på sesongen at det var muligheter for mye skibæring fant vi ut at vi skulle prøve å bære skiene langs stien til Jægervasshytta. Med planer om å kombinere Store Jægervasstinden med Trolltinden var det tunge sekker med klatreutstyr i tillegg til skiene. Den første drøye kilometeren går etter grusvei, når vi hadde brukt opp grusveien fulgte vi skilting mot Leirskole og etterhvert fulgte vi stien langs Jægervatnet til Jægervasshytta. Her er det slettes ikke usannsynlig at du opplever litt trøbbel under skibæring! Etter en del negativitet etter å ha satt oss fast i busker og kratt med skiene var det en «sekken av» pause på benkene utenfor Jægervasshytta.

Etter en liten pause på Jægervasshytta på ca 5 moh startet vi stigningen i retning av Trollbreen med relativt lav motivasjon. Vi fant et lite tråkk vi kunne følge et lite stykke før det forsvant for oss og resten av etappen bestod av skibæring i kratt og eller steinur i randosko. Etter ca 2 nye kilometer og en times gåtur fant vi ut at vi skulle legge ifra oss klatreutstyret, under ompakkingspausen klarte vi å forhandle oss fram til en løsning der vi kombinerte Store og Lille Jægervasstinden istedenfor. Da jeg hadde vært på Store fra før og gjerne ville ha en ny topp, mens Sondre hadde Store Jægervasstinden som hovedmål for turen, ble vi begge nogenlunde fornøyd med den nye planen. Med lettere sekk ble resten av turen opp mot litt over 400 moh og sammenhengende snø enklere.

Fra den siste bakken(drøye 400 moh) opp mot dalen under Trollbreen var det mulig å gå kontinuerlig på ski og turen ble noe enklere. Vi fulgte normalruta opp mot renna til Store Jægervasstinden, mens det kom noen solskred ned fra de bratte sidene, noen av disse krysset sporene våre. På ca 1200 moh og starten av renna til Store Jægervasstinden fant vi ut at vi var mindre eksponert for ras om vi satt ifra skiene og fulgte høyresiden av renna som ikke var så solpåvirket opp. Skiføret var uansett ikke allverden med mye ras og sugeføre. Høyresiden av renna ble litt brattere enn normalveien som er mulig å gå opp med ski. Mye av det vi gikk i renna var nok ca 40 grader.

På ca 1370 moh kommer man opp av renna og man følger ryggen opp til skitoppen på ca 1520 moh. Etter ei rask vurdering på skitoppen  fant jeg ut at det holdt med mitt tidligere besøk på Store Jægervasstinden. Hammeren man må klatre ned fra er helt i grenseland av hva som er forsvarlig uten tau.. Da jeg var på toppen lå det mere snø  på hammeren, sånn at man kunne komme seg ned på sørsiden av ryggen til Jægervasstinden og ikke måtte ned mot Lenangsbreen der det er usannsynlig bratt i 3-400 høydemeter. Jeg ble igjen for å fotografere Sondre sin ferd mot toppen, må innrømme at lysten til å gå videre etterhvert ble stor…. Det er også et vanskelig parti midt på eggen, men ellers er det greit å gå selve ryggen som er ca 150 meter. Utsikten fra Store Jægervasstinden er helt vanvittig med spisse tinder i området og mer humane topper på Tromsø fastland

Returen gikk etter samme ruten, med dårlig skiføre mye ferske solskred ble ikke kjøringen helt det samme som sist jeg var her i 30 cm pudder. Vi siktet oss inn på renna til Lille Jægervasstinden , var nede på ca 750 moh før vi startet stigningen. Vi satt ifra oss skiene under en bergnabb på ca 800 moh før vi startet på den lange snøbakken til toppen. Her trøblet vi litt med en  bresprekk før vi endelig kunne begynne å gampe opp snøbakken. Mestparten av bakken er ca 45 grader bratt med noen korte litt brattere partier. Her gikk vi opp etter en liten rasrenne mens vi holdt utkikk oppover for å se om det kom noe ned. På knappe 1100 moh er man ferdig med renna og man går opp et litt større snøfelt opp mot 1200 moh. På 1200 moh svingte vi til høyre og fulgte en ny renne opp mot ryggen. Den siste biten opp mot toppen er litt brattere og litt mer eksponert. Selve toppen er veldig luftig og det var ikke større plass enn at vi måtte besøke toppen en og en. Utsikten fra toppen er også vanvittig fra Lille Jægervasstinden med naboer som Stortinden/Garjelgaisi, Trolltinden, Store Jægervasstinden, Store og østre Lenangstinden m.m

Returen gikk etter samme rute og når vi kom oss ned til skiene hadde det blitt litt kaldere og litt bedre skiføre det lille stykket vi fikk kjørt for skiene måtte på sekken igjen. Vi holdt en høyere og mer direkte rute på returen der hovedfokus var å komme oss ut av steinura raskest mulig og skrå ned mot stien. Like før Jægervatnet går det en traktorvei som er brukt til vedhogst man kan følge mot grusveien.

Totalt er turen på ca 25 kilometer og drøye 2500 høydemeter. Med mye skibæring brukte vi 12 timer og 37 minutter på turen. Om noen skal gjenta denne turen vil jeg komme med en anbefaling om å gjøre det mens det enda er snø:)

Vi hadde to isøkser og stegjern med oss, men vi vil anbefale folk som skal på Store Jægervasstinden å ta med seg et tau til hammeren fra skitoppen.

Lille Jægervasstinden.Vi gikk opp snørenna som skrår til høyre under toppen og ut på ryggen
Ruten vi gikk. Anbefaler den øvre varrianten om man gjør dette i skibæresesongen
Fra skardet mellom Trolltinden og Store Jægervasstinden fra min tidligere tur til Store Jægervasstinden
Stien mot hytta langs Jægervatnet
Jægervasshytta
Haff! Grusomt terreng for randosko og tung sekk…
Med noen snøflekker ble det litt lettere, men fortsatt mye skibæring mellom snøflekkene
Stortinden som jeg gikk tidligere i vinter
Sondre kommer opp på flata under breen på ca 560 moh
På tur opp mot Trollbreen
Renna vi gikk opp til Lille Jægervasstinden i midten av bildet
Renna opp til Store Jægervasstinden i midten
Ikke allverden til skiføre her
I renna opp til Store Jægervasstinden. Vi holdt oss til høyre hele veien her for å unngå å bli tatt av solskred i varmen
Nesten oppe av renna med utsikt mot Lille Jægervasstinden
Oppe på ryggen til Store Jægervasstinden er utsikten mot Tromsø fastland ok
Mot Trolltinden som var på den opprinnelige turplanen
Utsikt sørpver, er en del spennende topper å velge i her
Ned hammeren mot eggen til Store Jægervasstinden. Klatret rett ned her når jeg var på toppen. Med litt mere snø
Tafeltinden og utsikten østover
Mot skitoppen til Tvillingstinden
Sondre studerer ruta ned mot eggen med Store Lenangstinden i bakgrunnen
Sondre på tur ned på eggen. Rimelig bratt ned til Lenangsbreen
Sondre på eggen
Sondre på toppen av Store Jægervasstinden
Ned fra ryggen til skitoppen med grei utsikt mot Tromsø fastland
Ikke tidenes skikjøring ned på rassnø
Litt bedre på Trollbreen
I starten av de 650 høydemeterne opp til Lille Jægervasstinden
I den dype rasrenna vi gikk opp

 

På ryggen like under toppen
Trolltinden som skal være en av de vanskligste toppene i Lyngen
Stortinden / Garjelgaisi og ruten vi gikk opp. Snøbakken som kommer opp i skardet og ryggen til toppen
Store Jægervasstinden
Store Lenangstinden
Kent Hugo på den luftige toppen til Lille Jægervasstinden. Foto Sondre Kvambekk
Sondre på returen. Det øverste partiet på Lille Jægervasstinden er bratt!
Utsikt nordover
Utsikt mot Jægervatnet fra skidepotet
Litt fin nedkjøring før skibæringa
En av de siste snøfeltene før skiene måtte på sekken igjen

Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *