Peppartinden 1254 moh

Peppartinden er en fantastisk utsiktstopp helt nord på Lyngenhalvøya. Den noe utilgjengelige plasseringen gjør at Peppartinden ikke har så mange besøkende. Vi gikk Peppartinden sammen med Storgalten, Kalddalstinden, 1073 og Storurdtinden i en slags Gammvikblåisen rundt. Her er turbeskrivelsen fra denne turen.

Startstedet ved Galtdalen i Nord-Lenangen ligger ca 42 kilometer fra fergeleiet på Svensby. På nordsiden av Galtelva er det en stor parkeringsplass. I starten fulgte vi ruten til Storgalten. 

Da vi gikk denne turen så sent som 2. Juni ble det litt skibæring i starten. Fra start fulgte vi sørsiden av elva i Galtdalen der det er en sti av god kvalitet. Da vi nådde 240 moh var det klart for å kle på seg skiene.

Fra skiene kom på dreide vi i sørlig retning før vi startet stigningen i retning av skardet mellom Lillegalten og Storgalten. Da ryggen var noe avblåst og steinet såpass sent på sesongen gikk vi opp en litt brattere rute litt lengre sør enn den vanlige ruten som går i nærheten av ryggen. Her var det partier som var ca 35 grader på det bratteste. Etter ca 2. 5 time i særdeles rolig tempo i tåke og lav moral var vi på toppen av Storgalten.

Vi hadde planlagt en skikkelig runde rundt Gamvikblåisen, men da det var tett tåke rundt toppen ble det en god pause her mens vi sjekket værvarslet i håp om at godværet vi var lovt skulle inntreffe.

Da det etter hvert begynte å lette bevegde vi oss sørover langs ryggen mot punkt 1185. Etter en teknisk hvil her fikk vi endelig se den fantastiske Peppartinden. Vi tok et kvarter ekstra pause før vi startet på henget ned mot Gamvikblåisen. Her er det et par hundre høydemeter som er 35 grader bratt før det slaker ut videre ned mot Kaldalstinden.

Vi rundet østryggen til Storgalten på vei ned Gammvikblåisen før vi gikk inn på sørryggen til Kalddalstinden. Vi var nede på ca 800 moh før vi startet på den bratte stigningen opp på sørvestryggen. Her er det ca 50 høydemeter som er 40-45 grader bratt. Herfra fulgte vi ryggen rundt en kilometer før vi sto på det høyeste punktet med utsikt mot topper på Lyngenhalvøya, Arnøya, Skjervøy med Store Kågtinden og Kågtindan, midtre topp og området rundt Djupvik med skiklassikere som Storhaugen, Sorbmegaisa, Massiv N av Rissavarri og Rissavarri (Staluvarri).

Vi fulgte samme ruten ned fra toppen, deretter krysse vi breen som er en distansen på rundt to kilometer.de ca 2 kilometer. Vi var på rundt 750 moh før vi tok på skifellene igjen og startet på stigningen opp skardet mellom Peppartinden og punkt 1056. De siste 100 høydemeterne er 35 grader +, men på den gode vårsnøen kom vi oss lett opp til skardet med skiene på beina.

I skardet konkluderte vi med at det ikke var vits å ta skiene med på den bratte sørvendte ryggen/toppflanken til Peppartinden. Vi satt igjen skiene og fortsatte til fots d ca 300 høydemeterne til toppen. Langs ryggen er utsikten førsteklasses og utsikten fra toppen var intet unntak.  Vi fulgte samme ruten ned mot skardet før vi kledde på oss skiene igjenog kjørte rundt en halv kilometer vestover, der vi måtte på med skifellene igjen for å bestige neste turmål.

Vi rundet punkt 1073 før vi startet stigningen opp mot fjellets vestrygg. Her er det rundt 35 grader + opp til ryggen. Vi  kom oss opp på ryggen med skiene og fortsatte den siste biten til fots. Ryggen er forholdsvis grei med noen få enkle klyvepartier. Vi returnerte samme vei før vi kjørte ned drøye 100 høydemeter og tok på  skifellene før vi fortsatte mot Storurdtinden som var turens siste topp.

Etappen mot Storurdtinden er en drøy kilometer og 300 høydemeter. Storurdtinden hadde vært i tåken nesten hele turen og vi var spent på hvordan toppen var på nært hold. i tåken hadde vi sett noe som vi trodde var toppen, men det viste seg å være punkt 1118 et godt stykke øst for Storurdtinden. Vi hadde skiene på oss til va var på rundt 1170 moh der den siste biten opp er en bratt snøbakke på 40 garder +.

Da vi kom opp var det to topper som virket like høye. Vi startet selvfølgelig med den feile først. Her var det svært luftig og vi satset på et lavt tyngdepunkt og ålte oss over skavelen til toppen, bare for å oppdage at varden var på den andre toppen. Den høyeste toppen var enklere å bestige via en snøbakke på 5 høydemeter.

Vi returnerte til skiene der vi fikk oss en knapp kilometer med nedkjøring, før vi måtte starte på stigningen opp på ryggen til Storgalten igjen. De ca 200 høydemeterne opp på ryggen var tung- og ingen av oss var spesielt motiverte.

Da vi endelig kom opp og fikk gjort oss klar for den siste nedkjøringen for dagen, forventningene til nedkjøringen var ikke allverden- da de tidligere nedkjøringene hadde vært preget av top notch sugeføre. Men det viste seg at vi tok feil og at vi fikk en fantastisk nedkjøring på perfekt vårsløsj.

Totalt brukte vi drøye 11 timer på turen med en drøy time med venting på blå himmel på Storgalten. Turen er på noen og 20  kilometer og knappe 3000 høydemeter-

Vi hadde med oss stegjern og isøks på turen.

Storgalten fra Straumen
Rød opp og blå ned
Galtdalen fra parkeringa
Stien i Galtdalen
Opp mot Storgalten
Ganske grått
Lav motivasjon og dårlig sikt
På toppen av Storgalten. Store problemer med skifellene på vårsnøen hjalp heller ikke på motivasjonen…
Varden på Storgalten
Spennende nedkjøring mot skardet og nedstigningen til Gammvikblåisen
Sondre i skardet….
Noen minutter senere jubler Sondre for at det har blitt litt lettere
Peppartinden begynner å komme fram
Spennende utsikt mot de spisse tindene på den nordlige delen av Lyngen
Storurdtinden
1073 toppen
På tur ned på Gammvikblåisen
Kalddalstinden
På tur opp mot ryggen
I starten av den brede ryggen
Storurdtinden
1073
Peppartinden
På Kalddalstinden
Lille Peppartinden
Peppartinden
Kalddalstinden fra Gammvikblåisen
Sondre foran Peppartinden
Mot Storgalten og bakken vi kjørte ned på breen
Mot skardet

 

Peppartinden fra skardet
Mot Lyngenfjorden
Den utilgjengelige Rappgamtinden i midten av bildet
Peppartinden
Mye spennende å se på under returen til skardet
Det kom en del snø ned mens vi gikk til fots, hadde nok vært skummelt på ski i varmen
Stigningen mot ryggen til 1073
ryggen til 1073
I de litt mer luftige partiene
Peppartinden fra 1073
Ned mot sør
Foran Peppartinden og 1073
1073
Tarvelig sikt på tur mot Storurdtinden
Ikke så langt unna Storurdtinden
Renna opp mot toppen
Sondre på tur opp på den høyeste toppen
Den luftige toppen vi måtte ake oss ut på
Dagens femte topp unnagjort
Toppen
Returen
Når vi var nede lettet det rundt Storurdtinden også
Storurdtinden- vi kjørte tilbake mellom toppene
Storurdtinden
Opp mot Storgalten igjen
Trolldalstinden og de to høyeste av Kvænangstindan
En noe sliten Sondre er oppe på ryggen til Storgalten igjen i nydelig vær
.
Storgalten fra ca 340 moh
Den siste kilometeren ned måtte skiene på sekken igjen

 


Kommentarer

Ett kommentar til “Peppartinden 1254 moh”

  1. Hbohne avatar
    Hbohne

    Gammel gubbe var der i juli 1980. Vi gikk opp sør for toppen til passet 1074 og nedover breen et stykke og så rett opp på aksla som vi fulgte til topps. Så karret vi oss vestover og ned av aksla og ut på breen, over denne og ned til Fjelldal. Arild Endal, Jarle Nilsen, Bjarne Otterdal, Bjørnar Johnsen og jeg. Starten på Lyngen på langs. mimre mimre   

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *