Nomedalstinden 1051 moh

Nomedalstinden er en lettgått topp uten noen særlig anmarsj like ved E6 i Kåfjord. Toppen har også fin utsikt mot Lyngsalpene. Nomedalstinden vestre og østre topp ble kombinert på samme turen. Her er turbeskrivelsen fra denne dobbeltoppturen i Kåfjord.

Startstedet ved Langneset i Kåfjord ligger ca 10 minutters kjøring fra fergeleiet i Olderdalen. Jeg parkerte på en parkeringsplass på øversiden av veien like under starten av firehjulingveien som går opp mot en hytte under Litledalen.

 

Fra start trasket jeg opp et åpent parti til jeg kom til et gjerde etter drøye 100 meter, derfra fulgte jeg gjerdet østover nye drøye 100 meter til jeg kom på en firehjulingvei. Fulgte denne forbi høyspenten og videre opp mot ei hytte. Fra hytta gikk jeg mot Lassielva som kommer ned Litledalen, på vestsiden er det sti som jeg fulgte opp til knappe 600 moh. Når det flater ut i Litledalen fulgte jeg sørøstryggen opp mot toppen. Mestparten av turen til Nomedalstinden går etter sti eller gress/lyng og er en veldig lettgått tur. Med renna som går opp langs sørøstryggen fikk jeg lyst til å prøve denne turen som vintertur en gang i framtiden. Til Nomedalstinden brukte jeg ca 1 time og 40 minutter i rolig tempo, distansen til toppen er ca 4.5 kilometer.

 

Utsikten fra Nomedalstiden er meget bra, med utsikt inn Kåfjorddalen, mot Lyngsalpene og mot Isfjellet som er Kåfjords høyeste topp på andre siden av fjorden. En flott varde er det også på toppen.

 

Til Nomedalstindens østtopp er det ca 1.5 kilometer og 180 høydemeter til toppen, altså ikke allverden til distanse for å få en ekstratopp. Veien ned og opp fra skardet er i steinur. En kort bakke på litt over 100 høydemeter opp fra skardet før det flater ut og den siste biten går i slakt terreng mot toppunktet. Her var det 3-4 stein som var stablet i en hurtigutgave av en varde på toppen, mens det høyeste punktet nå tidlig på sommeren var en fokkskavel på toppen som jeg måtte innom for sikkerthetsskyld. Fra denne toppen som neppe blir veldig flittig besøkt var utsikten mot Lyngsalpene, og  særlig området rundt Koppangsbreen/Strupbreen med Store Lenangstinden og Østre Lenangstinden som de høyeste i området. Brukte ca 30 minutter mellom toppene.

 

Returen gikk ned til skardet og ned mot Litledalsvatnet, her lå det mye snø enda, så returen gikk rask ned mot 700 moh og Litledalen. Gikk så ned mot oppruten og fulgte den ned til bilen. Total distanse er ca 12 kilometer og ca 1400 høydemeter. Brukte 3.5 timer i gangtid, men i det nydelige været ble det en knapp time på topp nr 2.

 

Nomedalstindens vestre topp fremst og østtoppen bak
-
Ruten jeg gikk
Åpent og lettgått terreng like etter start
Firehjulingveien
også fra høyspenten på ca 300 moh var veien top notch
Fulgte etterhvert Lassielva
Utsikt mot Kåfjorden
Stien opp Litledalen
Nomedalstinden 1051
Og 1105
Renna på sørøstryggen ser ut som et spennende skiprosjekt tidlig på sesongen
-
Isfjellet 1375 som er høyest i Kåfjorden. Til venstre er Kåfjorddalen
Mot toppen
Vestryggen og utsikt mot Lyngen
Den flotte varden og utsikt nordover mot mange flate topper
Støvelfjellet og Støveltinden
Lenangstindene og Strupbreen
Nomedalstindens 1105 topp
-
På tur ned i skardet
1051 toppen
Den slake biten mot det høyeste punktet
Mot en navneløs 1276topp øst for Gavtavarre, som hadde vært mulig å tatt om man hadde gått vestryggen til Nomedalstinden
Mot 1051 toppen
Varden og Nomedalen
Skavelen som var det høyeste punktet under besøket mitt
Den ikke alt for imponerende varden
Lyngenferga, Fastdalstinden og toppene rundt Koppangsbreen
-
På tur ned mot skardet
Ned mot Litledalsvatnet. På slutten blir det bratt til høyre, så det er greit å holde til venstre når man nærmer seg dalen
Opp mot skardet
Litledalen
Mot 1105, kom ned i snøfeltet midt i bildet
-