Alappen (Stolegáisi) 1491 moh

Alappen er en fin utsiktstopp i Kirkesdalen. Alappen har vært med på ti på topp og har rødmerket ruten til toppen og er en grei tur tiltross for en del bratt terreng. Vi gikk Alappen sammen med  navnløs topp på 1294 og Midtfjellet 1384 moh på det store platået øst for Alappens høyeste punkt. Her er turbeskrivelsen fra denne lange rundturen.

 

Startstedet ved Lian ligger ca 20 kilometers kjøretur fra Skjold. Det er parkeringsplass ved Lian.

 

Starten av turen går etter grusvei og senere traktorvei opp mot Elvevollsætra. Ca en kilometer etter at veien har blitt uframkommelig for normale kjøretøy, forlater man traktorveien. Det er rødmerket ved krysset der stien forlater traktorveien og går rett sørover mot Alappen. Stien bærer ikke preg av veldig hyppig bruk, så vi klarte å miste den på tur opp med sola i øynene, men fant den igjen over skogen. Over skogen begynner stien å skrå vestover opp mot punkt 935 på ryggen til Alappen. Her er de øverste par hundre høydemeterne ganske bratt, men det er godt merket sti opp på ryggen.

 

Oppe på ryggen har man en fantastisk utsikt over Kirkesdalen og mange av de høyeste toppene i indre Troms. Starten av ryggen er bratt med noen store steiner og berg opp mot ca 1100 moh. Etter dette partiet er de siste ca 400 høydemetrene til toppen lettgått i slak stigning mens man kan beundre utsikten fra nordvestryggen til Alappen. Distanse fra start til toppen er ca 7 kilometer. Utsikten fra toppen av Alappen er fantastisk, spesielt nord og østover med sine bratte sider. Her ser man deler av den sørlige delen av Lyngen, Stormauken,  Hattavarre  m. m. Vi brukte drøye to timer til toppen som har gjestebok.

 

Turens neste mål lå ca 4 kilometer sørover i luftlinje, den navneløse 1294 toppen i sørenden av det store platået Alappen ligger på. Her fulgte vi ryggen sørover i lettgått terreng, på turen mot 1294 var vi innom 1276 toppen som teoretisk kunne være med på listen over toppene, men vi målte skardet for høyt. Men vi fikk oss knappe hundre ekstra høydemeter. 1294 toppen har nok langt færre besøk enn Alappen, og fasilitetene på toppen var av det stusselige slaget med noen plankebiter etter trigpunktet. Utsikten herfra var fin mot Kirkestinden som vi gikk sammen med Mattagaisi i tåke i fjor sommer. Her har det neppe vært veldig mange før…

 

Neste topp Midtfjellet 1384 moh lå drøye 3 kilometer unna i luftlinje, prøvde vi å holde litt høyde i østryggen til navnløs topp 1276. Vi var nede på ca 1050 moh før vi startet signingen opp mot dagens siste topp. Her var også terrenget lettgått. På Midtfjellet var det ingen tegn på tidligere besøk. Vi bygde en liiiten varde på toppen før vi startet på returen som måtte gå via Alappen igjen. Vi gikk til skardet på 1206 moh før vi startet den tunge turen opp mot Alappen igjen. Fra Alappen fulgte vi oppruten ned, bare at vi klarte å holde stien hele veien nå når vi gikk uten sola i øynene.

 

Total distanse på turen er ca 25 kilometer og knappe 2500 høydemeter. I rolig tempo brukte vi 8 timer og 11 minutter på turen.

 

Alappen
Ruten vi gikk
Alappen fra Traktorveien
Stien
Her er vi av stien..
Petter i et jordras fra flommen i Juli
Den siste biten mot punkt 935 blir litt brattere
Utsikt mot nordvest
På ryggen
Frøkentinden
Ryggen mot fortoppen
Merking i snøen som ligger hele sommeren
Kirkestinden
Brøran
Mot 1294 og 1276
Petter studerer mange ubestegne topper i Målselv
Alappens høyeste punkt
Midtfjellet 1384
Mot Jiehkkevarre
På tur mot topp nr 2
1276 foran 1294
Midtfjellet 1384
Tilbake mot Alappen
Midtfjellet 1384
På 1276
1294
Turens gpsansvarlige skjekker høyden i skardet
Kirkesdalen
Petter på 1294
Dagens siste topp
Mot Gråhøgda
Spenstoge steiner
Toppen
Oppivatnet og utsikt mot Alappmoen
Varden
I skardet før de knappe 300 høydemeterne opp mot Alappen på returen
Midtfjellet punkt 1374 til venstre og 1384 til høyre
Breen øst for punkt 1433
Petter på returen ned mot Elvevollsætra
Punkt 935 til høyre