Isfjellet 1375 moh

Isfjellet er den høyeste toppen i Kåfjord kommune. Tiltross for statusen som høyeste toppen i kommunen er det ikke veldig mange som besøker denne toppen, noe som kanskje ikke er så rart da «normalruten» inn Skardalen er på ca 26 kilometer.Vi gikk en kortere, men mye brattere rute opp til Isfjellet og vi fikk med oss Bievlavarri 1180 moh og Tverrfjellet 1283 moh i samme turen. I en perfekt verden skulle vi også fått med oss punkt 1247 på Gamanjunni, men korte dager i slutten av September gjorde at vi bare rakk tre topper. Total lengde på turen vår var ca 29 kilometer og 2300 høydemeter. Her er turbeskrivelsen fra denne turen.

Startstedet Skardalen ligger noen hundre meter på vestsiden av tunellen som er nærmest Manndalen. Startstedet ligger ca 8 kilometer fra Birtavarre. Vi parkerte i veikanten ved skogsveien som går på østsiden av elva i Skardalen.

 

Vi fulgte skogsveien en liten kilometer og 200 høydemeter inn Skardalen før vi siktet oss inn på den store markerte renna som kommer ned på sørsiden av punkt 776, her er det jevn bratt stigning hele veien opp mot ca 900 moh før det blir noe slakere den siste biten opp til det store platået til Isfjellet som starter på ca 1200 moh. Etter punkt 776 gikk vi litt mot venstre for å komme forbi det bratte partiet mellom 8 og 900 moh. Oppe med den første varden på platået er det ca en halv mil i flatt terreng til toppen av Isfjellet. Etter ca 8 kilometer, 3 timer og knappe 1500 høydemeter var vi på Kåfjords høyeste topp som har en diger varde. En rask rast ble unnagjort på toppen før vi gikk mot turens neste topp som var Bievlavarri.

 

vi fortsatte ca 2 kilometer forbi punkt 138 på sørsiden før vi begynte å gå ned i en førsteklasses steinur. Noen litt brattere partier, spesielt nederst mot dalen, men stortsett greit å gå. Nede i dalen fikk vi endelig fast underlag etter lang tid i stein med litt snø på over det svære platået til Isfjellet. Etterhvert begynte vi på de knappe 300 høydemeterne opp til toppen av Bievlavarri som ikke hadde noe særlig til fasiliteter, varden på toppen er en liten kilometer fra det høyeste punktet. Vi spaserte rett over toppen og fortsatte videre mot turens siste topp som var Tverrfjellet.

 

Vi gikk ned mot det navnløse vannet mellom Bievlavarri og Tverrfjellet på knappe 1000 moh før vi startet på den stigningen på 300 høydemeter opp til Tverrfjellet. På toppen av Tverrfjellet er det en liten varde. Med snø over 1000 moh tok turen litt lengre tid enn planlagt, så på toppen hadde vi valget mellom å rekke å gå Gamanjunni 1247 moh, å måtte gå ned en bratt rasrenne i mørket, eller å gå ned i Skardalen og ha muligheten til å følge sti i mørket. vi gikk for alternativ 2. Med til tider glatte steiner i skyggesidene pga frost gikk vi tilbake mot punkt 1087 før vi gikk ned dalen på østsiden av Tverrfjellet.

 

Vi fortsatte i retning av Bielvajavri, gikk langs vannkanten forbi vatnet, elva kunne krysses enkelt via en bro før vi fulgte delvis sti ned mot Skardalen. De siste  kilometerne ned Skardalen fikk vi ikk sett så veldig mye, men med god sti fra kobbergruvene som var i Skardalen gikk returen greit tiltross for begrenset sikt. Totalt brukte vi ca 9 timer på turen.

Isfjellet fra turen min på Nomedalstinden tidligere i sommer
Ruten vi gikk
Nordvestryggen til Isfjellet hvor vi gikk opp fra E6
Starten av skogsveien
Opp mot renna vi fulgte opp
Starten av renna
Christian speider over Kåfjorden fra punkt 776
Første varden på platået
I starten av den ikke veldig spennende etappen på 5 kilometer til toppen
Tommel opp for Isfjellet
Bievlavarri
Ned mot skardet mellom Isfjellet og Bievlavarri
Tverrfjellets imponerende østside
I det bratteste partiet
Endelig litt lett underlag etter noen timer i stein og snø på Isfjellet
Mot høyeste punkt på Bievlavarri
Christian er storfornøyd med bestigningen av Bievlavarri
På tur mot Tverrfjellet
Tverrfjellet og det navnløse vatnet
På tur opp mot Tverrfjellet med Cahppesjavri i bakgunnen
Tverrfjellet check
Mot Bievlavarri
Ned dalen på østsiden av Tverrfjellet. Ei vanvittig steinur på venstresida etter ras fra Tverrfjellet
Kåfjords beste steinur på høyresiden av Christian?
Tverrfjellet
Bievlajavri
Brua på øvre Tverrelva med utsikt mot ei jettegryte