Jerta 1428 moh

Jerta er lett tilgjengelig fra Dividalshytta og er en fin utsiktstopp som den høyeste toppen i området. Jeg var også innom Lille Jerta på samme turen , en tur på drøye 15 kilometer og 1300 høydemeter fra Hytta. Med vinterstengt vei fra Frihetsli ble transportetappen fra Frihetsli til Dividalshytta ca 13 kilometer hver vei i tillegg. Her er turbeskrivelsen fra turen til Jerta og Lille Jerta.

Startstedet ved Frihetsli ved veiens ende i Dividalen ligger ca 30 kilometer fra Holt. Om sommeren kan man kjøre ca 6 kilometer lengre mot en bomavgift på 50 kr.

De første 6 kilometerne av turen mot sommerparkeringen går etter skogsvei, før de neste 7 kilometerne opp til Dividalshytta går etter merket sti. Vi brukte 2 timer og 35 minutter med truger opp til Dividalshytta i månekskinnet, og kom til en iskald hytte, som neppe var veldig mye varmere enn de 20 kuldegraderne det var ute. Etter å ha knekt noen fyrstikker med iskalde fingre fikk vi fyr i ovnen, og etter noen timer med stormfyring og bruk av pledd var det natt.

Rundt 830 på lørdagsmårran startet jeg på turen mot Jertatoppene, hadde timet sånn at jeg skulle stå på toppen av Jerta ca kl 1130 for å få se sola fra toppen i mørketida. Fulgte noen skispor som gikk nogenlunde etter den merkete stien mot Dærtahytta opp mot 900 moh, før jeg gikk mot sørvestryggen opp siktet meg inn på toppen til Lille Jerta. Etter ca 1 time og 20 min hadde jeg tilbakelagt de ca 4 kilometerne og ca 700 høydemeterne til toppen av Lille Jerta.

Fra Lille Jerta fortsatte jeg videre mot den høyeste Jertatoppen. Jeg gikk omtrent rett østover og gikk sånn at jeg kunne starte stigningen på siden av de bratte vestryggen til Jerta. Nordvestryggen var uaktuell mtp på lyset på bildene og derfor ble den ruten med færrest høydemeter utelukket. Var nede på litt under 900 moh før jeg startet den jevne stigningen opp mot Jerta sin høyeste topp.

 

Fra toppen ser man utrolig lang, spesielt øst og sørover, men med noen skyer i sør ble det ingen gjensyn med sola ca 2 uker etter at mørketida startet. Fra toppen så man toppene fra den «spennende» runden over Julosvarri, Stohkkeborri og Galbarbakti som jeg gikk fra Dividalshytta høsten 2010. Brukte ca 1 time og 20 minutter mellom toppene også. Med 20 minus og mye vind ble det tatt minimalt med bilder fra Jerta sin høyeste topp.

 

Returen gikk ca etter stien som går mellom Dividalshytta og Dærtahytta. Totalt er turen på ca 16 kilometer og 1300 høydemeter. Brukte 4 timer og 17 minutter på turen med truger.

 

I nokså dårlig form søndagsmorgenen fikk jeg hjelp av min kokk og sykepleier i form av 1 paracet og en 1 ibux før returen til Frihetsli som gikk unna på ca 2 timer og 10 minutter,der vi kom ned til en strømløs bil i noen og tjue minus. Litt frostskadeforebyggende fyring i ventebua ble gjennomført før vi startet jakten på starthjelp ved Frihetsli. Tusen takk til den snille mannen som hjalp oss med starthjelp i et område som ikke akkurat er velsignet med storartet mobildekning:)

 

Jerta fra Lille Jerta
Ruten jeg gikk
Lille Jerta
Utsikt videre ned Dividalen hvor godbiten Maisavarre 1010 moh befinner seg
Merkingen av stien mellom Dærta og Dividalshytta
Lille Jerta
Månen over Njunis
Jerta
På toppen av Lille Jerta og utsikt mot sørøst
Stoura Nanna ser ikke ut til å være et storslagent skifjell
Det nærmeste jeg var å se sola
Jerta
Mot Julosvarri med naboer
En truge på foten av varden på Jerta
Den navnløse toppen på 964 moh på returen i flatt lys og mye rein
Kent Hugo og sykepleier/kokk Helene klar for retur søndagen