Skaidevarri, sørtoppen 1158 moh

Skaidevarri sin søndre topp er en fin skitopp, selvom det ikke er så veldig mange som tar seg bryet med anmarsjen på ca 7 kilometer. Belønningen iform av drøye 600 høydemeters skikjøring i en flott sørøstvendt renne på ca 35-40 grader er absolutt verdt anmarsjen. Her er turbeskrivelsen fra turen vår til Skaidevarri sin sørtopp.

Startstedet ved grustaket i Tytebærvika ligger omtrent midt mellom Svensby og Lyngseidet, fra begge plassene er det ca 11 kilometers kjøring. Det finnes noen parkeringsplasser langs veien. Vi parkerte noen hundre meter nord for grustaket for å slippe skibæring opp anleggsveien fra grustaket.

 

Vi gikk på nordsiden av Tytebærdalselva til vi var gjennom skogen før vi fulgte elva videre opp Tytebærdalen. Etter skogen er dalen veldig lettgått  og etter ca 7 kilometer sto vi ved foten av fjellet på ca 420 høydemeter og var klar for den flotte renna som skulle bringe oss til topps. Tytebærdalen er et fantastisk område med utsikt mot masse spennende Lyngentopper man kan beundre under anmarsjen. Brevasstinden, Istinden, Festingen og etterhvert ser man mot toppene rundt Jægervatnet som Stortinden og Tvillingtinden.

 

Renna vi fulgte er ca 35- 40 grader bratt omtrent hele veien opp mot toppen. Under vårt besøk kom vi oss til litt over 1000 moh før vi måtte ta skiene på sekken siden det begynte å bli hardt i høyden. Oppe på ryggen er utsikten fantastisk og man ser mange av de råeste toppene på den nordlige halvdelen av Lyngen.

 

Til returen hadde snøen blitt litt bløtere og vi hadde fin sløsj ned renna. Vi brukte ca 3 timer til toppen og ca 4 timer totalt på turen som er på ca 18 kilometer tur-retur. Den siste biten ned mot bilen måtte vi bære skiene. Vi kom oss opp og ned uten å bruke stegjern og isøks, men det kan være greit å ha med seg i sekken.

 

Foto Eivind Smeland og Kent Hugo Norheim

Skaidevarri

 

 

Ruten vi gikk

 

Skaidevarri sommeren 2012

 

Begynner å bli lite snø

 

Utsikt mot Store Fornestinden og Forholttinden fra start

 

 

 

Dagens turmål

 

 

Brevasstinden

 

 

 

Etter lønsjen ble det flatt lys

 

I renna

 

 

 

Ned Tytebærdalen

 

 

 

 

Like under ryggen

 

På ryggen

 

Eivind Smeland er fornøyd med å besøke SKeidevarri med utsikt

 

Kent Hugo på toppen

 

Tvillingtinden

 

Store Jægervasstinden

 

Lenangstindene i midten

 

Klar for nedkjøringen

 

 

 

Mot Trollvasstinden

 

 

Kent Hugo på tur ned fra Skaidevarri