Rødtinden 776 moh

Rødtinden ligger like vest for Buren på nordsiden av Ersfjorden. Rødtinden er litt mer krevende enn naboen, uten at den er vanskelig. Vi var også innom Buren på retur for å få noen ekstra høydemeter. Her er turbeskrivelsen fra turen vår til Rødtinden og Buren.

Startstedet for turen til Buren er på eidet før Ersfjordbotn. Gule sider hevder det er 12 kilometer fra brua på Kvaløysletta. Det er en stor parkeringsplass her.

Starten av turen er den samme som Buren og man følger stien som er merket opp til nesten 600 moh. Den gjømete stien starter med stigning opp til Ramnberget på drøye 150 moh, før det er et parti med litt opp og ned i retning av Skålhammaren. Her er det delvis kloppet, men langt fra nok til å kunne gå turen i hvite tennissokker.

Man går opp mot Skålhammaren 386 moh via østryggen og stien fortsetter mot nordvest. På rundt 460 moh tørker stien opp og man fortsetter på en bred hylle i front av Buren. Like før 600 moh og under topphenget til Buren går man av stien til Buren og fortsetter videre vestover. Etter noen hundre meter runder man et bratt berg og dreier opp mot skaret mellom Buren og Rødtinden på ca 630 moh.

Her blir tråkket tydeligere og ruten fortsetter i sørsiden like under ryggen mot toppen. Det kan virke fristende å følge ryggen, men da møter man på en hammer og må ned i sørsiden uansett. Like før toppen må man krysse en renne og ved tidlig sommerbesøk kan det være litt ekkelt her på hard snø. Etter renna går man forbi toppen og angriper den fra vest med litt kjempelett klyving i stor Kvaløyur.

Fra toppen er det fin utsikt over Ersfjorden mot Soriamoria og stole deler av Ersfjordtraversen. Vi returnerte samme vei til skaret mellom Rødtinden og Buren og startet stigningen mot Buren i en nordvestvendt renne. Her er det stort sett mose på vei opp renna som tar deg til rundt 770 moh. Like øst for toppen av renna kommer man inn på stien til Buren.

Vi returnerte fra Buren via Ti på topp-stien.

Turdata

Dato: 15 September 2021
Distanse: 8,7 (ca 4 km til Rødtinden)
Høydemeter: 1077
Tidsforbruk: 2:10 (1:05 opp til Rødtinden)
GPS-plott fra gps3d.no

Rødtinden med zoom fra startstedet.
Ruteforslag
Starten av stien
I det flate partiet etter Ramnberget
Stien opp Skålhammaren.
Her dreier ruten til Buren til høyre, mens vi fortsatte rett fram
Ruten dreier til skaret etter berget på høyresiden av Sondre
I skaret
Buren
Stien under ryggen
Hakket som hindrer deg å følge ryggen
Like under toppen
Store Blåmannen
Melketinden
Ersfjordbotn
Soriamoria
Hollendarne
Gikk opp renna på høyresiden av det høyeste punktet
Renna
Ferdig med renna
Toppen
Rødtinden fra Buren
Ned mot Blåmann stadion og startstedet
Topphenget på Buren
Rødtinden og Buren fra parkeringen