Blåtinden er en av de klassiske skifjellene i Tromsøområdet. Blåtinden kan gåes og kjøres ned i en hel del forskjellige varianter, tidligere var det denne ruten som var den mest vanlige, men etter hvert har det kommet en del kortere og brattere alternativer som har gjort Blåtinden til et enda bedre skifjell. Her er turbeskrivelsen.
Parkering finner du med bygdehuset på Kantornes som ligger 44 kilometer fra rundkjøringen i Tromsdalen i forbindelse med skiskytterstadion. Da Laksvatn skiskytterlag står for brøyting her settes det pris på en slant for nybrøyet parkering gjennom hele sesongen på Vipps 108656.
Turen starter med rundt fire hundre meter sørover etter asfalten. Etter å ha passert Moskojohka går man opp ved en hytte og kommer inn på en hugd trase på sørsiden av bekkedalen. Det er jevn stigning med et kort litt brattere parti rundt 200 moh. Ruten dreier etter hvert i retning av aksla og kommer inn på normalruten på på rundt 350 moh som fortsetter rett østover.
På rundt 460 moh dreier ruten nordover i retning av Blåtinden og jo høyere man går her jo slakere blir det. Om man holder en høyde på i overkant av 500 moh holder man seg i terreng godt under 30 grader i den småkuperte etappen i retning av gryta.
Når man når tindfoten på rundt 650 moh har man valg om man vil følge østryggen som er noe slakere enn alternativet opp gryta, men ofte avblåst. Ved alternativet med ryggen er det bratteste partiet på rundt 700 moh på vei opp mot ryggen. I alternativet i gryta er det jevn stigning på rundt 25-30 grader, før det blir litt brattere den siste biten. På rundt 1050 moh på toppen av gryta møtes sporene på begge alternativene og det er slakere den siste biten til toppen.
På toppen er det fantastisk utsikt i alle retningene og gjestebok. Orginalvarden med diameter på 2,39 meter ble bygd i 1887 og er fredet, mens tilbygget ble påbegynt rundt 1990 og ferdigstilt i 1996 med Hans Olaf Nilsen, Arnt Ove Skjellberg og Rune Morten Johansen som byggmestere. Nå er varden rundt 4 meter med overnattingsmuligheter(!)
Nedkjøringsalternativene er flere. Den vanligste går ned gryta, men om man ønsker kan man følge vestryggen for litt brattere skikjøring.
Under gryta holder man sørøstlig retning for å kjøre worldcuptraséen som er mye brattere og ved dette alternativet slipper man den slake etappen mot Kantornesaksla på returen. Vær obs på at det er rundt 40 grader bratt her og om du ikke er stødig på ski kan det være knotete øverst i henget der all snøen ofte blir skrenset bort. Her er det hugd flere traseer gjennom skogen.
Turdata:
Dato: 18 Januar 2014
Distanse 7.78 km
Høydemeter: 1170
Tidsforbruk: 2.42 tur/retur. 1.57 opp med en 20 minutters ventepause på halve turlaget midtveis og 20 minutter på toppen.
Link til Polar personal trainer


































Legg igjen en kommentar