Rohkunborri 1659 moh

Rohkunborri er den høyeste toppen i Bardu kommune og en av de lengste turene i prosjektet mitt med sine 5 mil.  De fleste som bestiger Rohkunborri benytter seg av scooter eller båtskyss til foten av fjellet. Her er turbeskrivelsen fra turen vår til Rohkunbori.

Startstedet ved demningen ved Altevatn ligger ca 35 kilometer fra Setermoen. Det er massevis av parkeringsplasser ved demningen og det koster 30 kr døgnet å parkere ved Altevatn. Pakeringsautomaten tar kort. Tidligere har jeg gått LifjelletGuolazvarri, Doaresoaivi og Coalbmoaivi  og en 7-toppersrunde som inkluderte Kjeleelvtinden med samme startsted.

Vi fulgte scooterløypen på sørsiden av Altevatn de 17.5 kilometerne langs Altevatn. Noen vindskavler på vatnet gjorde at vi fikk oss 150 høydemeter på turen fra demningen til Storbukta. Etter ca 2,5 time var vi endelig ferdig med den flate etappen over vatnet og kunne endelig starte med stigningen. Som dagstur er det kanskje en ide å gå med skøyteski over vatnet og truger på stigningen? Etappen over vannet føltes iallfall lang ut på lette randoki.

Vi siktet oss inn på den midtre ryggen fra vest, tok litt for mye høyde så vi måtte av med skiene og klatre oss inn på den midterste ryggen over en stor fokkskavel i bekkedalen mellom de to nordligste ryggene fra vest- definitivt turens vanskeligste punkt! Da vi endelig var kommet oss på riktig rygg fulgte vi de få snøfeltene langs den steinete og avblåste ryggen. På ca 1200 moh gikk vi inn i tett tåke og sur vind, resten av turen ble ren gps-tur i stiv kuling og snyfokk. På fortoppen på 1560 moh satt vi igjen skiene og gikk den siste drøye kilometeren til fots. Ryggen mellom toppene var grei å gå, men var kanskje like greit at skiene ble igjen på fotoppen. Etter ca 5,5 var vi endelig på toppen av Bardus høyeste topp, med null utsikt og skikkelig ufyselig vær ble toppbesøket gangke raskt unnagjort. Med sikt og litt høyere motivasjon i gps-partiet hadde vi nok brukt rundt en time  kortere tid til topps. Toppen var Sondres siste kommunetopp i Nord Norge og ble feiret med tørr brødskive med syltetøy og vann.

Vi returenerte langs ryggen og kjørte ned gjennom tåke med gps’en i handa og skifellene på ned til ca 1200 moh. Vi gikk returen over Altevatn uten feller, med delvis skøyting brukte vi ca 2.10 på returen til demningen. Etter noen få kilometer på Altevatn fikk vi tilbud om å snørekjøre tilbake, må innrømme at vitakket nei med tungt hjerte og at sannsynligvis den omtenksomme scootersjåføren måtte tru vi var idioter som foretrakk å gå selv den dørgende kjedelige etappen over Norges 11. største innsjø.

Foto: Sondre Kvambekk og Kent Hugo Norheim,

Turdata:

Dato: 18.April 2014
Distanse: 49.93 km
Høydemeter: 1525
Tidsforbruk: 8.58.55 (5.25 opp)
Link til Polar personaltrainer

watermarked-SAM_8283
Rohkunborri
rohkk_815x444
rohkk2_815x435
Ruten vi gikk

 

watermarked-P1120110
Sondre like etter start
watermarked-SAM_0193
watermarked-SAM_0194
watermarked-P1120113
Lifjellet
watermarked-P1120114
Rohkunborri langt der framme
watermarked-rohk1
watermarked-SAM_0196
Rohkunborri
watermarked-P1120126
Sondre med motiverende avstandsinfo til toppen
watermarked-P1120131
Endelig startet stigningen
watermarked-P1120133
Bekkedalen vi måtte klatre oss opp av
watermarked-rohk2
watermarked-rohk3
watermarked-P1120138
På vestryggen med utsikt over det enorme Altevatnet
watermarked-SAM_0198
På vei inn i tåka
watermarked-P1120140
watermarked-P1120144
På ryggen mellom toppene
watermarked-SAM_0199
Så fornøyd på toppen
watermarked-rohk4
«utsiktsbilde»
watermarked-rok
Sondre fornøyd med fullført kommunetoppsamling i Nord-Norge og jeg var fornøyd med været.
watermarked-P1120149
Retur langs ryggen
watermarked-Rohk5
Nedkjøringen mot Altevatn
watermarked-P1120170

 


Kommentarer

Ett kommentar til “Rohkunborri 1659 moh”

  1. Harald Bohne avatar
    Harald Bohne

    Jeg liker den moralske stayerevnen. Med guts og for ege maskin.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *