Søndre Storfjellet er en av de særeste toppene på Lyngenhalvøya. Uten navn og oppgitt høyde på kartet, kombinert med nesten ei mil anmarsj er dette nok en topp for spesielt interesserte. Søndre Storfjellet ble førstegangsbesteget i 1953 av Brown, Cook og Falkner, en av gruppene av briter som raidet Lyngen, mens den første kjente vinterbestigningen var så sent som i 2012 av Eivind Smeland og Torvind Næsheim. Her er turbeskrivelsen fra Søndre Storfjellet.
Startstedet ved veiens ende ved Forneset ligger ca 34 kilometer fra Lakselvbukt. Veien fra Laksvatn til Fonres er forøvrig av sjelden dårlig forfatning og jeg anbefaler på det sterkeste å ta det med ro eller kjøre traktor. Vi parkerte i nærheten av bommen til grustaket. Tidligere har jeg gått Store Fornestinden, Forholttinden og Forholtfjellet, Tigertinden og Stortinden med samme startsted.
Med bra værmelding fram til klokken 11 på mårran ble det en grytidlig start fra Fornes rundt kl 05.00. Vi spaserte nesten en kilometer etter anleggsveien som går opp mot vannverket som er under bygging i Fornesdalen før vi kunne ta på skiene. På nattefrost fulgte vi Forneselva opp til ca 26o moh hvor det flater ut etter ca 3 kilometers slak stigning. Her starter en lang flat etappe som tar deg ytterligere 3 kilometer inn til Fornesbotn og bare 40 høydemeter høyere.
Etter den forsiktige starten av turen var vi endelig klar for å ta litt høyde opp mot brekanten, den lille bakken vi hadde sett langt der framme gjennom hele Fornesdalen skulle vise seg å være litt større enn det så ut som. Vi holdt oss i østsiden opp mot brekanten og 49 krysninger senere var vi oppe på Fornesbreen på drøye 800 moh. Fra Fornesbreen måtte vi gå litt ned for å unngå en lang travers med venstrefoten øverst mot innsteget til renna. Vi holdt oss nede på breen før vi begynte å ta høyde mot renna. På ca 1050 moh satt vi igjen skiene og kledde på oss stegjern og isøks før vi siktet oss inn på det store snøfeltet under toppen. Det var litt problematisk å komme seg opp i snøfeltet siden det var lite snø over et bratt bergparti, med litt mindre snø må man nok gå inn i snøfeltet via noen renner på nordsiden av snøfeltet. Snøfeltet var ca 45 grader bratt opp mot 1340 moh, der dreier renna rett sørover og blir brattere og smalere. Noen litt isete partier i renna. Signar tok et lite eksponert opptak på ryggen vest for renna, mens jeg klemte meg forbi en stein som lå å sperret renna før vi var på toppen.
Utsikten vi hadde forhåpninger om å kunne nyte, ble det dessverre ingenting av, og krembananfeiringen på den siste toppen i Tromsø Kommune og sørlige delen av Lyngenhaløya ble avlyst da den lå igjen på kjøkkenbordet etter litt kjapp pakking på natta. Vi returnerte ganske kjapt ned fra toppen i den sure vinden. Da vi kom til skiparkeringen var det tett tåke over Fornesbreen og vi kjørte ned til brekanten med skifellene på. Det var heldigvis ganske hard snø enda i Fornesdalen, så returen gikk rask unna. Litt sugeføre den siste delen ned mot grustaket.
Turdata:
14. April 2014
Distanse: 19,27 km
Høydemeter: 1585
Tidsforbruk:6,12,06 (4.23 opp)
Link til Polar personaltrainer
Foto Signar Andre Nilsen og Kent Hugo Norheim
Legg igjen en kommentar