Hamperokken er en av de klassiske sommerturene på Tromsø fastland og jeg har lenge «drømt» om en vintertur til områdets høyeste og kuleste(?) topp. Her er turbeskrivelsen fra «vinterbestigningen» min av Hamperokken.
Startstedet for turen er ved friluftsparkeringen som er startstedet for sommerturen til Hamperokken. Denne er bygd etter at jeg gikk turen og bildene i starten stemmer derfor ikke. Fra Krysset i Ramfjorden er det ca 4,5 kilometer i retning Breivikeidet.
Fra start fulgte vi sporene som gikk opp mot Middagsaksla som etter hvert har blitt en populær topptur i området. Etter en slak start er man ferdig med skogen på ca 400 moh og kan nyte utsikten ut Ramfjorden og mot Tromsdalstinden. Over skogen blir blir det litt brattere og er rundt 25 grader opp mot ca 900 moh. Den siste biten opp mot Middagsaksla (ca 1080 moh) blir litt brattere og vi måtte av med skiene et kort parti.
På Middagsaksla tok vi på skiene igjen og fortsatte et lite stykke videre mot egga før vi måtte med skiene på sekken. Et av de luftigste partiene på egga er helt i starten og her valgte vi å gå ned i vestsiden et lite stykke før vi gikk opp på eggen igjen. Videre fortsatte vi langs egga med skiene på sekken opp til punkt 1164. En del klyving langs den luftige egga, men vi følte aldri behov for isøks eller stegjern. Fra punkt 1164 kom skiene på igjen og vi fikk oss ca 500 meter med ski før vi måtte ha skiene på sekken igjen den siste biten. Like før vi var ferdig med egga og måtte ut i vestsiden for å nå toppen var det et veldig luftig parti på 4-5 meter før vi gikk ut i flanken. Gikk av egga på ca 1300 moh og gikk opp en renne i vestsiden mot toppen. Satt igjen skiene på ca 1380 og måtte fram med isøksen den siste bratte biten mot toppen. Hadde stegjern i sekken, men følte ikke behov for å ta de på. Men det bør nok ligge i sekken på en vintertur til Hamperokken.
Fra den lille toppen er det vanvittig utsikt i alle retninger, spesielt utsikten mot Lyngsalpene er værdt hele turen. Øverst i renna var det ca 45 grader bratt, men videre ned flanken i vestsiden er det drøye 35 grader bratt. Vi var litt sent ute, så det var en del gjennomslag men også en del fin slush i den fine flanken ned mot Litleskarvatnet. Resten av turen ble brukt til å holde mest mulig høyde ned mot bilen.
Foto: Øyvind Mathiassen og Kent Hugo Norheim
Turdata:
Dato: 7.Mai 2014
Distanse: 10.06 km
Høydemeter 1380
Tidsforbruk: 3.25.42 (2.44 opp)
GPS-plot fra gps3d.no
Legg igjen en kommentar