Reindalstinden eller Bryllupstinden som den også er kalt er en av de sære toppene i Lyngsalpene, med lang anmarsj og få besøk. Navnet Bryllupstinden kommer av at den tyske klatreren Odo Tauern var med fruen på bryllupstur i Lyngen i 1914, hvor de bl.a var innom Reindalen, der plukket de med seg den høyeste toppen og kalte den «the wedding peak». Vi gikk toppen via Reindalsblåisen og var også innom Isvasstinden. Isvasstinden ble førstegangsbesteget i 1957 av TJC Christie og PM Gerrard via den noe vanskligere nordryggen. Her er turbeskrivelsen fra turen vår.
Startstedet for turen vår va i Sør-Lenangen. Vi parkerte ved Lenangen skole, fra fergeleiet på Svensby er det 22 kilometer.
Fra start fulgte vi lysløypen en drøy kilometer på sørsiden av vestre Reinelva. På rundt 200 moh er man ferdig med skogen og Reindalen eller Sarvessvaggi er svært lettgått videre. Etter nesten 9 kilometer var vi i passet på 610 moh. Her var det av med fellene for nesten 200 høydemeters nedkjøring. Vi måtte holde oss i sørsiden ned fra passet for å unngå snøskavlene. En god matpause og på med fellene før stigningen opp Reindalsblåisen startet. På «vinteren» så vi ingen sprekker og det er jevn stigning på ca 20-25 grader. Vi siktet oss inn på skardet mellom 1132 og 1053 i vestsiden av Reindalsblåisen på rundt 1000 moh. Her satte vi igjen skiene og fortsatte til Isvasstinden til fots. Ca 45 grader «snøbakke» langs ryggen nesten hele veien. Like under toppen måtte vi gå på sørsiden av en liten hammer på ryggen. Fin utsikt fra toppen mot Tromsø fastland og stortsett hele den nordlige delen av Lyngenhalvøya.
Vi returnerte samme vei ned til skiparkeringen, her fikk vi oss en fin, men kort skibakke ned på breen igjen før vi måtte på med fellene på ca 850 moh. En del vindpakket snø i nordsiden av Reindalstinden gjorde at vi fant ut at det var best å sette i fra oss skiene før det ble skikkelig bratt opp den innbydende nordflanken. På ca 1100 moh satt vi fra oss skiene og holdt oss helt i østsiden av snøfeltet opp på ryggen på rundt 1270 moh. Rundt 50-55 grader øverst. Vi fulgte ryggen den siste biten til toppen, ryggen er bred og uproblematisk. Nydelig utsiskt mot de imponerende toppene rundt Lenangsbreen og Strupbreen med store og Østre Lenangstinden i spissen, Store Jægervasstinden og Stortinden så også fantastisk ut herfra og nordover mot Tverrbakktinden som jeg var på noen dager tidligere.
Vi returnerte ned til skiene og fikk til tider bra skikjøring ned breen før fellene måtte på igjen opp mot passet på 610 moh før vi stortsett kunne gli ned til parkeringen igjen på det skarpe føret.
Foto: Geir Jenssen og Kent Hugo Norheim
Geir sin turbeskrivelse på engelsk
Turdata:
Dato: 8. Mai 2014
Distanse: 24.85 km
Høydemeter: 2210
Tidsforbruk: 9.25
GPS-plot fra gps3d.no
Legg igjen en kommentar