Trolltinden er blant vanskeligste toppene i Lyngsalpene. Trolltinden er en topp som mer mindre må klatres for å nå via enkleste rute. Trolltinden ble førstegangsbesteget sommeren 1899 av Geoffrey Hastings og Elias Hogrenning «etter svært vanskelig klatring» via sørvestveggen. Sannsynligvis samme rute som oss? Jeg gikk toppen sammen med Eivind Smeland som har skrevet boken «The Lyngen Alps» sammen med Sjur Nesheim. Da han gikk toppen første gang for rundt 20 år siden gikk han den krevende vesteggen, mens vi satset på en litt snillere variant via en renne i sørvestsiden. Her er turbeskrivelsen fra turen vår til Trolltinden.
Startstedet for turen ligger ved Kobbeneset i nordenden av Jægervatnet, ligger 12 km fra fergeleiet på Svensby. Startstedet er parkeringen til Jægervasshytta og jeg har tidligere brukt samme startsted på turene mine til Store Jægervasstinden, Lille Jægervasstinden Forholttinden og Stortinden. Det er en stor parkeringsplass ved bommen til hytteveien/skogsveien på østsiden av Jægervatnet. For overnatting på Lyngseidet Magic Mountain Lodge.
Vi fulgte hytteveien halvannen kilometer med skiene på sekken, før det ble stortsett sammenhengende snø videre inn den tette krattskogen mens vi tok litt høyde mot Moreneryggen ved Forholtelva, her burde man være på ca 200 moh for å slippe og gå opp og ned moreneryggen. Når man passerer moreneryggen er man endelig ferdig med krattet og terrenget videre mot vatn 234 moh er lettgått. Distansen på anmarsjen er ca 4.5 kilometer.
Fra vatnet starter turens første skikkelige bakke opp til brekanten med rundt 200 høydemeter med rundt 40 graders stigning opp mot Forholtskardet på ca 460 moh. Fra brekanten blir det slakere opp mot den vestvendte renna vi hadde tenkt å gå opp. Når vi nådde 650 moh begynte vi å krysse opp mot renna og vi satt skiene igjen under et stort berg på 800 moh ved innsteget til renna. Litt tidligere i sesongen hadde renna bydd på rå skikjøring, men i 20 varmegrader i skyggen så vi ikke nytten av å bære opp ski og vi skiene med isøks og fortsatte videre til fots.
Man ser toppen av renna i det man starter med den og den er rundt 45 grader bratt hele veien. På rundt 1150 moh dreier renna litt sørover under toppen. Vi fortsatte i renna som går mot søreggen til Trolltinden. Under vårt besøk var det lite snø under egga i vestsiden og vi måtte gå helt inn mot toppen før vi kom oss opp på eggen. Den siste biten til eggen er skikkelig bratt, med et lite opptak på berg like under eggen. Tidligere på vinteren er nok dette dekt av snø. På eggen ble vi raskt enig om at det var lettere å gå litt ned i nordsiden enn å følge eggen mot toppen. Her ble det bratt nedklatring ca 15 høydemeter og en liten travers i nordsiden før vi kunne returnere opp på eggen igjen like ved toppen. Vi nådde eggen igjen ca 10 meter fra toppen og biten til eggen var skikkelig bratt.
Såpass sent på sesongen var det lite snø på eggen og tauet ble tatt fram. De første meterne gikk vi langs ryggen, før vi fulgte et lite snøfelt opp mot det første opptaket mot en stor stein der det var en slynge fra en tidligere rappell. Bak «rappellsteinen» kunne man stå «relativt» greit- forholdene tatt i betraktning, før det siste opptaket opp til toppen. Da vi endelig kom opp kunne vi nyte den fantastiske utsikten mot det meste av den nordlige delen av Lyngen og den nordlige delen av Tromsø fastland over Ullsfjorden.
Etter en liten pause på toppen startet vi på returen, fra start tok vi en rappell fra varden ned til rappellsteinen, derfra rappellerte vi videre fra en slynge ned til egga igjen. Vi måtte ta en ny rappell ned fra eggen og ned i renna igjen,da snøen vi hadde brukt på vei opp var smeltet da vi skulle returnere. Her brukte vi en skavel/stein som rappellfest. Deretter fulgte vi oppruten ned der skiene burde stå. I varmen hadde det gått mange ras mens vi var oppe og de fleste hadde gått ned i en «bob-bane» i renna som var blitt rundt 2 meter dyp på det dypeste.
Da vi kom ned til skiene stod det bare en ski og en stav igjen ved skiparkeringen som var under et stort berg ved innsteget til renna. Noen gloser ble sagt før vi begynte å lete gjennom raset etter utstyr. Da vi var kommet helt ned var vi bare en en ski i manko, på vei opp igjen på desperat jakt etter den siste skien så jeg en Dynafitlogo på en bindingen i det rundt 100 meter brede raset. jeg var rimelig lettet da jeg fant den siste skien, da en tur på 7-8 kilometer i råtten snø til fots ikke fristet så veldig. Fikk gravd fram den skien og var klar for nedkjøringen. Vi holdt høyde ned mot skogsveien og vi kom oss nesten ned til hytta ved skogsveien før skiene måtte på sekken den siste halvannen kilometeren.
Foto: Eivind Smeland og Kent Hugo Norheim
Turdata:
Dato: 19. Mai 2014
Distanse: 18.2 kilometer
Høydemeter: 1650
Tidsforbruk: 9.16.30 (ca 5 timer opp)
Legg igjen en kommentar