Skittendalstinden er den høyeste toppen i Skånland kommune. Vi tok Skittendalstinden i en solid rundtur med mye vanskelig terreng der vi også var innom Niingen, Pungdalstinden, Grindalstinden, Villdalsfjellet og en navnløs topp ved Trangdalsfjellet. Her er turbeskrivelsen fra turen vår.
Startstedet for turen er ca halvannen kilometer fra Bensinstasjonen i Bogen. Ta av til mot Niingsveien og følg skilting mot Niingen i retning av rørgata ned fra Domningen. Det er en del parkeringsplasser her.
Fra start er det god sti opp mot rørgata og videre opp langs eller i nærheten av rørgata. På rundt 480 moh og en drøy kilometer når man toppen av rørgata. I iveren av å nå til topps mistet vi stien da vi hoppet fra taket i enden av rørgata, men vi fant den etter hvert i renna opp mot Domningen. Etter en bratt start flater det litt ut på 740 moh. Ruten slaker ut i retning av østryggen til Niingen, denne ryggen følger man opp mot toppen, før man sikter seg inn på nordryggen 100 meter bak toppen. Partiet opp mot ryggen er bratt. Oppe på ryggen kan man nyte utsikten mot for meg ukjente Narvikfjell. På toppen er det fantastisk utsikt og gjestebok.
Vi fulgte nordryggen et stykke ned fra toppen, før vi begynte å lete etter en vei ned fra Niingen for å slippe den lange omveien via Blåvatnhytta. Om vi sparte noe tid på veien ned er usikkert, men vi kom oss iallfall ned den stupbratte vestsiden til Niingen via diverse hyller. Er vel ikke en rute som vil anbefales veldig høyt. I vanskelig terreng med mange små hyller som endte med små stup , der vi måtte lete etter en vei ned hele tiden kom vi oss endelig til østryggen til Rogndalsfjellet. Vi siktet oss deretter inn på skardet mellom Litletinden og Skittendalstinden. Vi fulgte ryggen et stykke, før vi besteg toppen via den bratte vestsiden. Her er det vardet og ganske greit å gå, selv om det er bratt. Da vi endelig nådde ryggen kunne vi nyte utsikten de siste 100 høydemeterne til toppen. Fra dagens andre topp var også utsikten førsteklasses. Vi kunne se bl.a Møysalen herfra
Vi syntes at snøen øst for toppen var for bratt til å løpe ned, så vi gikk litt nordover mot litt slakere snø før vi fikk løpt ned breen og mot skardet mot Pungdalstinden på 949 moh. Her var det et lite stup i starten av vestryggen vi måtte klatre opp, før vi kunne «spasere» den siste biten til toppen. Gjestebok og topp utsikt her også.
På etappen mot Grindalstinden måtte vi bare ned til 990 moh, før vi kunne starte stigningen mot turens fjerde topp. Stort sett greit å gå, men vi måtte runde toppen i gigantisk steinur i front og bestige toppen fra nord. Litt enkel klyving den siste biten. Vi returnerte samme rute og fulgte ryggen videre mot Villdalsfjellet. Her måtte vi ned til 970 moh før vi kunne starte på motbakkene igjen. I førsteklasses steinur begynte vi å ta høyde mot Villdalsfjellet. På ca 1050 moh var steinura byttet ut med bratt mose og sva med noen hyller i mellom. Med litt klyving og kloring i mosen kom vi oss opp på det som var turens antatt vanskeligste topp.
Vi returnerte samme ruten ned mot steinura og gikk ned mot 950 moh og fortsatte videre på nordsiden av Villdalsfjellet. Her kom vi for langt nord og måtte gå et stykke opp igjen til punkt 938 igjen for å komme oss ned. Mye usammenhengende terreng med hyller her.
Vi måtte gå på norsiden av et stup før vi kunne starte stigningen opp mot sørvestryggen til topp 1169. Her er det en absurd steinur. Vi nådde ryggen på rundt 1000 moh, mens Petter ble igjen her for å tøye krampe tok jeg turen opp til toppen. Herfra er det fin utsikt mot Novafjellet og Novatinden. En kombinasjon av dårlig planlegging og en lite samarbeidsvillig gps gjorde at vi kom for langt vest på returen, noe som gjorde at vi måtte «bytte rygg» en flere med ganger på vei sørøstover. Her er terrenget veldig vanskelig å bevege seg i med en drøss av hyller med små stup man må gå rundt eller opp igjen for å komme seg forbi. Etter mye kåling kom vi oss endelig ned til Niingenhytta og kunne følge stien ned mot rørgata igjen.
Turdata:
Dato: 23 Juli 2016
Distanse: 34,54 kilometer
Høydemeter: 3274
Tidsforbruk: 11:45
GPS-plott fra gps3d.no
Legg igjen en kommentar